V8 Supercars

V8 Supercars: Doorbraak Shane Van Gisbergen met schitterende thuiszege!

Shane van Gisbergen, de Nieuw Zeelander, wiens roots uit de regio Tilburg stammen, boekte tijdens de tweede V8 Supercarwedstrijd op Hamilton dit weekend een fantastische thuiszege. Voor de 21-jarige Van Gisbergen betekent deze overwinning de definitieve doorbraak in het spectaculaire V8 Supercarkampioenschap. De eerste wedstrijd leverde een zege op voor coureur teameigenaar Rick Kelly met een Holden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s SBR, BAM Media

2011_van_gisbergen_hamilton_nz_2
Dit is hem dan, de Kiwi met Nederlandse achternaam en roots, de 21-jarige Shane van
Gisbergen die vandaag doorbrak in de V8 Supercarwereld.

Doorbraak Van Gisbergen in V8 Supercarwereld
In 2010 was Shane van Gisbergen meerdere malen dicht bij zijn eerste V8 Supercarzege. De doorbraak liet even op zich wachten maar vandaag kwam op zijn thuiscircuit Hamilton in Nieuw Zeeland de definitieve doorbraak. Voor de tweede wedstrijd had Van Gisbergen zich als vierde gekwalificeerd. Slechte weersomstandigheden in de eerste wedstrijd op zaterdag hadden Van Gisbergen’s kansen danig verknald. In de 13e ronde kwam hij naar binnen maar reed zijn pits voorbij, waardoor de SBR Falcon teruggeduwd moest worden. Een ander incident in de pitlane met Lee Holdsworth betekende dat de SBR-coureur maar liefst 10 plekken verloor. Uiteindelijk eindigde hij in een teleurstellende 15e plek. Voor vandaag waren de weersomstandigheden aanmerkelijk beter.Dankzij een uitstekende strategie van SBR was Shane van Gisbergen constant in de running voor een podiumpositie. De 21-jarige SBR coureur reed werkelijk het hart uit zijn ziel om Lee Holdsworth en Toll Holden HRT coureur Garth Tander achter zich te houden. Alleen een lichte regenbui had Van Gisbergen in de slotfase nog van de zege kunnen weerhouden. Vooral de laatste ronden waren erg zwaar. Van Gisbergen: “Een droom is in vervulling gegaan. Vooral aan het einde werd het behoorlijk emotioneel. Ik kon het gejuich van de mensen horen en moest me werkelijk gaan concentreren. Ik had toch wel een paar momentjes. Zeker toen ik foutjes begon te maken verzocht ik mijn engineer Paul om maar niet meer te zeggen hoeveel ronden ik nog voor de boeg had.

2011_hamilton_nz_van_gisbergen_actie
Vanwege zijn spectaculaire rijstijl is Van Gisbergen(The Giz, zoals de fans hem
graag noemen) enorm populair bij de V8 Supercarfans.


Bij elke herstart op koude banden beschikte onze Falcon over goede snelheid(zeker na enkele safetycarfases). Ik kon plaatsen goed maken, maar ik had wel Lee Holdsworth achter mij. Maar vandaag beschikten wij over het juiste pakket en de emotionele betrokkenheid zorgde er gewoon voor dat ik op kop bleef. Even was ik er bang voor dat dit een herhaling van Sydney 2010 zou worden. Maar dit keer wist ik dat ik over voldoende brandstof beschikte.

In mijn jeugd klapte ik altijd voor Greg Murphy(de Nieuw Zeelandse Holden veteraan) maar het was een behoorlijk “cool” gevoel om vrijwel de gehele natie vandaag achter mij te hebben.” Het team van SBR heeft ruim drie jaar op dit grootste moment moeten wachten.

2011_hamilton_ross_stone
Teameigenaar Ross Stone en Shane Van Gisbergen. Stone moest na het vertrek van
James Courtney in 2008 jarenlang op een overwinning wachten!!


Teameigenaar Ross Stone: “Hopelijk hoef ik niet meer zo lang op de tweede overwinning te wachten. Vandaag was een dag waarin er geen fouten gemaakt werden. We beschikten over een goede auto, snelheid en pitstops. De puzzel paste precies in elkaar en Shane deed uitstekend zijn werk. Met de steun van onze sponsors hebben wij hier allemaal hard voor gewerkt. Wij wisten dat die eerste overwinning altijd moeilijk zou zijn maar hopelijk zijn de deuren nu geopend en duurt het niet lang tot de volgende.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet