IndyCar

IRL: Sam Hornish jr. geeft zichzelf verjaardagscadeau in Kansas

Marlboro Team Penske-coureur Sam Hornsih jr. gaf zichzelf in Kansas een verjaardagscadeau door de IRL-race op zijn naam te schrijven. Daarmee nam de 27-jarige Penske-coureur de leiding in de stand om het IRL-kampioenschap over.

tekst Willem J. Staat.

 Hornish finish Kansas

Tweede achtereenvolgende overwinning voor Sam Hornish jr. in Kansas. De 27-jarige coureur triomfeert op zijn verjaardag. Foto: Honda

Ganassi-coureur Wheldon andermaal verslagen
De toeschouwers op de Kansas Motor Speedway kregen een sensationele IRL-wedstrijd voorgeschoteld, waarbij de beslissing andermaal op de finish viel. Na een re-start in de 183e ronde nam Sam Hornish jr. de leiding van Ganassi-coureur Dan Wheldon over. De Brit gaf zich niet gewonnen en pakte de kop in de 197e ronde terug. Penske-coureur Sam Hornish jr. nam er geen genoegen mee en kwam nog eenmaal sterk opzetten en versloeg de Brit met een verschil van 0.0793 seconden op de streep. Wheldon boekte zijn zesde top 10 finish dit seizoen, maar verliet Kansas zwaar teleurgesteld. "Ik heb alles gegeven, we zullen nog harder moeten werken om te winnen. Sam had gewoon meer topsnelheid. Zijn auto was goed, hij heeft me gewoon verslagen" aldus de Brit. Ook vorig jaar eindigde Wheldon als tweede in Kansas en sinds de openingsrace in Homestead heeft hij niet meer gewonnen."Er bestaat toch geen mooiere manier dan op deze wijze je verjaardag te vieren" verklaarde een overgelukkige Sam Hornish jr. na afloop.

De Braziliaan Vitor Meira eindigde voor het team van Panther als derde en vestigde eveneens eveneens een nieuw IRL-record. De Braziliaan heeft na 53 races nog steeds niet gewonnen. Robbie Buhl en Billy Boat moesten in het verleden ook 53 races lang de champagne koud laten staan. Er was één wezenlijk verschil, ze hadden al een keer in Victory Lane gestaan.Meira eindigde vorig jaar in Kansas eveneens als derde en finishte in Kansas voor de derde achtereenvolgende keer in de top 3.

 Vleugel HC Kansas

Marlboro Team Penske levert een fantastische prestatie door Helio Castroneves na een crash tegen de muur rijdend te houden. Foto: IRL

Pech voor Helio Castroneves
De Braziliaan Helio Castroneves toucheerde in de 37e ronde de muur, waarbij zijn achtervleugel beschadigd werd. De Penske-coureur verloor daardoor de leiding in de wedstrijd en de stand om het kampioenschap maar wist nog wel de pits te bereiken. Gedurende de verschillende pitstops leverde de Penske-crew andermaal een prestatie van formaat. Zij wisten de achtervleugel aan de auto te behouden en opnieuw te stellen. Castroneves wist nog als zesde en in dezelfde ronde als de leiders te eindigen. Alleen Buddy Rice en Scott Sharp zorgden vanwege twee crashes in de 165e en 174e ronde voor twee korte neutralisaties.

UITSLAG
1. Sam Hornish jr(USA) Dallara Honda 200 ronden
2. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
3. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
5. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
6. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 200 ronden
7. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Honda 200 ronden
8. Kosuuke Matsuura(J) Dallara Honda 200 ronden
9. Marco Andretti(USA) Dallara Honda 199 ronden
10.Jeff Simmons(USA) Dallara Honda 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet