Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Duncan Huisman best geklasseerde Nederlander op eerste dag in Macau

131114 WTCC Day1 Huisman
Duncan Huisman maakt zich op voor de training, die hij als derde afsluit

Op donderdag begon traditioneel de actie op het 6,12 kilometer lange Guia-circuit in Macau in het kader van de 60e Grand Prix van Macau. Naast de Formule 3 met Dennis van de Laar en het WTCC met Tom Coronel staat voor het zesde jaar in successie de City of Dreams Macau GT Cup op het programma. Hier staan met Renger van der Zande (Erebus-Mercedes-Benz SLS AMG GT3), Carlo van Dam (Arrows Racing-Lamborghini LP560) en Francis Tjia (Modena Motorsports-Porsche 997 GT3) maar liefst drie landgenoten aan de start. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Grand Prix is er bovendien een invitatierace met tal van oud-winnaars (en nog wat mensen die om onduidelijke redenen ook mee mogen doen) met Volkswagen Scirocco's. Hier komt viervoudig Macau-winnaar Duncan Huisman in actie.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

131114 WTCC Macau Day1 Coronel
Tom Coronel was in de testsessie achtste, maar stopte voortijdig vanwege een gebroken aandrijfas

In de 30 minuten testsessie van het WTCC zette uittredend wereldkampioen Rob Huff met de Allinkl.com-SEAT Leon WTCC de snelste tijd. Met zijn tijd van 2:32,147 minuten was de Brit 0,071 seconden sneller dan Honda-rijder Norbert Michelisz. Daarachter eindigde Yvan Muller met de AON-RML-Chevrolet en Tiago Monteiro met de snelste fabrieks-Honda. Tom Coronel sloot de sessie, met in totaal 34 deelnemers, in de ROAL-BMW als achtste af, maar reed met zeven ronden de kortste afstand van iedereen uit de top 20: in de slotfase van de sessie moest hij vanwege een gebroken aandrijfas de strijd staken. "Jammer, maar verder voelde de auto prima aan", aldus Coronel. Niettemin strijdt hij dit weekeinde met stompe wapens: "Met 30 kg handicapgewicht maken we in Macau weinig kans op een goede klassering", meldt hij.

131114 WTCC Day1 Zande
Renger van der Zande in de Erebus-Mercedes-Benz SLS AMG

Vijfde GT-tijd Van der Zande
Meervoudig Macau-winnaar Edoardo Mortara zette met zijn Audi R8 LMS de snelste tijd in de vrije training voor de City of Dreams Macau GT Cup. Voor de Italiaan, die vorige week in Macau nog de seizoensfinale van de Aziatische Audi R8 LMS Cup won, stond de stopwatch stil bij 2:20,138 minuten, waarmee hij een voorsprong van niet minder dan 2,560 seconden op zijn oud-DTM-collega Maro Engel in de snelste van de beide Erebus-Mercedes-SLS AMG's had. BMW-fabrieksrijder Jörg Müller eindigde met de Z4 als derde, gevolgd door Aziatisch Porsche Carrera Cup-kampioen Earl Bamber (Porsche GT3-R) en Renger van der Zande, die vijfde was in het veld van 32 rijders. Carlo van Dam werd als 20e geklasseerd, waarmee hij drie plaatsen voor Francis Tjia stond.

131114 WTCC Day1 Dam Tjia
Carlo van Dam en Francis Tjia

Duncan Huisman derde bij de Scirocco's
In de 'Scirocco R China Masters Challenge', zoals de officiële naam van de invitatierace luidt, reed Duncan Huisman achter oud-F3-winnaar Mike Conway en oud-WTCC-coureur Nicola Larini de derde tijd. Huisman was daarmee 0,46 seconden langzamer dan Conway en was daarmee samen met Larini de enige die nog binnen een halve seconde van de Brit bleef. Daarachter eindigde Steve Soper als vierde binnen een seconde, vanaf Alain Menu op de vijfde positie hadden alle rijders minstens 1,3 seconde achterstand op Conway. De verschillen waren groot: vooral de Aziatische gastrijders kwamen veel tekort op de toppers. De langzaamste was de Japanner Nobuhide Tachi, die niet minder dan 37,555 seconden op Conway tekort kwam.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet