Formule 3

F3: Alex Lynn wint 60e Macau Grand Prix

131117 F3 Macau Start
Het spektakel van Formule 3: start van de 60e Macau Grand Prix

Na zijn dominante prestatie in de kwalificatierace van gisteren maakte de Brit Alex Lynn vandaag het karwei af. Met de Dallara-Mercedes van het Prema Powerteam, die in Macau in de historische kleuren van Theodore Racing was uitgevoerd, reed de Brit op meer dan overtuigende wijze een start-finishzege naar huis. De winnaar van vorig jaar, Antonio Félix da Costa, eindigde als tweede, voor de Braziliaan Pipo Derani. Dennis van de Laar kwam als 18e over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


De startfase duurt tergend lang. Debutant Ocon laat de motor van zijn auto bij de start afslaan. Lynn leidt voor Rosenqvist. In Mandarin knalt Auer in de vangrails, nadat Gelael voor hem in de rondte gaat. Rosenqvist raakt ook de vangrails na te zijn aangereden door Marciello. Voor de Zweed is de race ten einde, evenals voor zijn landgenoot Bryant-Meisner. De safety-car komt in actie. Lynn leidt voor Derani, Da Costa, Marciello, Sims, Coletti, Buller, King, Sainz, Latifi. Van de Laar is 19e. Aan het begin van ronde vier volgt de herstart. Bij het aanremmen van Lisboa haalt Da Costa buitenom Derani in en is daarmee tweede.

131117 F3 Macau Safetycar De safety-car voert het veld aan, op de achtergrond is de gespinde gele auto van Gelael zichtbaar

Lynn komt met een voorsprong van 1,274 seconden op Da Costa terug uit de vierde ronde. Daarachter rijden Derani, Marciello, Sims, Coletti en Buller. Sainz passeert King in de strijd om de achtste plaats. Van de Laar verliest een plaats aan Ocon en valt terug naar de 20e positie. In de vijfde ronde vergroot Lynn zijn voorsprong met nog eens zeven tienden. Coletti en King vallen terug, Sainz klimt op naar de zesde positie. Van de Laar verliest nog een plek aan Tincknell en is 21e.

In de zesde ronde valt Sainz weer terug naar de achtste plaats, Coletti en Buller zijn er weer voorbij. Marciello passeert in de zevende ronde bij het aanremmen van Lisboa Derani in de strijd om de derde plaats. Even later in die ronde komen Coletti en Buller met elkaar in botsing en vallen uit. Daarmee klimmen Latifi en Sekiguchi op naar de top tien. Zheng rijdt in Fisherman in de bandenstapel en beëindigt daarmee zijn race.

131117 Macau F3 Lynn Veld
Lynn hier in Lisboa aan de leiding voor Derani, net daarachter Da Costa en dan Marciello en Sims

De volgorde na acht ronden luidt: Lynn voor Da Costa, Marciello, Derani, Sims, King, Jaafar, Sainz, Latifi en Sekiguchi. Van de Laar is 20e. Een ronde later haalt Blomqvist zowel Wolf als Nakayama in en is daarmee elfde. In de tiende ronde gaat Marciello in de R-Bend zwaar overstuurd de vangrails in, waarmee de race voor de Europees kampioen ook ten einde is.

131117 F3 Macau Laar actie
Dennis van de Laar kwam als 18e over de eindstreep

Da Costa maakt in de elfde ronde enigszins terrein op Lynn goed: het verschil bedraagt nog 1,328 seconden aan het eind van de ronde. Twee ronden later is het verschil weer opgelopen tot 1,503 seconden. Opmerkelijk is de opmars van Ocon: na 13 ronden is hij elfde. Een ronde later is hij zelfs tiende ten koste van Sekiguchi. In de slotronde duwt Katsumasa Chiyo de auto van Lucas Wolf bij het aanremmen van Lisboa naar de buitenkant, waarop de Duitser in de bandenstapels belandt. Lynn wint met overmacht voor Da Costa, Derani, Sims, King, Jaafar, Sainz, Blomqvist, Latifi en Ocon. Van de Laar komt als 18e over de eindstreep. "Het hele weekeinde was ik niet snel genoeg", erkent hij na de race. "Misschien is Macau gewoon wel niet mijn ding. In de tweede helft van de race werden mijn tijden wel beter, mede omdat er in het begin meer gele vlaggen waren, waardoor ik niet sneller kon. Jammer, dit was zeker niet wat ik ervan had verwacht."

131117 F3 Macau Podium
Het podium van de 60e Grand Prix van Macau

Uitslag:
1. Alex Lynn (GBr), Dallara F312-Mercedes, 15 r. in 37:37,975 (gem. 146,36 km/u)
2. Antonio Felix da Costa (Por), Dallara F312-Volkswagen, op 1,173
3. Pipo Derani (Bra), Dallara F312-Mercedes, op 6,795
4. Alexander Sims (GBr), Dallara F312-ThreeBond Nissan, op 8,203
5. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 9,573
6. Jazeman Jaafar (Mal), Dallara F312-Volkswagen, op 15,547
7. Carlos Sainz jr. (Spa), Dallara F312-Volkswagen, op 16,976
8. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 26,160
18. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 1:01,651

131117 F3 Macau Lynn
Vorig jaar derde, dit jaar eerste in Macau: Alex Lynn
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet