NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson wint adembenemend spektakel op Talladega

De NASCAR Nationwide kende zaterdag al “The Big One”, m.a.w. de grote crash, maar die bleef tijdens de Sprint Cup-wedstrijd enigszins uit. Wat niet uit bleef was een adembenemende finish waarin Jimmie Johnson met minder dan 2000e verschil 7 andere concurrenten versloeg.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_finishfoto_talladega
De originele finishfoto van Talladega. Kan het nog closer?

Jimmie Johnson wint adembenemend spektakel op Talladega
Eigenlijk was de wedstrijd op Talladega een Hitchcock thriller, waarbij het publiek bij de finish de adem inhield. Met een duwtje van teamgenoot Dale Earnhardt Jr. pakte Jimmie Johnson de 54e NASCAR Sprint Cup overwinning in zijn carrière. De uitstekende samenwerking tussen Johnson en zijn teamgenoot Dale Earnhardt Jr. leidde voor het team van Hendrick Motorsports tot dit uitstekende resultaat. Vrijwel de gehele wedstrijd werkten Earnhardt Jr. en Johnson samen. Zover zelfs dat Earnhardt Jr. bij een reguliere stop zelfs op zijn teammaat Johnson wachtte om zo een “drafting” duo te vormen.

De allerlaatste ronde van het tandem Johnson Earnhardt Jr. was dan ook adembenemend. Zij moesten niet minder dan 6 auto’s passeren. Het beslissende “duwtje” van Earnhardt bezorgde Jimmie Johnson dan ook zijn eerste seizoensoverwinning. In feite werd de top zes op de meet slechts door een tiende van een seconde gescheiden. “Jullie zijn allemaal winnaars” brulde Earnhardt’s crewchief Steve Latarte vol enthousiasme over de radio.Na 101 wedstrijden ging Earnhardt Jr. wederom met lege handen, m.a.w. zonder zege, naar huis. Maar toch niet helemaal, want Jimmie Johnson gaf hem de finishvlag cadeau. Anderzijds moet NASCAR’s meest populaire coureur compensatie gevonden hebben in het feit dat hij in het puntenklassement naar de derde plek is opgeklommen. Earnhardt Jr: “Als ik niet kon winnen dan vond ik wel dat Jimmie dat moest doen, want ik had vrijwel de gehele dag met hem samengewerkt.” Earnhardt Jr. en Johnson waren in het verleden niet altijd vrienden. Want in 2005 hadden zij na een crash op Talladega een behoorlijke aanvaring met elkaar.


2011_talladega_1_race
Autosport van de bovenste plan. Zo willen we het graag zien!

Clint Bowyer eindigde als tweede, gevolgd door Jeff Gordon en Dale Earnhardt Jr. Sinds de invoering van de elektronische(computer)tijdwaarneming in NASCAR was dit de finish met het minste verschil sinds 2003 toen Ricky Craven Kurt Busch op Darlington versloeg.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet