DNRT

DNRT: Sliphorst derde jaar op rij kampioen Ribank Mazda MaX5 Cup

RMMC Zandvoort 20 201013 nl jpg72

Eric Sliphorst is voor het derde achtereenvolgende seizoen kampioen in de Ribank Mazda MaX5 Cup. Dankzij twee overwinningen tijdens de Finaleraces van het DNRT scoorde de coureur van Team Racing4Fun voldoende punten om naaste belager Rudy Schilders (IL Motorsport Racing 1) op de ranglijst te passeren. Voorafgaand aan het afgelopen raceweekend was de voorsprong van Schilders op Sliphorst slechts één punt. Het teamkampioenschap ging naar SP Support, dat de titel veilig stelde dankzij de punten die gastrijder Marcel Dekker voor hen scoorde.


Tekst: PR
Foto's: Thomas Bakker

RMMC Zandvoort 23 201013 nl jpg72

Met 32 deelnemers was de Ribank Mazda MaX5 Cup goed vertegenwoordigd tijdens de DNRT Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. De spanning in het kampioenschap was tot het kookpunt gestegen. Voorafgaand aan de start van de nog resterende twee races was het onderlinge verschil tussen de twee kemphanen Sliphorst en Schilders slechts één punt in het voordeel van Schilders, de kampioen van 2010.

De trainingen op zondagochtend werden op een nog vochtige baan gereden en leverde de teamgenoot van Schilders, de Brit Chris Woodger (IL Motorsport Racing 2) de poleposition op in een tijd van 2:21.484, gevolgd door de nummer drie in de tussenstand, Bart Wubben (B-Racing), Sliphorst en Schilders.

RMMC Zandvoort 24 201013 nl jpg72

Na de start wist Woodger goed te profiteren van zijn startpositie en behield de kop, gevolgd door Wubben Sliphorst en Schilders. In de eerste ronde spinde Woodger echter achter op het circuit en viel daarmee terug naar de zesde positie. Wubben en de twee titelkandidaten profiteerden optimaal van deze situatie door een gat te slaan met de andere deelnemers. Ronde na ronde ging het trio bumper aan bumper over de baan. Op de streep wist Sliphorst de strijd in zijn voordeel te beslissen met slechts 0,7 seconde voorsprong op Schilders. De coureur met de meeste progressie deze race was Dick van Rij (Smurfracing.nl 1), die zijn 16e startplek omzette in een vierde plaats op de finishlijn.

RMMC Zandvoort 15 201013 nl jpg72

Zoals gebruikelijk was de finishvolgorde van race 1 de startopstelling van race 2. Dat betekende dat Sliphorst vóór Schilders van start ging, op het moment dat beide coureurs precies evenveel punten in het kampioenschap hadden. Mocht deze stand ongewijzigd blijven dan was Sliphorst de nieuwe kampioen op basis van het aantal behaalde overwinningen in het afgelopen seizoen. Schilders moest dus minimaal twee plaatsen vóór Sliphorst eindigen om nog kans te maken op de titel. Direct na de start wist Sliphorst goed gebruik te maken van zijn betere startpositie, gevolgd door Schilders en Wubben. Schilders hield constant de druk op de ketel bij Sliphorst om de laatste in de val te lokken. In de voorlaatste ronde was het lot Schilders echter niet gunstig gezind. Tijdens het inhalen van langzamer rijdende Volvo's belandde er bij het ingaan van de Hans Ernst bocht een Volvo tussen Sliphorst en Schilders. Bij het uitkomen van de bocht was het Sliphorst gelukt een kleine voorsprong van een paar autolengtes te creëren, een voorsprong die voldoende was om in de nog resterende ronde op 0,6 seconde als winnaar én kampioen te worden afgevlagd, vóór Schilders en Wubben. De laatste werd echter na afloop gediskwalificeerd omdat zijn auto één kilogram te licht was. Daardoor schoof Woodger door naar de derde plaats en wist Van Rij voor de tweede keer dat weekend de vierde plaats te bemachtigen.

RMMC Zandvoort 13 201013 nl jpg72

Het teamkampioenschap ging naar het team van SP Support, dat beide races goed scoorde met achter het stuur als gastrijder de kersverse kampioen in de Renault Clio Cup, Marcel Dekker,
'Driver of the Day' werd Dick van Rij vanwege zijn niet aflatende enthousiasme binnen de Cup en zijn grote progressie in de eerste race.

De eindstand van het kampioenschap is als volgt:
1. Eric Sliphorst Racing4Fun 629 punten Kampioen
2. Rudy Schilders IL Motorsport Racing 1 628
3. Chris Woodger IL Motorsport Racing 2 588
4. Bart Wubben B-Racing 567
5. Dick van Rij Smurfracing.nl 1 546
6. David Koh Tenuki Racing 522
7. Thomas Middel RAM Racing 492 Beste rookie

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet