Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: SRO en Blancpain breiden samenwerking uit - Blancpain Sprint geboren

zandvoort-kwalirace-vanthoor-fabre

Blancpain en SRO hebben vandaag bekend gemaakt dat ze ook in 2014 zullen samenwerken. Naast het ondersteunen van de Blancpain Endurance Series zal de Zwitserse horlogemaker volgend jaar ook titelsponsor worden van de FIA GT Series. De naam van de FIA GT Series zal veranderen in Blancpain Sprint en het kampioenschap zal ook Zandvoort weer aandoen tijdens de Masters of Formula 3 in juli.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: VIMAGES/Fabre

Na een jaar als FIA GT Series door het leven te zijn gegaan zal het kampioenschap door de deal met Blancpain vanaf komend seizoen als Blancpain Sprint door het leven gaan. "Na drie boeiende jaren, waarin de naam Blancpain zich stevig heeft gevestigd in de GT-racerij, ben ik erg bij dat we onze samenwerking kunnen uitbreiden naar de spannende sprint vorm en daardoor kunnen bijdragen aan het creëren van deze nieuwe klasse," zei Marc A. Hayek, de CEO van Blancpain. Hayek zette zijn woorden kracht bij door direct aan te kondigen dat hij samen met Peter Kox van start zal gaan in de Blancpain Sprint series. "We zijn ervan overtuigd dat deze sterke combinatie van Sprint en Endurance, met de steun van Blancpain, de absolute referentie in de GT-racerij zal gaan worden," voegde Hayek toe.

Zandvoort ook in 2014 van de partij, geen race op Zolder
De Blancpain Sprint zal in 2014, net als de FIA GT Series dit seizoen, het Circuit Park Zandvoort bezoeken. In het weekeinde van 4-6 juli zullen de GT3-auto's tijdens het Masters of Formula 3 weekeinde twee races van een uur rijden. Het circuit van Zolder, de afgelopen jaren nog een vaste waarde op de kalender van de FIA GT Series, keert komend seizoen niet terug en wordt vervangen door een race op het Engelse Brands Hatch.


Prijzengeld voor jonge talenten

Nieuw voor het komende seizoen is dat er zal worden gestreden om prijzengeld. Blancpain stelt voor de Blancpain Sprint maar liefst 100.000 per race beschikbaar – waarbij de nadruk komt te liggen op de stimulering van de ontwikkeling van jonge coureurs. Voor de Baku World Challenge is in 2014 zelfs 175.000 beschikbaar. Teams die aan beide kampioenschappen deelnemen krijgen een flinke korting op het inschrijfgeld.


"Het was de meest logische stap om onze sprint series onder de vlag van Blancpain te plaatsen en zo de promotie van de GT-racerij in Europa te bevorderen," zei SRO-baas Stephane Ratel. "Als SRO zijn we er trots op om de eerste promotor in de GT-racerij te zijn die zo'n financiële beloning introduceert om talentvolle, jonge coureurs te ondersteunen en om onze serie verder te professionaliseren."

De kalenders voor 2014
Naast de bekendmaking van de nieuwe Blancpain Sprint kondigde SRO ook een nieuwe voorlopige kalender voor de Blancpain Endurance Series aan. De race op Silverstone werd een week vervroegd en valt daardoor niet meer samen met de testdag voor de 24 Uur van Le Mans.

Kalender Blancpain Sprint 2014
• 18-21 april : Coupes de Pâques , Nogaro , Frankrijk
• 17-18 mei : Brands Hatch , Groot-Brittannië
• 04-06 juli : Zandvoort, Nederland
• 22-24 augustus : Slovakia Ring, Slowakije
• 05-07 september : Algarve , Portugal
• 27-28 september of 4-5 oktober : Navarra , Spanje
• 01-02 november : Baku World Challenge , Azerbeidzjan

Kalender Blancpain Endurance Series 2014
• 12-13 april : Monza , 3 uur , Italië
• 24-25 mei : Silverstone , 3 uur , Groot-Brittannië
• 28-29 juni : Paul Ricard , 3 uur , Frankrijk
• 23-27 juli : Total 24 Hours of Spa , België
• 20-21 september : Nürburgring , 1000 km , Duitsland

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet