NASCAR

NASCAR: Flinke crash Truex, Harvick weinig geliefd na zege op Martinsville

Voor de tweede maal binnen een week pakte RCR (Richard Childress Racing)-coureur Kevin Harvick de zege in de NASCAR Sprint Cup. Ditmaal op de korte oval van Martinsville waar Toyota-coureur Martin Truex het presteerde om de Safer Wall eruit te rammen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

2011_martinsville_earnhardt_jr_harvick_pass
Het moment van de waarheid voor Dale Jr. Harvick pakt de leiding en uiteindelijk de zege.
Earnhardt moet het al 99 wedstrijden zonder zege stellen. Zo ver weg en zo dichtbij.

Weinige geliefde zege voor Kevin Harvick
Vorige week op Fontana was Kevin Harvick een populaire winnaar. Op de korte oval van Martinsville dacht het publiek er duidelijk anders over. In de 234e ronde bevond Harvick zich in het “autosportstadion” van Martinsville nog op de 27e plek. Maar nadat er bij een aantal reguliere pitstops veranderingen aan Harvick’s Chevrolet waren aangebracht klom hij in de laatste 100 ronden op naar de zesde plek.

In de slotfase vond Harvick aansluiting bij de kopgroep. Op dat moment reed publiekslieveling Dale Earnhardt Jr. nog op kop. Kevin Harvick: “Toen hij de leiding greep zag ik de mensen dolenthousiast worden. Maar toen ik heel snel op hem inliep dacht ik, ik ga hier “The Bad Guy” worden. In de 497e van de 500 ronden tellende wedstrijd nam de Harvick’s Chevrolet definitief de leiding van Dale Jr. en boekte zijn tweede seizoenszege binnen een week. Daarmee ontnam hij publiekslieveling Dale Jr. de zege. Kevin Harvick: “Ik weet dat de fans Dale Jr. graag zien winnen maar ik moet doen wat ik moet doen. Ook ik zou hem graag zien winnen. Maar vandaag zagen we wel hoe competitief hij kan zijn.”De fans hadden het echter graag anders gezien.

Earnhardt Jr. na 99 races nog steeds zonder zege
Na 99 races had Dale Jr. dankzij een uitstekende strategie van crewchief Steve Latarte eindelijk de kans op de zege maar verspeelde deze wederom. Een stop voor twee verse banden in de 205e ronde bracht Earnhardt op de tweede plek. Toen Earnhardt in de 373e ronde voor brandstof en vier verse Goodyears binnenkwam verloor hij zelfs niet eens de kop, omdat de acht auto’s voor hem nog niet naar binnen kwamen.

2011_martinsvile_crash_and_dash
File op Martinsville. Welke kant gaan we op? Out voor Marcos Ambrose.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet