Diversen

Div: Liefhebbers autosporthistorie bijeen: Verhalen van vroeger (en een beetje van nu)

480 gesprek 1270

Nu het seizoen vrijwel is afgelopen, zijn de mogelijkheden voor het kijken naar autosport sterk gereduceerd. Praten over autosport is echter niet aan een bepaalde periode in het jaar gebonden, dat kan op ieder willekeurig moment. En zeker als het om de historie van de sport gaat, want, zoals Erik Weijers van Circuit Park Zandvoort pleegt te zeggen: 'Historie, daar komt ieder jaar meer van'. Zo trof een aantal liefhebbers van autosport en autosporthistorie elkaar afgelopen week voor een informele bijeenkomst in Motel 'De Cantharel' in Apeldoorn, waar vele aspecten van heden en vooral verleden van de sport de revue passeerden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Gerrie Hoekstra

480 rene henk 1277

Het idee voor deze bijeenkomsten, tot voor kort in de regel eenmaal per jaar, maar dit jaar al voor de tweede keer, ontstond negen jaar geleden bij uw redacteur als regelmatig lezer en incidenteel ook schrijver op 'The Nostalgia Forum' van wat destijds nog AtlasF1 heette en inmiddels alweer jarenlang deel uitmaakt van het forum van de website van het Britse weekblad 'Autosport'. Op dat forum waren en zijn ook tal van Nederlandse autosportliefhebbers actief en in navolging van Britse deelnemers, die met enige regelmaat bijeenkomsten hebben, kwam een dergelijk initiatief in november 2004 dus ook in ons land van de grond. Sindsdien is er ieder jaar een dergelijk treffen geweest, waarbij het aantal deelnemers uiteenliep van tien tot 25. Eén deelnemer, die er bij iedere tot nu toe gehouden bijeenkomst bij was, komt zelfs iedere keer ervoor uit België. Overigens zijn de deelnemers niet allemaal (meer) actief op het genoemde internetforum, de gezamenlijke interesse voor de sport en de historie daarvan is de samenbindende factor.

480 rob 1274

In de eerste jaren vonden de bijeenkomsten meestal plaats in Motel Maarsbergen, ooit opgericht door Carel Godin de Beaufort, langs de A12. Ook vonden treffen plaats in het DAF-Museum in Eindhoven en in Wernhout, vlakbij de Belgische grens. Dit voorjaar vond de bijeenkomst voor de eerste maal plaats in 'De Cantharel' in Apeldoorn, waar velen van de gelegenheid gebruikt maakten om voorafgaand aan de bijeenkomst al te genieten van een prima dinerbuffet, ditmaal uiteraard met wildspecialiteiten uit de regio.

480 jan bart 1269

Aansluitend werd gesproken over tal van onderwerpen, waaronder sportwagenracen in de jaren zestig, autosportboeken, de Grand Prix van Macau, Teddy Yip, modelauto's, de belangstelling voor hedendaagse Formule 1-Grands Prix, toerwagenracen, het archiveren van autosportdocumentatie en -foto's, het internet als informatiebron over autosporthistorie en diverse andere zaken. Ook verwisselden er de nodige boeken en programmabladen van eigenaar. En al te snel naar de zin van een aantal deelnemers vloog zo de avond voorbij...

480 mattijs christian 1276
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet