Formido Swift Cup

Div: Formido steunt de Stichting Wensen rijders

saw chauffeurs

Zoals elk jaar kreeg tijdens de Formido Finaleraces een goed doel de gelegenheid van Formido om zichzelf te presenteren aan een breed publiek. Dit jaar was deze eer aan de 'Wensen Rijders'. Deze organisatie vervult jaarlijks zo'n 1.500 wensen van terminale patiënten die graag nog één keer ergens naar toe willen. Kees Veldboer (op de foto in het midden zonder pet), die dit prachtige initiatief in 2007 begon, vertelt vol overgave over zijn goede doel en de ruim 200 vrijwilligers, die hun vrije tijd belangeloos schenken aan de Wensen Rijders.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Marco Antheunisse/Stichting Wensen rijders

"Als ambulancechauffeur vervoerde ik begin 2007 een ernstig zieke zeeman. We hadden geen haast en toen hij vertelde dat hij altijd op zee gevaren heeft maakten we een omweg via het Vlaardingse havenhoofd. Kort daarna heb ik voor deze zeeman een rondvaart door het Rotterdamse havengebied geregeld. Toen ik zag hoeveel dat voor deze man betekende en me realiseerde hoe betrekkelijk eenvoudig het was om dit te regelen, heeft dat me tot nadenken gezet en een idee was geboren.

saw haven

Veel zieke mensen zijn aan het bed gekluisterd, maar hebben de wens om nog één keer iets te kunnen doen dat door hun ziekte niet meer mogelijk is. Niet omdat de mensen om hen heen hun niet willen brengen, maar omdat goede medische zorg noodzakelijk is. Een ambulance met geschoolde medewerkers en de juiste apparatuur is dan de ideale oplossing.

Ik ben naar mijn werkgever gegaan, heb hem mijn plan uitgelegd en gevraagd of ik een oude ambulance mocht kopen, om daarmee terminale patiënten rond te rijden. Tot mijn verbazing antwoordde hij dat ik hem niet hoefde te kopen, nee, ik mocht hem gebruiken zonder daarvoor te hoeven betalen.

saw ambulance

De ambulances zijn uitgerust met alle benodgide apparatuur, zodat de patiënten goed verzorgd kunnen worden.

Dolgelukkig kon ik mij in mijn vrije tijd gaan richten op het uitvoeren van laatste wensen. Op dat moment was ik mij nog niet bewust van hoeveel zieke mensen zo'n laatste wens hebben. Soms iets bijzonders, soms gewoon alleen de wens om nog een keer te kunnen douchen, omdat dat thuis niet meer lukt.

Toen de Stichting Ambulance Wens, de naam waarmee wij zijn begonnen, eenmaal op gang kwam is er een groot netwerk opgebouwd van vrijwilligers door heel Nederland. Allemaal geschoold verzorgend personeel die dagelijks wensen laat uitkomen. Inmiddels is onze naam gewijzigd in Wensen Rijders, omdat het woord Ambulance verwarring bleek te geven.

Het is daarna allemaal erg hard gegaan, we hebben inmiddels zo'n 200 vrijwilligers in Nederland, een hele serie ambulances en we vervullen dagelijks een aantal wensen, zo'n 1.500 per jaar.

saw dolfinarium

Nog één keer naar de dierentuin, naar een concert, naar de bruiloft van een zoon of dochter, allemaal heel persoonlijke wensen die normaal gesproken niet mogelijk zijn omdat de zieke constant medische hulp nodig heeft. Het is prachtig dat wij dankzij gulle giften wij al deze wensen gratis kunnen uitvoeren", vertelt Veldboer trots.

Veldboer heeft wel gemerkt dat de goede doelen de laatste maanden erg negatief in het nieuws zijn geweest, maar heeft daar gelukkig zelf niet veel last van. "Natuurlijk zijn wij afhankelijk van donaties. We hebben echter niet een heel bedrijf te voeren, zoals veel van de goede doelen dat wel hebben. Ik ken een organisatie die jaarlijks 2.7 miljoen euro te besteden heeft, waarmee zij jaarlijks 300 wensen vervullen. Wensen Rijders heeft jaarlijks ongeveer 450.000 euro nodig om 1.500 wensen te vervullen, een heel ander verhaal dus.

Hoe dat kan? Tsja, wij hebben geen kantoor met medewerkers die allemaal een salaris verdienen. Samen met mijn vrouw organiseer ik alles en ik ben de enige die in dienst is van de stichting. Onze fantastische vrijwilligers vervoeren de zieken en bezorgen hen een geweldige dag. Vaak krijgen we, wanneer een patiënt is overleden, van de familie een mooie donatie, omdat het laten uitkomen van een wens veel voor hen betekend heeft. Dat is ontroerend."

Voor Veldboer bleek zijn werk en de stichting op termijn moeilijk te combineren. "Ik heb, ondanks dat ik nog maar twee jaar te gaan had tot mijn pensioen als ambulancechauffeur, mijn baan opgezegd en ben nu 7 dagen per week met de stichting bezig. Elke dag van de week zijn door het hele land vrijwilligers op pad om wensen uit te laten komen, dat coördineren wij vanuit Rotterdam. Veel werk, maar zo bevredigend dat wij niets anders meer zouden willen doen."

Hoewel het hele systeem perfect werkt, is de stichting natuurlijk wel afhankelijk van donaties. Met dat doel zijn diverse medewerkers naar Circuit Park Zandvoort gekomen om bij de Formido VIP-tent aandacht te vragen voor hun goede doel. Gelukkig ontvingen de meeste gasten hen met open armen en gingen de pluchen konijntjes, die voor een klein bedrag gekocht konden worden, rap van de hand.

 

WensenRijders logo 250

Wie een wens heeft voor een zieke dierbare, maar natuurlijk ook wie een bijdrage wil leveren om dat mogelijk te maken, kan op de website www.wensenrijders.nl terecht. Daar staan ook vrijwel alle wensen die de stichting iedere dag weer laat uitkomen, een indrukwekkende lijst!

Tot slot vragen wij wat Kees Veldboer zelf als wens heeft en een glimlach verschijnt op zijn gezicht. "Het lijkt mij prachtig wanneer we in Ahoy een groot concert met goede artiesten kunnen organiseren voor zieke mensen. Misschien dat we ooit een aantal goede partners kunnen vinden waarmee wij dat samen kunnen organiseren. Wie weet lezen de juiste mensen hier op Autosport.nl dit verhaal, die mogen mij dag en nacht bellen!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet