Formule 3

F3 Euroseries: Eindelijk podium voor Giedo van der Garde

Op het Indy-circuit van Brands Hatch heeft Giedo van der Garde zijn beste seizoensresultaat geboekt. De Nederlander eindigde in zijn ASM Dallara Mercedes 305 als derde.

tekst Willem J.Staat, fotografie: Boudewijn Pieters

 Giedopodium


 Guido Brands Hatch

Uitstekende prestatie van Giedo van der Garde op Brands Hatch. Foto: PR

Podium voor van der Garde
Voor de eerste wedstrijd op Brands Hatch had de Nederlander zich met zijn ASM Dallara Mercedes 306 oorspronkelijk als achtste gekwalificeerd. Doordat de Argentijn Esteban Guerrieri wegens het negeren van de zwarte vlag naar de laatste startrij werd verbannen schoof van der Garde van de achtste naar de zevende startplek op. "Met 24 auto's op zo'n kort baantje is er zoveel verkeer, dat kwalificeren eigenlijk een onmogelijke opgave is. Alleen in de laatste ronde had ik vrij baan, maar toen zat er er toch weer auto's voor me", aldus van de Garde, die een tijd van 42.621 seconden op de klokken liet registeren.

 Giedorijdend


In de 56 ronden tellende wedstrijd reed van der Garde een verstandige race. Giedo: "Ik besloot om niet te gaan pushen, want je weet dat er in zo'n lange wedstrijd nogal wat kan gebeuren. Meer dan derde kon ik er niet uithalen, want eigenlijk is het onmogelijk om hier in te halen." Oorspronkelijk eindigde Italo Amerikaan Richard Antinucci als derde, maar nadat de HBR Dallara-Mercedes te licht werd bevonden, werd het team van deelname uitgesloten. Omdat men tegen de uitslag beroep aantekende mocht Antinucci toch starten maar hij komt niet in de uitslag voor.

 Giedovriendin


ASM dominant
De wedstrijd werd eigenlijk volledig door het ASM Team gedomineerd. Van der Gardes teamgenoten Paul di Resta en Sebastien Vettel eindigden respectievelijk als eerste en tweede. Met zijn overwinning nam de Schot di Resta de leiding in de stand om het kampioenschap over. Winnaar Paul di Resta: "Ik kon Vettel op afstand houden hoewel dat met het op een ronde zetten van andere deelnemers niet altijd gemakkelijk was. Iedere race is speciaal, maar het winnen van je thuisrace onder de aanwezigheid van vele vrienden en kennissen is wel heel bijzonder." Yelmer Buurman eindigde in zijn Fortec Dallara Mercedes 305 als tiende.

UITSLAG
1. Paul di Resta(GB) ASM Dallara Mercedes F305 56 ronden 40 minuten.22.460.seconden
2. Sebastien Vettel(D) ASM Dallara Mercedes F305 Mercedes 56 ronden
3. Guide van der Garde(NL) ASM Dallara Mercedes F305 56 ronden
4. James Jakes(GB) Hitech Racing Dallara F306 Mercedes 56 ronden
5. Kamui Kobayashi(J) ASM Dallara F305 Mercedes 56 ronden
6. Michael Herck(MC) Bas Leinders JRT Dallara F306 Mercedes 56 ronden
7. Peter Elkmann Racing(D) Jo Zeller Racing Dallara F306 Opel 56 ronden
8. Romain Grosjean(F) Signature Plus Dallara F305 Mercedes 56 ronden
9. James Walker(GB) Hitech Racing Dallara F306 Mercedes 56 ronden
10.Yelmer Buurman(NL) Fortec Motorsport Dallara F305 Mercedes 56 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet