NASCAR

NASCAR: Goed weekend voor Ganassi Racing. McMurray wint Talladega

Het team van Chip Ganassi won niet alleen de Indycar-titel met de Nieuw Zeelander Scott Dixon, maar ook de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op Talladega waar Jamie McMurray zijn eerste Sprint Cup-overwinning sinds 2010 behaalde. En ook de traditionele "Big One" bleef niet uit.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Big One Talladega
"The Big One" kwam op de Talladega Superspeedway pas in de allerlaatste ronde.

Goed weekend voor Ganassi Racing. McMurray wint Talladega
Het team van Chip Ganassi won in Fontana niet alleen de Indycar-titel maar ook de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op Talladega waar Jamie McMurray zijn eerste Sprint Cup-overwinning sinds 2010 behaalde.En uiteraard bleef ook de traditionele "Big One"niet uit. Dit keer kwam die pas in de laatste ronde toen Ricky Stenhouse Jr. en Austin Dillon elkaar toucheerden en waarbij Austin Dillon tevens contact maakte met de Chevrolet van Casey Mears. Hetgeen voor Dillon in een onvrijwillige luchtreis resulteerde. Voor de tweede achtereenvolgende week werd er door een rijder een Sprint Cup-wedstrijd gewonnen die geen aanspraak meer op de titel kan maken.

Voor insiders kwam de tweede overwinning van Ganassi-coureur Jamie McMurray op Talladega niet echt als een verrassing. Van de zeven overwinningen die McMurray in de Sprint Cup-series behaalde kwamen er maar liefst vier op de z.g. "restrictor-plate" banen. Vooral in de laatste 20 ronden vormde zich één lange uitgestrekte rij van auto's in het bovenste gedeelte van de baan. In de 174e ronde greep McMurray de leiding.

NSCS Talladega Race1 102013
Close racing op Talladega blijft een mooi gezicht en is zeker niet zonder gevaar.


Jamie McMurray: "Het vereist nogal wat risico om op de restrictorplate banen de juiste lijnen te vinden. En ik geloof dat ik de gehele dag geduldig genoeg was. Ik zag Earnhardt en Stenhouse Jr. naar boven komen. Het bovenste gedeelte leek mij een betere plek dan het onderste. Gelukkig wist ik die positie te behouden.Ik weet niet wat er in de laatste ronde gebeurd zou zijn als er niet geneutraliseerd was. Ik zag wel dat de 88(Earnhardt Jr) aan het zoeken was waar hij mij kon passeren. En toen kwam er achter mij een neutralisatie. Eerlijk gezegd wilde ik wel dat de wedstrijd onder groen beëindigd zou worden, maar als er dan toch een neutralisatie zou komen dan was ik er ook tevreden mee."

De geplande move van Earnhardt Jr. kwam er echter nooit. Earnhardt wilde hem ook niet te vroeg maken omdat hij dan gewoon naar achteren terug zou vallen.


2013 Talladega 2
Op een baan als Talladega zijn de positiewisselingen bijna ontelbaar.

Dale Earnhardt Jr: "Frustrerend, want je denkt er maanden over na om hier geen tweede te worden. Maar zo slecht is het uiteindelijk ook weer niet. Want je bent eigenlijk wel blij dat je competitief bent en het was zeker geen slecht resultaat. Maar je gaat terug naar huis en dan denk je na over de miljoenen dingen die je anders had kunnen doen. Hier is er toch altijd een crash in de allerlaatste ronde. Maar als wij ons de volgende keer in dezelfde situatie bevinden ga ik het toch een ronde eerder proberen."
Johnson leidt puntenstand Chase

Achter Stenhouse Jr. eindigde Paul Menard als vierde gevolgd door Kyle Busch en David Ragan. Hoewel vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson in de 188 ronden tellende wedstrijd maar liefst 47 ronden aan de leiding reed werd hij pas als 13e geklasseerd. Wel nam Johnson de leiding in de puntenstand van de Chase van Matt Kenseth over. Met nog vier races te gaan bedraagt het verschil tussen beiden slechts vier punten. Gedurende de wedstrijd sukkelde Kenseth met een slechte wegligging en was bovendien ook nog eens bij de crash in de allerlaatste ronde betrokken.

Uitslag
1. Jamie McMurray Chevrolet 188 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 188 ronden
3. Ricky Stenhouse Jr. Ford 188 ronden
4. Paul Menard Chevrolet 188 ronden
5. Kyle Busch Toyota 188 ronden
6. David Ragan Ford 188 ronden
7. David Gilliland Ford 188 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 188 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 188 ronden
10. Clint Bowyer Toyota 188 ronden

2013 Talladega 2 Winnaar McMurray
Restrictor plate expert Jamie McMurray bezorgde Ganassi Racing een uitstekend weekend.

Stand Chase naar de Cup
1. Jimmie Johnson 2254 punten. 2. Matt Kenseth 2250 punten 3. Kyle Busch 2228 punten. 4. Kevin Harvick 2228 punten. 5. Jeff Gordon 2220 punten. 6. Dale Earnhardt Jr. 2202 punten. 7. Greg Biffle 2201 punten. 8. Clint Bowyer 2197 punten. 9. Kurt Busch 2193 punten. 10. Carl Edwards 2186 punten. 11. Ryan Newman 2162 punten. 12.Joey Logano 2179 punten. 13. Kasey Kahne 2153 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet