GT

GT: Rast en Mayr-Melnhof winnen Qualifying Race Baku World Challenge

pro-winnaar-qualirace-fabre

René Rast en Niki Mayr-Melnhof hebben in Azerbeidzjan de Qualifying Race van de FIA GT Series gewonnen. Het duo was in de straten van Baku het snelste en bleef uit de problemen. Na 32 ronden eindigden de twee Audi R8 LMS ultra van Belgian Audi Club Team WRT als eerste en tweede. Door het resultaat wist het Belgische team zich al te verzekeren van het kampioenschap bij de teams. Stef Dusseldorp eindigde als vierde, net voor Nick Catsburg.

Tekst: Marcel ten Caat (vanuit Baku, Twitter: @dsceuroeditor)
Foto's: VIMAGES/Fabre

Net als gisteren kon ook vandaag het tijdschema al vroeg in de ochtend in de vuilnisbak. Een stroomstoring zorgde voor de eerste problemen, maar de omstandigheden op het circuit zelf zorgden voor een lange vertraging. Het asfalt was door de organisatie nat gemaakt om stof tegen te gaan, maar doordat er olie in het water zat en de temperatuur vanochtend net boven 0ºC uitkwam werd het circuit erg glad en kon er niet worden gereden.

Uiteindelijk werd de warm-up geschrapt en besloot de wedstrijdleiding de race om 10:45 uur van achter de safety car te laten starten. Na enkele minuten achter de safety car en op een berijdbaar circuit ging de race dan daadwerkelijk van start en vrijwel direct liep René Rast uit op de rest van het veld, aangevoerd door Laurens Vanthoor en Stef Dusseldorp.

Tot aan de verplichte rijderswissel bleven de meeste posities ongewijzigd, de weinige positieveranderingen kwamen door het uitvallen van auto's met technische problemen. Terwijl de pit window open was ging de Lamborghini van Hari Proczyk de bandenstapels in en kwam de safety car naar buiten. Er was op dat moment nog ongeveer 27 minuten te gaan.

race-qualirace-fabre

De race werd weer vrijgegeven met nog 17 minuten op de klok en vrijwel direct begonnen de gevechten. Rob Bell ging achter Nick Catsburg en Stef Dusseldorp aan en wist door te stoten naar de derde plaats, maar het gevecht werd onderbroken toen de wedstrijdleiding de race met een rode vlag stil legde. De Audi van Cesar Campanico ging van de baan en doordat een kraan de gestrande Audi moest wegslepen werd het circuit geblokkeerd.

Na 10 minuten werd de wedstrijd herstart voor het laatste gedeelte en het was Mayr-Melnhof die direct weer een gaatje sloeg naar Stephane Ortelli. Ortelli kreeg vervolgens Bell, Alexander Sims en Nick Catsburg achter hem aan, maar in de laatste 15 minuten veranderden de posities niet meer. Mayr-Melnhof kwam met een voorsprong van ruim een seconde op Ortelli over de streep en het tweetal bezorgde daarmee WRT definitief de titel.

proam-winnaar-qualirace-fabre

In de Pro-Am categorie wisten Sergey Afanasiev en Andreas Simonsen de titel voor HTP Gravity Charouz te veroveren. Het duo finishte als zevende algemeen en eerste in de klasse. De Rodrive Lamborghini eindigde als 14e algemeen – ondanks een aanraking met de betonnen muur tegen het einde van de race.

UPDATE: Sebastien Loeb en Alvaro Parente hebben een tijdstraf van 30 seconden gekregen omdat het team op de grid niet op tijd klaar was met het monteren van de wielen. De McLaren met startnummer 9 valt hierdoor terug van de zesde naar de 14e plaats. 

Uitslag Qualifying Race, Baku:
1. Mayr-Melnhof/Rast, Team WRT, Audi, 32 ronden
2. Ortelli/Vanthoor, Team WRT, Audi, + 1.226s
3. Bell/Estre, Hexis Racing, McLaren, + 2.190s
4. Sims/Dusseldorp, McLaren, + 2.787s
5. Catsburg/Martin, BMW, + 5.710s
6. Afanasiev/Simonsen, + 7.761s
7. Stippler/Sandstrom, + 7.986s
8. Khodair/Bueno, + 8.606s

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet