Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: ADAC GT Masters. Nieuwe cijfers en records in 2013

Over het ADAC GT Masters seizoen heeft de ADAC een aantal interessante cijfers vrijgegeven. Voor de diehard fan hierbij wat gegevens over het seizoen 2013.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2013 Kampioenen Kellwitz Alessi
De kampioenen Daniel Kellwitz en Diego Alessi reden alle wedstrijdronden in de
ADAC GT Masters. Een uniek record voor de Corvette-rijders.

Nieuwe cijfers en records voor de ADAC GT Masters in 2013

In 2013 kwamen er in de ADAC GT Masters maar liefst 97 coureurs uit 17 landen aan de start. Met 47 rijders kwam bijna de helft niet uit Duitsland. 21 Teams uit vijf verschillende landen brachten in 2013 tien verschillende merken op de startstreep.

In 16 wedstrijden wisselde de leiding 40 maal met 20 verschillende rijderscombinaties.Negen verschillende rijderscombinaties bezorgden zes merken in 16 wedstrijden de overwinning(Audi, BMW, Corvette, Ford, Mercedes en Porsche)Met vijf overwinningen stak de Corvette duidelijk boven de rest uit. BMW en Ford behaalden resp. vier en drie overwinningen.

De combinaties Maximilian Buhk/Maximilian Götz en Claudia Hürtgen/Dominik Baumann reden de meeste bekers naar huis. De Mercedes en BMW-combinaties stonden maar liefst zesmaal op het podium.

In totaal legden de deelnemers van de ADAC GT Masters maar liefst 27.511 wedstrijdronden af. In totaal was dit goed voor 119.984 wedstrijdkilometers.
De kampioenen Diego Alessi en Daniel Kellwitz behaalden de meeste overwinningen. Zij stonden vijfmaal bovenaan op het podium. In totaal reden zij 537 wedstrijdronden en legden daarbij 2.313.675 kilometers af. Zij vielen niet eenmaal uit.

IMG 6287
Maximiliaan Buhk en Maximiliaan götz reden heel wat bekers naar huis in de Polarweiss Mercedes SLS AMG GT3

Gedurende 2013 behaalde Lennart Marioneck op Spa Francorchamps met 271 km/u de hoogste topsnelheid.

Frank Kechele behaalde 8 poles en vestigde op Spa Francorchamps met een gemiddelde van 180.9 km/u een nieuw kwalifcatierecord.

De spannendste wedstrijd uit de geschiedenis van de ADAC GT Masters vond dit jaar op de Red Bull Ring in Oostenrijk plaats. De Chevrolet van Alessi/Kellwitz versloeg de Mercedes van Buhk/Götz met een voorsprong van slechts 0.2 seconden. De tweede wedstrijd betekende met een gemiddelde van 164.6 km/u tevens het hoogste wedstrijdgemiddelde in de geschiedenis van de ADAC GT Masters.

Fabian Hamprecht was met 17 jaar de jongste deelnemer. Gerd Beisel met 56 jaar de oudste. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers bedroeg jaar. Gemiddeld twee jaar jonger dan in 2012.

Porsche-coureur Philipp Frommenwiler was de beste debutant. Met Mario Farnbacher reed hij drie podiums bij elkaar.

De Ford GT behaalde de meeste poles. Frank Kechele zette de Ford GT driemaal op pole.

2013 Ford GT
De Ford GT was gedurende het gehele seizoen snel en behaalde de meeste poles.

Op de Nürburgring leverde de combinatie Claudia Hürtgen/Dominik de zege met de grootste voorsprong. Het verschil tussen de combinatie Seiler/Bleekemolen bedroeg 9.294 seconden

Elf coureurs eisten de snelste wedstrijdronde op. René Rast(Audi). Frank Kechele, Daniel Kellwitz, Christer Jöns en Nico Verdonck reden meermaals de snelste ronde.

Bij de Gentlemencategorie waren er in 2013 zes verschillende winnaars. De meeste wedstrijden werden daar door de Deense Christiana Nielsen en Rene Bourdeaux gewonnen. Beiden behaalden vijf ieder vijf overwinningen.
In 2014 staan er met acht wedstrijdweekends weer 16 wedstrijden op het programma. Het seizoen start op 27 april in Oschersleben
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet