Formule 1

Formule 1: Sensationele zege Lewis Hamilton


Hamilton grijpt de McLaren-macht
Button en Hamilton volgen twee seconden achter Rosberg, maar Hamilton lijkt de snellere. Hamilton wil zijn teamgenoot voorbij en zet de aanval in op start/finish. Of Button dit niet verwachte, of werd gecoacht door zijn team is niet bekend, maar hij verzuimt om de binnenbocht te pakken. Het gat blijft dus open voor Hamilton, die profiteert. Het kan ook zijn dat Button wist wat komen ging: een ronde later stopt Button voor de laatste keer. Hij komt als vijfde de baan op, 6,5 seconde achter Massa (die ook gestopt is) en 9 seconde achter Vettel. Hamilton volgt een ronde later en hij komt weer voor Button de baan op.

Rosberg voor de McLarens
Leider Rosberg stopt na veertig ronden. Hij komt achter Vettel en Massa de baan op, vlak voor Lewis Hamilton. Op de staart van de Mercedes mag Hamilton zijn DRS gebruiken, maar de Mercedes staat bekend om zijn hoge topsnelheid. Dat laat Rosberg meteen zien, want Hamilton kan niet dichtbij genoeg komen voor een aanval. Hamilton zit wel heel hard te jagen, maar verremt zich eenmaal ernstig. Een flatspot met nog vijftien ronden te gaan is ongewenst.

Hamilton krijgt wel een oppeppertje: Rosberg moet hard verdedigend ook nog ergens een moment zien te vinden om brandstof uit te sparen. Deze boodschap leidt Rosberg misschien wat af, want hij laat plotseling de deur openstaan voor Hamilton. Dat hoef je bij Hamilton geen twee keer te doen, hij grijpt zijn kans en pakt p3.

Webber herstelt
Mark Webber maakt zijn laatste pitstop vanaf p6 en hij heeft zijn werk naar behoren gedaan. Webber komt als zevende de baan op en heeft zelfs nog de mogelijkheid om de vijf tellen naar Alonso dicht te rijden. Zeker als de eerste rondetijd van Webber 3,5 seconde sneller blijkt dan die van Alonso.

Nick Heidfeld kan niet zo’n goed resultaat overleggen. Heidfeld strijdt op p13 met Perez achter hem.

Hamiltons strategie werpt vruchten af
Lewis Hamilton ziet er in deze slotfase uitermate sterk uit. Hij rijdt slechts vijf tellen achter Vettel, één tel achter Massa en hij is bijna een seconde sneller dan de mannen voor hem. Nu betaalt Hamiltons strategie van gisteren zich uit, want hij spaarde een setje banden uit en heeft nu dus nieuwere banden dan de mannen voor hem. Eerste horde is Massa en dat is een peulenschilletje voor de McLaren. Nu nog die vijf tellen naar Vettel dichtrijden.

Rosberg verspeelt plaats
Nico Rosberg zit nog steeds voor Button en rijdt nu ook vlak achter Massa. Rosberg gaat de Ferrari voorbij, maar verremt zich daarbij. Dat geeft Button een gaatje en dat grijpt de Brit.

Vettel is machteloos
In de slotfase zet Vettel alles op alles om zijn voorsprong te behouden, maar het is vechten tegen de bierkaai. Vettel rijdt zijn snelste raceronde, maar dat is nog altijd een halve seconde langzamer dan Hamilton. Extra probleempje voor Vettel is dat zijn team hem niet kan horen. Vettel moet op de baan blijven, maar als zijn banden het gaan begeven weten ze dat aan de pitmuur misschien wel te laat.

Button pakt Massa, maar te laat?
Jenson Button is met nog zeven ronden te gaan Felipe Massa ook voorbij gegaan. Dat is wel een beetje laat, Hamilton was er binnen een paar bochten voorbij. Buttons achterstand op Hamilton en Vettel is nu zeven seconden, een dubbelzege wordt dus wel moeilijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet