Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Dutch GT4

Dutch GT4: Speedlover André van Hoof

480_cosmo_groepsfoto

Bij André van Hoof stroomt racebenzine door de aderen. Al zijn hele leven is de aimabele Belg in de autosport actief, eerst meer dan twintig jaar als coureur en daarna als teambaas en eigenaar van Speedlover, het team dat ook dit seizoen weer de fraaie rode Cosmo Porsche 997 GT4 in het HTC Dutch GT4 Championship op de baan brengt.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Fred Bayet, Chris Schotanus en Willem J. Staat

480_dames_9603hi

480_cosmo_0496

André van Hoof en autosport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wat oudere autosportfan zal Van Hoof vooral kennen als de Belgische ‘mister Formule Ford’, de klasse waarin hij meer dan twintig jaar actief was. De huidige autosportgeneratie kent van Hoof als de drijvende kracht achter de Cosmo Hairstyling Porsche 997 GT4, de auto waaromheen altijd de nodige fraaie promotiedames te fotograferen zijn.

480_kapsters_2635

Speedlover, het team van Van Hoof, doet echter nog veel meer waardoor de Belgische raceveteraan bijna ieder weekend op een circuit te vinden is. “Naast de Cosmo Porsche 997 GT4 in het Dutch GT4 Championship en de Benelux GT4 Cup hebben we een Porsche 997 Cup en een 996 Cup in de Belcar en een 2010 Porsche 997 Cup in diverse langeafstandswedstrijden. Ook hebben we nog een team van twee auto’s in de Northern European Formula Renault Cup. Al met al zijn we daarmee tussen de 30 en 35 weekenden per jaar op pad met soms zelfs twee evenementen op één dag.

480_cosmo

Gezien de vaste kosten voor het runnen van een team, zoals de werkplaats, de vrachtwagen en het personeel is dat ook de enige manier om een raceteam als bedrijf te kunnen runnen. Ik heb drie man fulltime in dienst en tijdens de weekenden een aantal vaste mensen waar ik al jaren mee werk. Dat laatste is ook heel belangrijk want daar kun je op bouwen en ze weten zonder te vragen precies wat ze moeten doen. Naast de goede sfeer die daarmee ontstaat, ben je ook verzekerd van een stuk kwaliteit en dat zorgt er weer voor dat rijders bij je team blijven terugkomen.”

480_speedlover_porsche_1374

In Nederland geniet Speedlover vooral bekendheid door de in rode Cosmo Hairstyling-kleuren gestoken Porsche 997 GT4 in het HTC Dutch GT4 Championship. Voor het eerst bestaat de rijdersbezetting met Erik Bruynoghe en Philip van Beurden dit jaar uit twee Belgen.

480_GT4-03

“Hoewel Cosmo geen belangen in België heeft, had men er geen moeite mee dat er twee Belgen in hun kleuren in het Dutch GT4 gingen rijden, sterker nog het krijgt juist extra aandacht en levert daarmee zelfs meer publiciteit op. Erik en Philip hebben vorig jaar Belcar voor mij gereden en wilden iets anders. Het is voor allebei de rijders nog even wennen. Belcar heeft alleen langeafstandsraces en dan is het in het begin van de wedstrijd vooral belangrijk om uit de problemen te blijven. Je ziet nu dat ze ook hier pas in het tweede deel van de race hun snelste ronden rijden. Ook is in de Belcar de kwalificatiepositie van minder belang. Erik en Philip zijn het rijden van een snelle kwalificatieronde dus niet gewend en ook daaraan zal nog gewerkt moeten worden. Het duurt wellicht twee raceweekenden maar dan zitten ze er bij.”

480_speedlover_7536

Naast de wedstrijden in Europa heeft Speedlover ook een specialisme opgebouwd in het rijden van langeafstandsraces in exotische oorden. “Wedstrijden in het Midden Oosten zijn altijd leuk. De ene keer gaan we met eigen auto’s de andere keer huren we ze. Ik ken veel rijders en weet aardig wat ze willen. Coureurs die betalen willen veel rijden en dan het liefst ook nog op plaatsen waar ze nog niet geweest zijn. Als we ze dan benaderen voor een bepaalde wedstrijd zijn ze vaak geïnteresseerd. Het is voor dat soort rijders leuk om weer een exclusieve race op hun cv te kunnen bijschrijven. Je biedt ze iets speciaals en dat trekt.” Aan stoppen denkt Van Hoof nog allerminst. “Ik doe het wel iets rustiger aan en laat veel meer dan vroeger dingen aan anderen over. Maar lange dagen maak je altijd nog wel”, concludeert de eigenaar van Speedlover aan het eind van weer een intensieve race-dag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet