Algemeen

Dragracing: Al-Anabi één-twee op Four-Wide

4wide_fcfinal

Al-Anabi Racing is de grote winnaar geworden van de NHRA Four-Wide Nationals op de unieke baan van zMax Dragway in Charlotte. Met een verschil van slechts 0,004 seconden pakte Del Worsham ten koste van zijn teamgenoot Larry Dixon de winst in de Top Fuel klasse. Bij de Funny Cars zegevierde Jack Beckman terwijl in de Pro Stock klasse Greg Anderson er met de meeste punten vandoor ging.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA en Remco Scheelings

zMax Dragway is de enige dragstrip ter wereld met vier banen naast elkaar. Na de première vorig jaar was afgelopen weekend de tweede editie van de NHRA Four-Wide Nationals. Niet alle fans zijn even blij met deze unieke opzet want door het met vier tegelijk starten is het aantal runs op een race-dag beperkt.

4wide_worsham
Del Worsham (foto NHRA)

In de Top Fuel klasse zette Del Worsham in de kwalificatie de snelste rijd op de klokken, gevolgd door Tony Schumacher en Larry Dixon. Terwijl de twee Al-Anabi-piloten geen problemen kenden werd Schumacher in de tweede ronde uitgeschakeld. Worsham en Dixon kregen in de finale gezelschap van Spencer Massey en Shawn Langdon. De Al-Anabi rijders duldden echter geen tegenstand. Dixon reageerde 0,004 seconden eerder op het verspringen van het startlicht maar zag Worsham langszij komen waarna de voormalig Funny Car-rijder met een voorsprong van slechts 0,004 seconden als winnaar de finishlijn passeerde.

4wide_beckman
Jack Beckman

Bij de Funny Cars werd de kwalificatie gedomineerd door de drie John Force Racing Ford Mustangs. De teameigenaar zelf pakte de eerste plaats, gevolgd door Robert Hight en Mike Neff op plek vier. Alleen Cruz Pedregon kon zich met een derde plaats in dit geweld handhaven. De eliminaties lieten echter een totaal ander beeld zien. Terwijl Pedregon in de eerste ronde sneuvelde werden alle drie de Force rijders in de tweede ronde uitgeschakeld. Beter verging het Jack Beckman, Bob Tasca, Tim Wilkerson en Jim Head die wel de eindstrijd bereikten. Daarin toonde Beckman zich de sterkste en pakte zo net voor Tasca de winst.

4wide_anderson
Greg Anderson

In de Pro Stock klasse waren de Summit Racing teamgenoten Jason Line en Greg Anderson in de kwalificatie de concurrentie te snel af. Line werd echter uiterst verrassend al in de eerste ronde uitgeschakeld terwijl de nummer drie, Mike Edwards in de tweede ronde sneuvelde. Na zijn fraaie finaleplaats twee weken terug in Las Vegas plaatste de pas 19-jarige Vincent Nobile zich opnieuw voor de eindstrijd, net als Dave Connolly die pas voor het eerst dit seizoen in actie kwam. De finaleplaatsen van Anderson en Greg Stanfield waren wat minder verrassend. Anderson liet geen verdere verrassingen toe, toonde zich in de spannende eindstrijd de snelste en klopte met een verschil van slechts 0,005 seconden Stanfield die op zijn beurt Connolly en Nobile voorbleef.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet