Formule 1

Formule 1: Sensationele zege Lewis Hamilton


Button blundert, McLaren verspeelt de regie
De kopgroep verroert in de openingsfase geen vin. De drie rijden binnen een seconde, maar er gebeurt nog niets. De spanning is te snijden en het wachten is op de pitstop. Die komt er als eerst van Button en Vettel. De spanning is zo hoog dat Button blundert en bij de Red Bull-crew stopt. Die blunder komt hem duur te staan, Button komt wel bij zijn eigen crew uit, maar Vettel is sneller weg en pakt de plaats van Button.

Lewis Hamilton komt een ronde later binnen, maar hij heeft een heel slechte inlap gehad. Zo kan het gebeuren dat hij tegelijk met Massa binnenkomt en de Ferrari-crew levert ook nog eens een betere pitstop af. Zo verliest ook Hamilton een plaats bij de pitstop.

Rosberg aan de leiding
Vettel heeft de eerste slag van Button gewonnen, maar dat betekent niet dat Vettel de nieuwe leider is. De vroeg gestopte Nico Rosberg rijdt namelijk vooraan en wel met een voorsprong van vijf seconden. Dat lijkt veel, maar Rosbergs banden zijn al in een verder stadium dan die van zijn achtervolgers.

Ook Alonso valt terug
Fernando Alonso stopt een ronde na zijn teamgenoot en de Spanjaard verliest ook een dure plaats. Alonso komt namelijk achter de andere vroeg gestopte Mercedes van Schumacher de baan op. Achter Alonso valt een gat van vijf seconden naar Di Resta.

McLarens passen strategie aan
Na 25 ronden komt Jenson Button zeer verrassend alweer naar binnen - misschien hebben ze zich laten inspireren door wat de vroege stop Mercedes heeft gebracht. Button stopt nu wel bij het goede team en gaat snel weer verder. Een ronde later stoppen ook leider Rosberg en Hamilton. Rosberg heeft ook een probleemloze stop en dat betekent dat hij nu voor de McLarens rijdt en op dezelfde strategie zit. Dat is praktisch weer een verloren plaats voor de McLarens.

Maar in plaats van naar Rosberg te kijken is het interessant wat Vettel doet. Die rijdt door, maar verliest in de eerste ronde al zes tienden op Rosberg en Button en in de volgende 1.2 seconde. De voorsprong is echter zestien seconden, dus als Vettel een keer minder hoeft te stoppen kan het nog wel eens spannend worden.

Alonso om de oren gereden
De vroege stoppers zijn nu achter Alonso op de baan gekomen. Die heeft echter weinig in te brengen tegen de nieuwe banden van Rosberg, Button en Hamilton. Tegen beter weten in rijdt de Spanjaard nog wel een verdedigende lijn, maar dat zet geen zoden aan de dijk; hij wordt gewoon voorbij gereden.

Vettel moet wat doen
Sebastian Vettel zit niet lekker in zijn vel op deze banden. Hij rijdt rondetijden van 1:44.0, terwijl Hamilton 1:40.7 rijdt. Vettel verliest ook tijd op de verrassende nummer twee Felipe Massa. Er moet wat gebeuren bij de Oostenrijkse Britten en dat gebeurt ook. Vettel stopt en komt achter Alonso de baan op. Vettels tweede stop is na 32 ronden en er zijn nog 24 ronden te gaan. Als dit een lange laatste stint wordt zal Vettel heel zuinig moeten rijden. Het mooie van dit seizoen is dat we over de helft van de race zijn, maar nog geen idee hebben welke kant het op zal gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet