IndyCar

Indycar: Montoya’s eerste Penske shakedown op Sebring

Na dertien jaar afwezigheid keerde Juan Pablo Montoya vandaag op Sebring International Raceway voor het eerst weer terug in een Indycar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Montoya shakedown test 2
Na dertien jaar afwezigheid is Montoya voor het eerst weer terug in een Indycar.

Montoya's eerste Penske shakedown
Na ruim dertien jaar afwezigheid keerde Juan Pablo Montoya op Sebring International Raceway vandaag voor het eerst terug in een Indycar. In 2000 reed Montoya voor de laatste maal in een Indycar en won toen voor het team van Chip Ganassi de Indy 500.Bij de eerste aanblik van de Penske Dallara waarop Montoya's naam prijkte was de Colombiaan zo blij als een kind. "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik hier sta. Als ik naar de auto kijk, staat mijn naam erop. Spannend, voor iedereen is het natuurlijk spannend dat ik weer in "Open Wheel Racing" terugkom" aldus de Colombiaan.

Voor vandaag had Montoya eigenlijk maar matige doelstellingen. Hij wilde zich vooral weer voor het eerst weer op zijn gemak voelen in een Indycar. Want sinds 2000 is er natuurlijk wel het een en ander veranderd. Ook zijn a.s. teamgenoten Helio Castroneves en Will Power waren bij de test aanwezig evenals Indycar-legende Rick Mears. Voordat Montoya instapte werd de No 2 Penske Dallara eerst even door Will Power warm gereden."Het is natuurlijk erg opwindend dat zij mij willen helpen. Werkelijk iedereen werkt hier samen en dit hoort gewoon bij Team Penske. Het belangrijkste is dat ik zo snel mogelijk op snelheid kom. Hoe sneller dat ik over snelheid beschik, des te beter voor iedereen."

Montoya won in 1999 voor Chip Ganassi het CART kampioenschap, kwam vervolgens zes jaar lang in F1 uit en maakte in 2007 de switch naar NASCAR. Dat jaar won hij één Nationwide-wedstrijd en behaalde in 253 Sprint Cup-wedstrijden slechts twee overwinningen. Omdat men bij Earnhardt Ganassi Racing bij Montoya geen progressie meer zag werd het contract tussen beide partijen niet verlengd. Montoya's plaats bij Earnhardt Ganassi Racing is in de NASCAR Sprint Cup inmiddels door Kyle Larson ingenomen.

2013 Montoya Shakedown test
Voor Montoya is het allemaal nog even opnieuw wennen. Gaat hij in de toekomst weer scoren?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet