Formula Ford

Formule Ford: Indrukwekkend debuut Steijn Schothorst

480_steijn_blij_8243


Steijn Schothorst heeft bij zijn eerste Formule Ford optreden indruk gemaakt door als 16-jarige debutant meteen de pole position voor zich op te eisen. Vooral zijn constante en snelle rondetijden getuigden van klasse want de Geva-rijder slaagde erin om bijna al zijn kwalificatieronden onder de 1:45 af te werken. Daarmee mag de jonge McGregor-rijder in alledrie de races van pole position vetrekken. Joey van Splunteren, de ex-karter die tijdens de Finaleraces van vorig jaar zijn Formule Ford debuut beleefde zette de tweede tijd op de klokken, gevolgd door zijn Provily-teamgenoot Bas Schouten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Justin van Densen/Essay ProduktiesDe Formule Ford is de eerste klasse die voor zijn officiële kwalificatie het Zandvoortse asfalt op gaat. Met Steijn Schothorst, Jelle Beelen en Pieter Jan Cracco zijn er drie hele jonge debutanten die aan hun eerste Formule Ford kwalificatie beginnen. Jack Swinkels die tijdens de vrije training in de vroege ochtenduren al snel was geweest zet ook nu als eerste een snelle tijd op de klokken maar wordt direct weer naar de derde plaats verdrongen door Joey van Splunteren en Bas Schouten. In zijn derde ronde is het echter Steijn Schothorst die met 1:44.665 als eerste onder de 1:45 duikt om daar meteen met 1:44.495 een nog snellere ronde aan vast te knopen.

Van Splunteren is de tweede rijder die onder de 1:45 komt en daarmee plaats twee bezet, gevolgd door Schouten en een naar de vierde plaats teruggezakte Swinkels. Michel Florie blijft lange tijd hangen op plaats vijf, gevolgd door Beelen, Romain Destercq, Roel Mulder (eerste Zetec rijder), Cracco en de laatste debutant Phillip Ruys. Met nog minder dan vier minuten te gaan schuift Florie ten koste van Swinkels door naar vier. Swinkels, vooraf als grote favoriet voor de pole position genoemd valt daarmee met een vijfde plaats tegen. In de wedstrijd heeft het jonge talent dus het nodige werk te verzetten en daarmee lijken inhaalacties bij voorbaat gegarandeerd.

480_steijn_actie_8237

Schothorst toont zijn klasse door al zijn kwalificatieronden onder de 1:45 af te werken. In de laatste minuten slaagt geen van de rijders er meer in zijn tijd te verbeteren en dus pakt Schothorst zijn eerste pole, gevolgd door een eveneens sterk rijdende Van Splunteren, Schouten, Florie en Swinkels. Met een achtste plaats is Mulder de eerste rijder uit de Zetec klasse.

De startopstelling van race twee en drie wordt bepaald door de tweede en derde snelste rondetijd. Met zijn perfecte serie pakt Schothorst ook de pole position voor race twee en drie. Florie mag met zijn andere tijden in race twee van plaats twee en in race drie van plaats drie vertrekken.

Uitslag kwalificatie Dutch Formula Ford Championship
Paasraces, Circuit Park Zandvoort, vrijdag 22 april 2011
1. Steijn Schothorst, Geva Racing 1:44.495
2. Joey van Splunteren, Provily Racing, op +0.262
3. Bas Schouten, Provily Racing, op +0.314
4. Michel Florie, Provily Racing, op +0.446
5. Jack Swinkels, Geva Racing, op +0.514
6. Jelle Beelen, Geva Racing, op +1.578
7. Romain Destercq, Provily Racing, op +2.205
8. Roel Mulder, Mulder Racing, op +5.652 (eerste in Zetec)
9. Pieter Jan Cracco, Racing 2 Win, op +6.535
10. Phillip Ruys, Geva Racing, op 18.982 (tweede in Zetec)

Startopstelling race twee
1. Steijn Schothorst, Geva Racing
2. Michel Florie, Provily Racing,
3. Joey van Splunteren, Provily Racing,
4. Bas Schouten, Provily Racing,
5. Jack Swinkels, Geva Racing,
6. Jelle Beelen, Geva Racing,
7. Romain Destercq, Provily Racing,
8. Roel Mulder, Mulder Racing, (eerste in Zetec)
9. Pieter Jan Cracco, Racing 2 Win,
10. Phillip Ruys, Geva Racing, (tweede in Zetec)

Startopstelling race drie
1. Steijn Schothorst, Geva Racing
2. Joey van Splunteren, Provily Racing,
3. Michel Florie, Provily Racing,
4. Jack Swinkels, Geva Racing,
5. Bas Schouten, Provily Racing,
6. Romain Destercq, Provily Racing,
7. Jelle Beelen, Geva Racing,
8. Roel Mulder, Mulder Racing, (eerste in Zetec)
9. Pieter Jan Cracco, Racing 2 Win,
10. Phillip Ruys, Geva Racing, (tweede in Zetec)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet