DTM

DTM: Geluk eindelijk aan zijde Ekström

Het seizoen 2006 kende tot dusver weinig geluk voor Mattias Ekström, maar op Brands Hatch lijkt het tij te zijn gekeerd. De overwinning leek onbedreigd naar Tom Kristensen te gaan, maar met nog vijftien ronden te gaan begaf zijn linker voorwielophanging het. Toen nieuwe leider Jamie Green na een fout door het gras ging kreeg Ekström de leiding in hadden geschoven, om die vervolgens niet meer af te staan. Jeroen Bleekemolen reed een sterke race en eindigde als veertiende.

Tekst: Daan Jeuken, fotografie:Boudewijn Pieters

 podium DTM


De race op het Indy-circuit van Brands Hatch draaide in de eerste fase vooral om de pitstopstrategieën. Het gros van het veld koos voor een eerste pitstop rond de 20e van de 85 ronden, om vervolgens tien ronden later een vroege tweede stop te maken. De laatste 50 ronden moesten daarmee op eenzelfde bandensetje worden uitgereden.

 start


Iemand die niet voor zo’n vroege tweede stop koos was Mattias Ekström. De Zweed verdeelde zijn race in drie gelijke delen, met stops in de 25e en de 60e ronde. Hierdoor reed hij lange tijd aan de leiding, nadat de concurrentie al was gestopt. Toen Ekström zijn laatste stop had gemaakt, kwam hij als derde de baan weer op, achter Kristensen en Green en voor Schneider en Häkkinen.

 Bleek


Het had er alle schijn van dat de koplopers in deze volgorde ook de eindstreep zouden passeren, totdat Kristensen onverwachts naast de baan werd aangetroffen. Met een kapotte voorwielophanging was de Deen even van de baan gevlogen. Hij kon zijn Audi nog in de pits parkeren, maar de zeker lijkende overwinning was hem vervlogen.

 Vaninaschuiver


Daarmee leek de overwinning naar Jamie Green te gaan, maar na zijn vroege tweede stop was het beste van zijn banden af en zag hij Mattias Ekström in zijn rug naderen. Met nog tien ronden te gaan ging Green de fout in en moest kortstondig door het gras, waarbij hij Ekström aan zich voorbij zag gaan. Green wist uiteindelijk nog als tweede over de finish te komen, voor Bernd Schneider.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet