NASCAR

NASCAR: Fontana eindigt in thriller, magistrale zege teambaas Nelson Piquet Jr.

De Auto Club 400 op Fontana kende met een dominante Kyle Busch tot 15 ronden voor het einde een saai verloop. Een lekke band van Bobby Labonte in de 185e ronde zou de wedstrijd een dramatische ontknoping bezorgen. Niet de laatste ronde zou tellen, maar de laatste meters.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

2011_magistrale_manoeuvre_harvick_fontana_1
Meesterlijk gevecht tussen de Chevrolets van Jimmie Johnson en Kevin Harvick in de
allerlaatste meters tijdens de Auto Club 400 op Fontana.

Fontana eindigt in thriller
Na de Nationwidezege op zaterdag leek het erop dat Kyle Busch ook de Sprint Cup-wedstrijd op zijn naam zou schrijven. Van de 200 ronden reed Busch er liefst maar 151 op kop die hij pas in de 198e moest prijsgeven! Mist en regen overheersten uren voor de wedstrijd in Fontana. Voor de set-up leek dit cruciaal te zijn. Degenen die een juiste set-up hadden gevonden bleven zich dan ook in de kopgroep bevinden, terwijl de rest van het startveld wat sukkelde. Zo ook polesitter Montoya. De voormalige F1-rijder had hier een uitstekende kans om zijn eerste ovalwedstrijd te winnen maar moest de kop na zes ronden al prijsgeven en speelde geen rol van betekenis meer. Montoya kon met moeite de tiende plek veroveren.

Na Nationwide en Sprint Cup zeges op Bristol leek Fontana weer een herhaling op te gaan leveren voor Kyle Busch, die het weekend moeizaam startte. In zijn allereerste trainingsronde plantte hij de JGR-Toyota al in de muur. Hij kwalificeerde zich als 8e en greep in de 22e ronde voor de eerste maal de kop. Alleen bij de reguliere pitstops verloor Busch tijdelijk de leiding maar bij de weinige herstarts greep hij direct de kop.

Bij de allerlaatste en beslissende neutralisatie bleven Busch, Johnson, Bowyer, Harvick, Newman en Edwards op de baan. Alleen een groepje dat zich achter Matt Kenseth bevond besloot om naar binnen te gaan. De laatste herstart zou de beslissing brengen.Johnson opent de aanval!
Direct na de laatste herstart opende regerend kampioen Jimmie Johnson de aanval op Kyle Busch, die zich niet direct gewonnen gaf. Uiteindelijk ging Johnson aan Busch voorbij. Het gevecht tussen Busch en Johnson zou de deur voor Kevin Harvick openen! Harvick, die enige tijd nodig gehad om de aansluiting te vinden, ging eveneens aan Busch voorbij. Na de laatste herstart bevond de Chevrolet van Kevin Harvick zich in vijfde positie en vond na een matige kwalificatie snel aansluiting bij de koplopers.In de allerlaatste ronde slaagde Harvick erin om regerend kampioen Jimmie Johnson met een magistrale manoeuvre aan de buitenkant te passeren en pakte de zege met een verschil van 0.144 seconden! Harvick had geen enkele ronde aan de leiding gelegen, alleen de laatste meters en die telden uiteindelijk!

Een prachtige thuisoverwinning voor Harvick bij zijn 18e deelname op Fontana. Harvick is niet ver van Fontana verwijderd opgegroeid. Tevens betekende het de 15e Sprint Cup overwinning voor Harvick. In de Campingworld Truck Series is Harvick tevens de teambaas van Nelson Piquet Jr.

2011_finish_fontana_1
Jimmie Johnson wordt op de finish door NASCAR Campingworld teambaas Kevin Harvick
verslagen. Strategie waarvan Nelson Piquet Jr. in de toekomst iets van kan leren?
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet