Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Raffaele Marciello op pole voor kwalificatierace Macau

131115 Macau F3 Quali Marciello def
Raffaele Marciello start morgen vanaf de pole tijdens de kwalificatierace in Macau

Regerend Europees Formule 3-kampioen Raffaele Marciello start morgen vanaf de pole-position voor de kwalificatierace tijdens de Grand Prix van Macau. In de slotfase van de tweede kwalificatie voor de Formule 3-coureurs, die in vergelijking met de sessie van gisteren de snellere was, reed de Italiaanse rijder van het Prema Powerteam de snelste tijd en veroverde daarmee de pole-position voor Felix Rosenqvist, die gisteren het snelste was. Marciello's Prema-teamgenoten Alex Lynn en Lucas Auer kwalificeerden zich respectievelijk als derde en vierde en vertrekken daarmee vanaf de tweede startrij. Dennis van de Laar kwam niet verder dan de 21e tijd.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De Formule 3-rijders mochten op vrijdagmiddag (lokale tijd) tijdens de tweede kwalificatie aan de slag om hun tijden van gisteren te verbeteren. In de meeste gevallen lukte dat ook, niet in de laatste plaats omdat het nu zonnig en iets warmer was. In tegenstelling tot de kwalificatie van gisteren, die relatief probleemloos verliep, was het nu niet minder dan drie keer raak met rode vlaggen. De eerste kwam al na vijf minuten, nadat Katsuasa Chiyo bij San Francisco in de vangrails reed. Halverwege de 30 minuten durende sessie veroorzaakte Nigel Mason de tweede rode vlag, door bij Moorish in de bandenstapels te standen. Vijf minuten na de herstart zorgde Antonio Giovinazzi door een crash voor de derde onderbreking. Nadat de actie weer was hervat, viel de auto van Carlos Sainz jr. stil tussen Paiol en het politiebureau, maar ditmaal besloot de wedstrijdleider geen rood te geven, maar de auto naar een veiliger plaats te laten vervoeren.

In de laatste drie minuten werden de voorste plaatsen verdeeld. Rosenqvist reed een tijd van 2:11,622 minuten en nam daarmee de eerste plaats over van de lange tijd leidende Blomqvist, terwijl korte tijd later Lucas Auer opklom naar de tweede plaats. Een minuut later reed Marciello met 2:11,555 minuten de snelste tijd. Lynn klom op naar de derde plaats tussen Rosenqvist en Auer. Zo bleef de volgorde tot aan het slot: Marciello pakte de pole, voor Rosenqvist, Lynn, Auer, titelverdediger Felix da Costa, Blomqvist, Derani, Jaafar, Tincknell en King. Dennis van de Laar sloot de sessie als 21e af.

131115 Auer 480
Lucas Auer door de Melco-hairpin

"Vanmorgen in de vrije training en ook gisteren deed ik het wat rustiger aan om geen onnodige risico's te nemen. Ik wist dat ik nog de nodige reserve had en waar ik mijn tijd vandaan kon halen", zei pole-sitter Marciello na afloop van de kwalificatie. "Al weet ik natuurlijk ook wel dat de pole hier heel weinig betekent. Iedereen die in de top vier zit, maakt kans om de race te winnen. Nu eerst maar eens morgen goed door de kwalificatie zien te komen."

Uitslag:
1. Raffaele Marciello (Ita), Dallara F312-Mercedes, 2:11,555
2. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes 2:11,622
3. Alex Lynn (GBr), Dallara F312-Mercedes, 2:11,639
4. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, 2:12,052
5. Antonio Felix da Costa (Por), Dallara F312-Volkswagen, 2:12,083
6. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Mercedes, 2:12,111
7. Pipo Derani (Bra), Dallara F312-Mercedes, 2:12,144
8. Jazeman Jaafar (Mal), Dallara F312-Volkswagen, 2:12,225
21. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, 2:14,310
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet