Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: 'Master of Macau' - Duncan Huisman wint invitatierace

131116 Scirocco Macau Huisman
Vijfde overwinning voor Duncan Huisman in Macau

Met zijn vier toerwagen-overwinningen behoorde Duncan Huisman al tot de succesvolste rijders in de historie van de Macau Grand Prix, maar vandaag vestigde hij eens te meer zijn reputatie als 'Master of Macau' door ook de Scirocco-R China Masters Challenge, de invitatierace ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Macau Grand Prix op zijn naam te schrijven. In de acht ronden lange race met Volkswagen Scirocco R's, afkomstig uit de gelijknamige Chinese merkencup, nam Huisman, die vanaf de tweede plaats startte, al vlak na de start de leiding over, die hij vervolgens ook niet meer afstond. Hij zegevierde voor Nicola Larini en oud-Macau-F3-winnaar Mike Conway.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR, Rebocar 

Voor het 60-jarig bestaan van de Macau Grand Prix had het organisatiecomité een eliteveld van prominente rijders uit de historie van het evenement samengesteld. Natuurlijk mocht Duncan Huisman daarbij met zijn vier overwinningen in de toerwagens (2001, 2002 en 2003 in het ETCC, 2005 in het WTCC) niet ontbreken. Onder de overige deelnemers waren Alain Menu, vorig jaar nog WTCC-racewinnaar, Tim Harvey, toerwagenwinnaar in 1989, Emanuele Pirro, die in 1991 en 1992 won, Steve Soper, winnaar in 1997, Martin Donnelly (F3-winnaar 1987), David Brabham (F3-winnaar 1989) en Peter Rubatto, die twee keer tweede werd bij de motorfietsen. "Ik was blij toen via Barry Bland de uitnodiging kwam. Elke kans om in Macau te rijden grijp ik natuurlijk met beide handen aan", aldus Duncan Huisman. "Bovendien had ik hier nog 'unfinished business': in de eerste WTCC-race in 2007 reed ik comfortabel op de achtste plaats, waarmee ik voor race twee op pole had gestaan en in die race zeker goed had kunnen scoren, maar toen kreeg ik de aanwijzing dat ik Priaulx voor moest laten, omdat die nog in de race was voor het kampioenschap, dat hij toen ook inderdaad won."

131116 Macau Scirocco Group
Select gezelschap: de deelnemers aan de Scirocco R China Masters Challenge

'The older we get, the faster we were'
De deelnemers beschouwden het evenement ook een beetje als een reünie. "Ik tref hier mensen die ik tien, vijftien jaar niet gezien heb, zoals Steve Soper of Tim Harvey", vertelde Alain Menu, de coureur die het meest recent nog in Macau racete. "Dit is fantastisch! Zoveel vrienden van vroeger, zoveel herinneringen. Natuurlijk waren we toen concurrenten, maar nu is het wel heel erg leuk om al die verhalen weer op te halen", zei Martin Donnelly. "En je weet, wat we in het Engels zeggen: 'The older we get, the faster we were'. Dat geldt hier ook wel een beetje." Julian Bailey verklaarde in de afgelopen weken regelmatig op de kartbaan te zijn geweest om te trainen.

131116 Macau VW Start
Het enige noemenswaardige incident, vlak na de start

Van tevoren werd al druk gespeculeerd hoeveel schade er gereden zou worden, maar eigenlijk viel dat nog wel mee. Het enige noemenswaardige incident was daarentegen dan ook fors: direct na de start kwam het tot een flinke crash op het rechte stuk tussen Stefan Johansson en Steve Soper, nota bene de twee rijders die het gisteren in de kwalificatie ook al met elkaar aan de stok hadden. Velen riepen dan ook meteen dat het hierbij om een revanche ging. De wedstrijdleiding wilde het incident na de race onderzoeken, maar het mag worden betwijfeld of daar nog veel uitkomt. Het ging tenslotte om een invitatierace.

Voor Mandarin aan de leiding
Duncan Huisman, die naast Alain Menu als tweede startte, nam nog voor Mandarin de leiding. "Ik wist dat Larini en ik de enige twee waren die volgas door Mandarin rijden, dus het was essentieel om voor Mandarin de leiding in handen te hebben", verklaarde hij na de race. Vanwege de startcrash tussen Soper en Johansson stuurde de wedstrijdleider der safety-car de baan op, die het veld drie ronden lang aanvoerde. Aan het einde van de eerste ronde raakte Pirro de vangrails, waarop hij Menu raakte. Daarmee waren beiden uit de strijd. Voor Pirro werd daarmee bewaarheid, wat hij al voor de start gekscherend opmerkte: "Voor Italianen is 17, mijn startnummer, net zo erg als nummer 13 voor overige Europeanen. En dan heb ik ook nog een groene auto... Gelukkig ben ik niet erg bijgelovig..."

131116 Macau Pirro action
Voor Pirro brachten startnummer 17 en de groene kleur geen geluk

Na de herstart aan het begin van de vierde ronde passeerde Tim Harvey eerst Conway in de strijd om de vierde plaats en daarna de Deen Thomas Fjordbach, een van de reguliere deelnemers uit de Chinese Scirocco R-Cup, en nam zo de derde plaats over. Duncan Huisman kwam met een voorsprong van 2,029 seconden op Larini als leider in de race terug uit de vierde ronde. Een ronde later vergrootte hij zijn marge op de Italiaan met nog eens zeven tienden. In de zevende ronde nam de aanvallend rijdende Conway met een mooie manoeuvre aan de binnenkant door de eerste rechtsknik na start en finish de derde plaats van Harvey over. Voor oud-motorcoureur Peter Rubatto, die keurig in de top tien reed, was de race in de voorlaatste ronde ten einde nadat zijn auto na contact met de afgrenzing van de baan bij het uitkomen van Melco tot stilstand kwam.

131116 Macau Huisman Action
Duncan Huisman won voor de vijfde maal op het Guia-circuit

Huisman: "Dit maakt de teleurstelling van 2007 goed"
In de achtste ronde deden zich vooraan geen positiewisselingen meer voor, zodat Duncan Huisman als winnaar over de eindstreep kwam. Hij was uiteraard bijzonder blij met zijn succes: "Hier winnen is altijd mooi", verklaarde hij. "Mijn start was al goed. Ik had in de trainingen een stuk of acht, negen proefstarts gemaakt om te weten hoe precies het rempedaal werkte, dat bij de Scirocco met DSG ook als koppeling functioneert. Gelukkig viel ik precies goed in het startlicht, terwijl Menu slecht weg kwam. Daarna kon ik relatief probleemloos de overwinning naar huis rijden, hoewel het er van buitenaf altijd gemakkelijker uitziet dan vanuit de auto. Maar het is mooi dat ik hier weer een overwinning kan bijschrijven. Dat maakt de teleurstelling van 2007 weer goed. En reken maar dat als ik weer een uitnodiging krijg, ik graag terugkom!"

131116 Macau VW Melco
Scirocco's door de beruchte Melco-haarspeldbocht

Uitslag:
1. Duncan Huisman (Ned), 8 r. in 26:46,766 (gem. 109,69 km/u)
2. Nicola Larini (Ita), op 1,500
3. Mike Conway (GBr), op 3,023
4. Tim Harvey (GBr), op 4,678
5. David Brabham (Aus), op 14,677
6. Thomas Fjordbach (Den), op 26,465
7. Andrea Reggiani (Ita), op 30,949
8. Ni Amorim (Por), op 35,650

131116 Scirocco Huisman podium
Duncan Huisman geniet op de hoogste trede van het podium in Macau
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet