Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Franchitti moet definitief stoppen met de racerij!

Dario Franchitti moet definitief afscheid nemen van de actieve racerij. Na de zware crash in Houston heeft de Schot van de medici het advies gekregen om een punt achter zijn carrière te zetten. Zijn Ganassi-teamgenoot Scott Dixon bracht vanavond als eerste dit schokkende bericht via Facebook naar buiten.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Indycar/Honda

2013 Dario Houston actie


Franchitti nooit meer in Indycar
Dario Franchitti moet op medisch advies afscheid nemen van de actieve racerij. De behandelende neuroloog en orthopedisch specialist gaven de Schot het advies om een punt onder zijn racecarrière te zetten. Doorgaan op de lange termijn zou, met de risico's die de autosport met zich meebrengt, schadelijk zijn voor Franchitti's gezondheid. "Ik heb dan ook geen andere optie om te stoppen" zo liet Franchitti in een verklaring van het Ganassi Team weten.

Franchitti bedankte zijn voormalige werkgevers, Hogan Racing, Team Kool Green, Andretti Green Racing en Target Team Ganassi voor de kansen die zij hem gegeven hebben. Franchitti bekijkt nu hoe hij op de lange termijn bij het team betrokken kan blijven. "Zoals mijn vriend Greg Moore ooit zei: "See you Up Front" zegt Franchitti.

2013 Dario Franchiti Houston Laatste Race 2
Dario Franchitti voor zijn allerlaatste en 265e start.

Teambaas Chip Ganassi was duidelijk teleurgesteld. " Dario heeft zo ontzettend veel voor Target Chip Ganassi Racing gedaan en wij zijn erg teleurgesteld dat hij volgend jaar niet in één van onze auto's kan uitkomen. Dario is een legende die zeker door de fans en in de paddock gemist gaat worden. Hij heeft zo ontzettend veel voor de sport gedaan. Het unieke aan Dario is dat hij de geschiedenis van de racerij goed bestudeerd heeft. Iemand die niet alleen iets over de huidige racerij iets weet, maar ook over de racers ver voor zijn carrière. Dit nieuws betekent alleen maar dat het volgende hoofdstuk bij Target Chip Ganassi voor hem is aangebroken.

Sinds 2008 maakt de Schot deel uit van Target Chip Ganassi Racing. Binnen vijf jaar won hij tweemaal de Indy 500(2010-2013). Tevens veroverde Dario driemaal achtereen de Indycar-titel voor Target Chip Ganassi Racing. Voor het team behaalde hij dertien overwinningen en won in 2008 tevens de 24U van Daytona.

2013 Dario Franchiti Houston Laatste Race
Voor de laatste maal in actief in actie voor het team van Chip Ganassi.

In totaal maakte Franchitti 265 Indycar-starts en staat daarmee op gelijke hoogte met A.J. Foyt en is derde Indycar-coureur die driemaal achtereen kampioen werd.Franchitti reed maar liefst 119 maal in de top 5 en stond 92 maal op het podium. In totaal eindigde hij 29 maal als tweede. In 2007 scoorde hij een hattrick door de 24U van Daytona, 12U van Sebring en de Indy 500 te winnen. In 2012 won Dario de Indy 500 voor de derde maal en is volgens de statistieken de derde coureur die dit op zijn CV heeft staan. In American Open Wheel Racing wordt Dario Franchitti de meest succesvolle Brit genoemd.

Het noodgedwongen stoppen van Dario Franchitti betekent een enorm verlies voor de Indycar-racerij. In Indycar behoorde Franchitti zeker tot één van de beste strategen.

2013 Dario Last Race
Allerlaatste start voor Dario.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet