Formula E

Formule E: Succesvolle shakedown Formule E bolide

De nieuwe Spark Renault Formule E heeft op het Franse circuit van La Ferté Gaucher zijn allereerste kilometers afgelegd.

Tekst Willem J.Staat
Foto's Formule E

2013 Shakedown 1

Allereerste kilometers van de Spark SRT 01E in handen van Lucas di Grassi

Succesvolle shakedown Formule E bolide
De bolide die eerder dit jaar tijdens de Frankfort Motor Show voor de eerste maal werd gepresenteerd legde in handen van Lucas di Grassi zijn allereerste kilometers af. Di Grassi legde voor een systeemcheck ruim 40 ronden af. Voor de test had men de bolide met een 50 Kw. Accu uitgerust en dit is een kwart van het totaal aantal kw(200 ofwel 270 pk).

Lucas di Grassi: "Het was een fantastisch gevoel om voor de eerste maal met de Formule E te rijden. Ik ben er nu al zeker van dat alle coureurs het leuk gaan vinden, zelfs met een kwart van het vermogen. Hij heeft bijzonder veel grip en de elektrische motor produceert heeft een hoog draaimoment.

De SRT 01E is door Spark Racing Technology gebouwd en ontworpen. Tevens is een consortium van leidende fabrikanten bij het project betrokken. De auto zal in het allereerste FIA Formule E kampioenschap worden ingezet. Het allereerste elektrische kampioenschap begint in september 2014. Het chassis is door Dallara gebouwd terwijl McLaren Electronic Systems voor de elektrische motor, versnellingsbak en elektronica verantwoordelijk is. Williams Advanced Engineering zorgt voor de accu's. Renault zorgt voor de totale systeem integratie en Michelin levert de banden.

Frederic Vasseur van Spark Racing Technology: "Alles verliep perfect en het was een positieve allereerste shakedown voor de Spark Renault SRT 01E. De auto legde veertig ronden zonder problemen af. Voor de betrouwbaarheid ziet dit er goed uit. We gebruikten een veel kleinere accu dan normaal. Deze accu leverde slechts 25% van het totale vermogen. Dit geeft ons toekomstvertrouwen. Op korte termijn staat de volgende test gepland. Daarbij zullen wij meer kilometers afleggen en naar een volledige wedstrijdsituatie toewerken.

Alejandro Agag van Formule E Holdings: "De allereerste test was een historisch moment voor het kampioenschap en wij zijn erg verheugd over hoe dat dit verlopen is. Wij zijn ervan overtuigd dat de teams, coureurs en fans het nieuwe geluid leuk gaan vinden. Vanaf nu gaan Frederic en Lucas zich toeleggen op het aantal kilometers van de auto en de duurzaamheid. Het is een erg spannende ontwikkeling, en wij kunnen nauwelijks wachten tot de eerste wedstrijd in Beijing in september 2014 als er 20 auto's op de grid zullen staan"

2013 Shakedown 2
De Spark SRT 01E verschaft volgens Lucas di Grassi veel rijplezier.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet