Algemeen

Dragracing: Dragracers nemen bezit van Zandvoort

as_kop

Op American Sunday is Circuit Park Zandvoort even voor de Amerikanen. Vandaag was het weer zover met als belangrijkste sportieve programmaonderdeel de ¼ mijl dragrace voor streetlegal Amerikanen en als spectaculairste item de burn out demo’s van een aantal alles behalve streetlegal dragrace-bolides. Hoe dik en fraai de rookkolommen ook waren, de zonovergoten dag eindigde door een crash van Wilco Sijm toch met een domper.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Met het geluid van de dikke V8-motoren en de lange rookkolommen leverde de eerste serie burn out demo’s een mooie show op. Aan het eind van de middag volgde de tweede serie en daarbij zouden de dragracers na hun burn out ook nog een tijd over de ¼ mijl op de klokken proberen te zetten.

as_sijm_a
Wilco Sijm

Al snel ging het echter mis toen Wilco Sijm in minder dan 10 seconden en met meer dan 230 km/u de finish passeerde. Sijm was te laat met het trekken van zijn parachute waardoor zijn Altered de Arie Luyendijkbocht miste, de grindbak in verdween en over de kop sloeg. Na een eerste medische check op het circuit werd Sijm voor alle zekerheid naar het ziekenhuis in Haarlem vervoert. Hoewel de onfortuinlijke rijder niets bleek te mankeren moet hij wel een nacht ter observatie blijven. Helaas was zijn Altered er minder goed aan toe. Naast een krom chassis heeft ook de body zware schade opgelopen. Daarmee eindigde een mooie dag toch met een domper. Eens te meer werd echter bewezen dat de strenge veiligheidsvoorzieningen in (drag)raceauto’s er niet voor niets zijn en ook in dit geval hun werk naar behoren hadden gedaan.

as_koper
Robert Koper

as_hout
Roel van den Hout
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet