Diversen

Div: Commentaar: Sean Edwards - 'Only the good die young'

131015 Sean 4
Zo herinneren we hem ons graag: Sean Edwards

Er zijn weinig deprimerender plaatsen dan de Lufthansa-lounge op het vliegveld van Dresden op een zondagavond. Het positieve is eigenlijk alleen maar het vooruitzicht dat je naar huis gaat. Zo ook dit jaar, medio juni. Het raceweekeinde met DTM en Porsche Carrera Cup op de Lausitzring was achter de rug en iedereen was blij om het trieste Oost-Duitse platteland te verlaten. In de lounge zaten een paar DTM-coureurs en wat televisiemensen. De paar plaatsen waren vrij snel bezet. Ik was bezig aan mijn laatste tekst voor die avond. "Mind if I join you?", klonk het op een bepaald moment. Sean Edwards. Natuurlijk mocht hij erbij komen zitten. Hij was die ochtend tweede geworden in de Porsche Carrera Cup-race en had de Audi-racetaxi gereden. "Pretty good weekend overall", luidde zijn commentaar, al was het duidelijk dat het in de Duitse Carrera Cup voor hem lang niet zo goed liep als in de Supercup.

131015 Sean 3
Edwards racete heel veel met Porsches, zoals hier in de Duitse Carrera Cup

Edwards en ik kwamen elkaar al een paar jaar vrijwel iedere twee weken wel ergens tegen: Dubai, Daytona, Sebring, Le Mans, plus de weekeinden van de Duitse Porsche Carrera Cup, steevast in het voorprogramma van de DTM. Soms hadden we veel tijd, niet zelden in lounges op vliegvelden, soms bleef het bij een vluchtig praatje in de paddock. Altijd vriendelijk, vaak een grap, altijd goed gestemd. Zelfs als het een keer niet zo goed voor hem liep. Het klikte goed tussen ons, maar het was ook moeilijk om de sympathieke en altijd goedlachse Edwards níet aardig te vinden. Ik was blij om hem dit jaar al voor het tweede jaar op rij als winnaar op het podium van de 24 Uur van Dubai te mogen aankondigen. Het seizoen begon dit jaar goed voor hem. Ook de overwinning in de etmaalrace op de Nürburgring mocht er zijn.


131015 Sean 1
Met een schalkse blik in de ogen naar Jaap van Lagen

Nu was hij in Australië, voor het eerst van z'n leven. Rijderscoach voor Will Holzheimer, 20-jarige Australiër op het circuit van Queensland. Het was een druk programma voor Edwards: vorige week ALMS op Virginia International Raceway, daarna twee dagen coachen in Spa, vervolgens door naar Australië, daarna zou hij nog in Abu Dhabi testen voor de Supercup en dan door naar Hockenheim voor de finale van de Duitse Carrera Cup, aanstaand weekeinde. Zondag, na aankomst in Australië, volgde hij de Australische Carrera Cup en de 1000-km-race vanuit Bathurst op de televisie. Hij stuurde een SMS naar Jeroen Bleekemolen, met wie hij heel regelmatig samen racete. "Time to hit Queensland Raceway today, should be fun, hope there aren't too many kangaroos like at Bathurst", schreef Edwards op zijn Twitter-tijdlijn. Het zou zijn laatste Twitter-bericht worden. Als bijrijder en instructeur werd een ongeval tijdens het testen hem noodlottig.


Saillant detail: een week eerder nog plaatste Edwards een filmpje van de crash van zijn ALMS-Momo-Porsche-teamgenoot Henrique Cisneros op Virginia op Facebook, met als commentaar: "So happy my team mate (...) walked away from this massive crash, testament to how safe the Porsche actually is". Helaas heeft dat voor Edwards niet mogen baten. Het coachen is voor veel coureurs een lucratieve bron van inkomsten, maar het instappen als bijrijder in een auto op een circuit is natuurlijk niet zonder risico's. Er kan altijd iets misgaan, en als je het dan zelf niet in de hand hebt, is dat des te tragischer. Dat wist Sean Edwards ook.

131015 Sean 2
Recentelijk nog reed Edwards ter nagedachtenis aan Allan Simonsen. Nu kwam hij zelf om het leven

Opmerkelijk: Sean Edwards speelt in de film 'Rush', die op dit moment wereldwijd succesvol draait, de rol van zijn vader, Guy Edwards, die destijds een belangrijke bijdrage leverde bij het redden van Niki Lauda uit diens brandende Ferrari. Een brandende Porsche is Sean Edwards nu fataal geworden. Er lag voor hem nog ongelooflijk veel in het verschiet. Racesuccessen, een mooie toekomst samen met zijn Laura in Monaco. Ik schreef het - helaas – al vaker op deze plaats. Hij deed iets wat hij graag deed, geheel vrijwillig. "Only the good die young", zong Billy Joel. Het is triest dat dat nu Sean Edwards heeft moeten treffen. Ik koester de herinnering aan een fijn mens. Godspeed, Sean!


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet