Clio Cup

Clio Cup: Addie van de Ven weerstaat de druk en wint

480_addie_1243


Regerend kampioen Addie van de Ven heeft de tweede Dutch Renault Clio Cup wedstrijd op zijn naam geschreven. De hele race voelde de leider de hete adem in zijn nek van Sheila Verschuur en de van pole position vertrokken Marcel Dekker maar maakte geen fouten. Dekker pakte met zijn derde plaats de winst in de Olympia Cup en werd daarin gevolgd door Max Braams en Ruud Steenmetz.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Justin van Densen/Essay Produkties, Erik van der Schaaf, Peter Kühl

480_start_clio_dekker_2513

Met Marcel Dekker op pole position, Clio-debutant Niels Langeveld op twee en daarachter de ervaren Renault Clio Cup-strijders Sheila Verschuur, Addie van de Ven, Ronald Morien, Sebastiaan Bleekemolen en Melvin de Groot beloven het twaalf spannende ronden te worden, zeker omdat de winnaar van zaterdag Max Braams op plek acht moet beginnen en op zijn beurt weer routinier Robert van den Berg in zijn nek weet.

Met een perfecte start duikt Dekker als eerste de Tarzanbocht in, op de voet gevolgd door een ook goed vertrokken Van de Ven en Verschuur. Langeveld heeft duidelijk meer problemen, gaat in de Gerlachbocht erg dwars maar weet toch zijn vierde plaats te behouden. Daarmee is de volgorde bij de eerste doorkomst Dekker, Van de Ven, Verschuur op korte afstand gevolgd door Langeveld, Morien, Bleekemolen die een sterk gestarte Van den Berg in zijn nek weet.

480_duwwerk_0702

Onder druk van Van de Ven maakt Dekker een foutje en schuift even door het zand waardoor de regerend kampioen en Verschuur de eerste twee plaatsen kunnen overnemen. Op plaats vier komt Langeveld onder zware druk te staan van Morien die Bleekemolen is gepasseerd. Daarachter op korte afstand Van den Berg en Braams. Achter de kopgroep van drie ontstaat één lang lint dat echter als gevolg van de diverse inhaalpogingen breekt op plek acht achter Braams.

480_clio_strijd_0700

Van de Ven slaagt er niet in om weg te komen bij Verschuur terwijl Dekker wel een paar meter moet toestaan. Op vier verdedigt Langeveld zijn plek tegen een fel aandringende Morien, Bleekemolen en Van den Berg terwijl Braams wat meer meters moet prijsgeven. De posities lijken zich te consolideren en hoewel de verschillen klein zijn worden er in deze fase van de strijd geen serieuze aanvalsacties ondernomen.

480_addie_zij_0712

Geleidelijk weet Van de Ven een paar meter voorsprong te pakken terwijl Dekker weer aansluit bij Verschuur. Daarachter lijkt Morien problemen te krijgen want hij moet plotseling lossen bij Langeveld en wordt ernstig bedreigd door Bleekemolen en Van den Berg. In de 7de ronde valt Langeveld met technische problemen stil en ziet daarmee een fraaie vierde plaats verloren gaan. Door het wegvallen van Langeveld strijdt het trio Morien, Bleekemolen en Van den Berg plotseling om plaats vier.

Bleekemolen heeft lang gewacht maar in de negende ronde remt hij Morien voor de Tarzanbocht uit. Zij aan zij gaat het duo door de Gerlachbocht maar hij het aansnijden van de Hugenholtz raakt Morien Bleekemolen op het achterspatbord. Bleekemolen spint, kan zijn weg weliswaar vervolgen maar moet toch de nodige plaatsen prijsgeven en sluit achter Braams en Melvin de Groot aan op plek acht.

480_sheila_marcel_6565Van de Ven houdt de leiding maar in de tiende ronde is het gat naar Verschuur nog altijd niet meer dan 0,8 seconden en 1,1 seconden op Dekker. Daarachter het tot een duo gereduceerde gevecht om plaats vier tussen Morien en Van den Berg, en daar weer achter het trio Braams, De Groot, Bleekemolen. Terwijl bij de eerste vijf niets meer verandert doet Bleekemolen in de laatste ronde goede zaken door zowel De Groot als Braams te passeren en zo toch nog beslag te leggen op plaats zes. Met zijn derde plaats algemeen pakt Dekker de winst in de Olympia Cup, voor Braams en Ruud Steenmetz.Van de Ven is als titelverdediger uiteraard diktevreden met zijn eerste winst van het seizoen. “Ik had een topstart en lag meteen tweede. Ik zette druk op Marcel en die maakte vervolgens een foutje. Daarna heb ik me geconcentreerd op het rijden van snelle ronden. Echt wegrijden lukte niet maar het gaatje was steeds groot genoeg waardoor ik niet echt verdedigend hoefde te gaan rijden.” Minstens zo blij was Dekker. “De pole position was al heel verrassend en eigenlijk heb ik maar één foutje gemaakt. Alles zit zo dicht bij elkaar dat je dan ook geen plaatsen meer kunt goedmaken.” De reden dat Braams in de laatste ronde nog een plaats moest prijsgeven bleek te liggen in een gedurende de race steeds minder vermogen leverende motor.

480_podium_clio_0752

Uitslag race 2 Dutch Renault Clio Cup
Paasraces, Circuit Park Zandvoort, maandag 25 april 2011
1. Addie van de Ven, Aevitae Bleekemolen Racing, 12 ronden
2. Sheila Verschuur, Equipe Verschuur, op 0.486

480_olympia_podium_0758

3. Marcel Dekker, Dekker Racing (Olympia Klasse), 0.718
4. Ronald Morien, Equipe Verschuur, op 8.839
5. Robert van den Berg, Harders Plaza Racing, op 9.028
6. Sebastiaan Bleekemolen, Aevitae Bleekemolen Racing, op 12.151
7. Max Braams, Equipe Verschuur (Olympia Klasse), op 13.952
8. Melvin de Groot, Aevitae Bleekemolen Racing, op 14.038
9. Rene Steenmetz, Aevitae Bleekemolen Racing, op 14.330
10. Ruud Steenmetz, Aevitae Bleekemolen Racing (Olympia Klasse), op 14.750
11. Alexander Keijzers, Aevitae Bleekemolen Racing, op 15.525
12. Sandra van der Sloot, DayVtec, op 15.955
13. Marcel Duits, Certainty Racing Team, op 18.080
14. Reynier de Pundert, HTP Racing (Olympia Klasse), op 18.540
15. Jan Muys, Muys Racing (Olympia Klasse), op 18.861
16. Niels Kool, Aevitae Bleekemolen Racing, op 21.798
17. Wilbert van den Burg, Visual Art & Design (Olympia Klasse), op 25.519
18. Marcel Timmer, Intermobiel Racing (Olympia Klasse), op 29.033
19. Dennis de Borst, Aevitae Bleekemolen Racing (Olympia Klasse), op 30.501
20. Wim de Pundert, HTP Racing (Olympia Klasse), op 45.295
21. Marco Ditzel, op 1:24
22. Aristoteles Varvaroussis, op 1 ronde
23. Niels Langeveld, Certainty Racing Team, op 5 ronde

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet