Formule 1

Formule 1: Sensationele zege Lewis Hamilton

hamilton

Lewis Hamilton heeft de sensationele Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De Brit begon de dag met grote problemen, toen zijn motor was verdronken in de benzine. Dat euvel werd op het nippertje verholpen en vervolgens reed de Brit met een gewaagde strategie een uitermate sterke race. Hij moest drie keer stoppen, daardoor veel inhalen, maar dat is Hamilton wel gegeven. Vijf ronden voor het einde meldde hij zich aan de staart van leider Sebastian Vettel en greep de leiding en de zege. De derde plaats ging naar Mark Webber, die vanaf p18 startte, een beroerde openingsfase had, maar een geweldige tweede helft van de race reed, wat hem in de voorlaatste ronde op het podium bracht. Sensatie tot aan de laatste ronde, dat is Formule 1 anno 2011.


Tekst: Daan Jeuken
. Foto: Peter van Egmond

Problemen in de McLaren-garage
Lewis Hamilton offerde gisteren zijn kwalificatie op om vandaag zijn slag te slaan. Maar in het half uur voor de race hebben de Brit en zijn monteurs andere kopzorgen. De McLaren wil namelijk niet starten en dus moet de motorkap eraf. De motor blijkt vol te zijn gelopen met benzine, maar voor een uitgebreide reparatie is geen tijd. De auto kan net op tijd worden gestart om op tijd de pits uit te komen, maar op de grid aangekomen gaat de motorkap er weer direct vanaf. Ook op de grid stoppen de monteurs op tijd om het asfalt te verlaten, ze hebben zoveel mogelijk onderdelen vervangen, maar het is alles behalve een comfortabele voorbereiding voor Hamilton.

McLaren grijpt de regie
Vettel leek op de grid niet zoveel vertrouwen te hebben en dat onderbuikgevoel blijkt gegrond. De start van de Duitser is niet geweldig en Jenson Button pakt meteen de leiding. Lewis Hamilton duikt aan de binnenkant van Vettel en pakt in bocht 1 de tweede plaats. Zelfs Nico Rosberg komt naast Vettel te zitten, maar die heeft de betere lijn voor bocht 2 en behoudt de derde stek. Rosberg moet vervolgens uitkijken om Massa en Alonso achter zich te houden. Daarachter volgt rookie Di Resta, die weer indruk maakt, en zijn teamgenoot Sutil.

Achterveld
De achterveldstarters Webber en Heidfeld hebben een weinig hoopgevende start. Mark Webber start op de harde banden, maar komt niet verder dan p17. Nick Heidfeld komt na de eerste omloop als veertiende door. De twee hebben hun grootste inhaalkans dus gehad en moeten nu auto voor auto aan het werk.

Gelijke tijden
De koplopers doen in de openingsfase niet voor elkaar onder, dus dat belooft wat. Button, Hamilton en Vettel rijden identieke tijden, terwijl Rosberg, Massa en Alonso daar twee seconden achter zitten. Een gevecht voor de overwinning is wat we willen zien.

Weinig progressie achterin
Heidfeld en Webber kunnen niet zo gek veel uitrichten op de plaatsen veertien en vijftien. Heidfeld komt na lang kijken eindelijk voorbij Buemi, Webber wordt zelfs gepasseerd door Perez. De twee winnen een plaatsje als Alguersuari zijn pitstop maakt en vlak daarna zijn slecht gemonteerd achterwiel verliest, maar er moet meer gebeuren. Dat beseft Webber, hij gaat over op zachte banden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet