Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Alex Lynn wint kwalificatierace Macau, Van de Laar snel klaar

131116 F3 Macau Qualirace Lynn
Alex Lynn was in de kwalificatierace een klasse apart

De terugkeer van de beroemde naam 'Theodore Racing' tijdens de Grand Prix van Macau was tot nu toe behoorlijk succesvol. Voor het 60-jarig jubileum van het evenement nam Teddy Yip jr. het initiatief om de samenwerking met het Prema Powerteam aan te gaan, waar de auto's van de beide coureurs Alex Lynn en Lucas Auer in de Theodore-kleuren werden uitgevoerd. In de kwalificatie op vrijdag eindigden de twee als derde en vierde en in de tien ronden tellende kwalificatierace, bepalend voor de startopstelling voor de hoofdrace op zondag, stelde Alex Lynn de overwinning veilig. De Brit zegevierde voor Felix Rosenqvist en zijn Prema-teamgenoot Raffaele Marciello. Voor Dennis van de Laar was de race al over voordat die goed en wel begonnen was: onze landgenoot liet de motor van zijn auto bij de start afslaan en was daarmee uit de strijd.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR  

131116 F3 Macau Qualirace Laar
Voor Van de Laar was de race bij de start al ten einde

De teleurstelling was bij de Zandvoorter van het gezicht te lezen. "Gewoon stom", erkende hij. Teambaas Peter Mücke probeerde Van de Laars stemming weer wat te verbeteren: "De start is altijd lastig. Marciello stond in Vallelunga op pole en liet daar zijn motor afslaan. Dat kan gewoon gebeuren." Van de Laar was niet de enige die bij de start problemen kende, want ook Blomqvist kwam niet weg, waarna zijn auto geraakt werd door die van Tincknell. Omdat Tincknells auto geborgen moest worden, wat langer duurde dan verwacht, bracht de wedstrijdleider de safety-car op de baan, die het veld twee ronden lang aanvoerde. Bij de start had Felix Rosenqvist vanaf de tweede startplek de leiding gepakt, voor Lynn, Auer en pole-sitter Raffaele Marciello, die opmerkelijk slecht weg kwam. Even later slaagde Lynn erin, Rosenqvist aan de buitenkant in Mandarin in te halen, maar bij Lisboa raakte Lynn zijn leiding weer kwijt aan Rosenqvist, die echter zijn voordeel teniet gedaan zag toen de safety-car de baan op kwam.

131116 F3 Macau Qualirace Rosenqvist
Felix Rosenqvist eindigde als tweede

Na de herstart ging het voor Lynn beter: op het rechte stuk naar Lisboa was hij ditmaal vanuit Rosenqvists slipstream in het voordeel, liet zich bij het aanremmen ook niet meer verrassen en reed uiteindelijk relatief probleemloos de overwinning naar huis. Zijn teamgenoot Lucas Auer was duidelijk minder fortuinlijk: in de derde ronde na de herstart verloor hij zijn derde plaats aan Antonio Felix da Costa bij Mandarin, dan de vierde plaats aan Marciello en vervolgens reed hij bij San Francisco in de vangrails, wat het einde van zijn race betekende. "De herstart was al niet optimaal en ik kreeg een tikje van Derani. Kort daarna was het afgelopen", verklaarde de Oostenrijker.

In de vijfde ronde passeerde Raffaele Marciello titelverdediger Antonio Felix da Costa in de strijd om de derde plaats en reed daarmee achter Lynn en Rosenqvist. Zo bleef de volgorde tot aan de finish. Felix da Costa werd derde voor Pipo Derani en Alexander Sims, wiens enige wapenfeit het inhalen van Jordan King in de vierde ronde was. King werd derhalve zevende, gevolgd door Will Buller, Carlos Sainz jr. en Esteban Ocon, die als best geklasseerde debutant de top tien completeerde.

Uitslag:
1. Alex Lynn (GBr), Dallara F312-Mercedes, 10 r. in 24:41,968 (gem. 148,66 km/u)
2. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 2,411
3. Raffaele Marciello (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 3,461
4. Antonio Felix da Costa (Por), Dallara F312-Volkswagen, op 4,089
5. Pipo Derani (Bra), Dallara F312-Mercedes, op 7,620
6. Alexander Sims (GBr), Dallara F312-ThreeBond Nissan, op 10,620
7. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 10,958
8. Will Buller (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 11,691

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet