Formido Swift Cup

Swift Cup: Verrassende pole Wesley Caransa in Zandvoort

480_caransa_6971

Wesley Caransa start maandagochtend zeer verrassend vanaf de mooiste aanvangspositie voor de eerste Formido Swift Cup-heat van 2011. Hij was zaterdagmorgen op het Zandvoortse asfalt de rapste tijdens de kwalificatie.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Tim Böhme
Film: Menno HoekstraDe Formido Swift Cup brengt tijdens de Kruidvat Gillette Paasraces 21 coureurs op de baan. De opstapklasse voor jeugdig racetalent kent bij de opening van het nationale racejaar 2011 zes rookies. Terwijl de oude toppers als kampioen Niels Langeveld en Marcel Dekker met succes zijn doorgegroeid naar de Clio’s (gisteren 2de en 1ste in de kwalificatie aldaar) en Steijn Schothorst sterk richting de Formule Fords is verkast (mooie Paas-pole in die divisie), zijn er nu nieuwe sterren aan het Swift-firmament. Zo gaan nieuwkomers als Mark van Keulen, Steven van der Ploeg, Jeffrey Rademaker, Tim Hummel, Maurits Caransa en Jos Kiekens vanaf dit weekend kijken wat ze waard zijn op het snelle asfalt.

Lekker gevoel
Bart van Os was een dag eerder de snelste in de vrije training. "Ik heb dit seizoen een nieuwe auto. Ik voel me hier heel erg lekker in. Mijn tijd in de vrijdagsessie is daar een bevestiging van. Ik wil in mijn tweede seizoen graag in de topdrie van het eindklassement eindigen’’, zei de Coronel-racer vooraf aan de kwalificatie.

Sponsors gezocht
Op het allerlaatste moment heeft ook Glenn Coronel zich nog opgegeven om mee te doen. Het jeugdige broertje van Tim en Tom Coronel debuteerde vorig jaar in de autosport, maar dreigde de Paasraces te moeten missen. "Maar vlak voor dit weekend heb ik alsnog het budget rond gekregen’’, zei Glenn opgelucht. "Maar wil ik de rest van 2011 ook kunnen rijden, heb ik nog meer sponsors nodig hoor. Schrijf dat maar op, haha.’’

Kwalificatie
Vanmorgen om 9.00 uur startte de 20 minuten durende ‘kwalli’. Wesley Caransa, die afgelopen winter veel getest heeft, is direct goed op snelheid. Met zijn eerste vliegende ronde van 2.07,778 pakt hij voorlopig de snelste tijd. Zijn teammaatje bij de nieuwe renstal Young Urban Racing Team (YURT by Day V Tec) Nick Hummel snelt in zijn kielzog mee naar een 2.08,642 naar plek 2. Een andere YURT’er, Maarten van ’t Schip nestelt zich met een 2.08,894 op positie 3, maar het is in goed Nederlands natuurlijk nog ‘early days.’

Code Rood
Na een kleine 5 minuten wordt de rode vlag uitgehangen. Rookie Steven van der Ploeg gaat er bij het uitkomen van de S-bocht hard vanaf. Hoewel de nieuwkomer wel terug naar de pitstraat kan rijden, is zijn Suzuki aan de rechtervoorkant en bij het linkerportier flink toegetakeld. Tijdens het oponthoud worden in de S-bocht de bandenstapels weer keurig teruggeplaatst op hun originele plek.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet