DRDO

DRDO: DRDO finaleraces op 22 oktober beslissing drie kampioenschappen

DRDOavond

De strijd om de drie titels van de Dutch Race Driver Organisation wordt pas tijdens de finaleraces op 22 oktober beslist. Het wordt dus een meer dan spannende avond op Circuit Park Zandvoort, mede omdat de twee races grotendeels in het donker worden verreden. Rijders en teams met een geschikte auto die graag kennis willen maken met de DRDO, zijn meer dan welkom om zich in het strijdgewoel te mengen.

Tekst en foto's: PR

Het is inmiddels een traditie dat de finaleraces van de DRDO deels in het duister worden verreden. Er bestaan erg weinig mogelijkheden om in het donker te racen, daarom pakken veel rijders deze unieke kans met beide handen aan. De DRDO verwacht mede daarom meer dan 40 auto's aan de start.
Uit veiligheidsoverwegingen wordt een deel van het circuit speciaal voor dit evenement verlicht; Collé Rental & Sales tekent ook traditiegetrouw voor de lampen en de benodigde aggregaten.

Bijschrift - van links naar rechts regerend kampioen Philip Romijn klassementsaanvoerders Herman van der LInden en Herman Peene en Wouter Boe

Van links naar rechts regerend kampioen Philip Romijn, klassementsaanvoerders Herman van der LInden en Herman Peene en Wouter Boerekamps


Spanning in elke klasse
Na zes evenementen (twaalf races) voeren Herman Peene en Dennis van der Linden het tussenklassement van de DRDO BMW M3 Cup aan. Het duo wordt op slechts één puntje gevolgd door Wouter Boerekamps. Doordat Boerekamps dit seizoen zo goed als altijd op het podium eindigde, heeft hij veel 'successeconden' verzameld. Tijdens de eerste race moet hij maar liefst 65 seconden langer stilstaan tijdens de verplichte pitstop dan Peene en Van der Linden! Mark Bol Raap en in mindere mate Marc Dijkhuis maken ook nog kans op de titel.

fotobijschrift Pieter Euser en Frans Meixner 83 behoren tot de titelkandidaten in de DRDO Specialklasse

Pieter Euser en Frans Meixner (83) behoren tot de titelkandidaten in de DRDO Specialklasse

In de DRDO Specialklasse heeft David Rijks (BMW 130i) de meeste punten verzameld. De equipe Pieter Euser – Frans Meixner (BMW Compact) en Alexander Berger (BMW 130i) volgen de klassementsaanvoerder echter in de slipstream. Rijks heeft veruit de meeste successeconden van de titelkandidaten; hij moet in de eerste race 30 seconden toegeven op Euser-Meixner en 20 op Berger. Ook voor de DRDO Specialklasse geldt dus dat de titelstrijd naar verwachting erg spannend zal worden. Cas Renders en Rob ten Herkel (beiden BMW 130i) maken nog een theoretische kans op het kampioenschap.

Martin de Weerd en Gerard van Schajik grepen vorig jaar nipt naast de titel in de DRDO Dieselklasse. Gerard kwam maar één puntje tekort op kampioen Marloes Dijkhuis. Dit jaar lijkt het duo met hun VW Golf TDi op weg naar het goud. Hun achtervolgers Thierry Köhler (Seat Ibiza TDi) en Marloes Dijkhuis (BMW 1-Serie diesel) hebben geen voordeel op het gebied van successeconden, maar dat betekent allesbehalve dat het tweetal de moed op het kampioenschap heeft opgegeven!

Zestien rijders op het podium
Het voorlaatste evenement van de DRDO werd op 29 september verreden op TT Circuit Assen. Marcel Nooren deed de beste zaken. De gastrijder schreef de beide races van de DRDO Specialklasse op zijn naam. Rob ten Herkel en Alexander Berger stelden twee keer op rij de tweede en de derde plaats veilig.
In de DRDO BMW M3 Cup won Marc Dijkhuis de eerste race, hij kwam in de tweede race als derde over de finish. Hij was daarmee de enige M3-rijder die twee keer het podium mocht beklimmen. Benno Kivits en Bertie van Rooij zegevierden in de tweede race van de DRDO BMW M3 Cup. De equipe Dennis van der Linden – Herman Peene en Wouter Boerekamps eindigden elk een keer als tweede. Boerekamps slaagde erin om zijn achterstand in het klassement op Dennis en Herman terug te brengen van twee punten naar één puntje.
Ook in de DRDO Dieselklasse keerden veel deelnemers met een beker huiswaarts. Simon Gras en Geert Smeijsters wonnen goud en zilver, regerend kampioen Marloes Dijkhuis was ook succesvol met een zege en een derde plaats. Martin de Weerd – Gerard van Schajik (derde plaats in de eerste race) en BMW-coureur Ramon Zuketto (tweede in de tweede race) mochten zich ook met de champagne uitleven.

Competitief seizoen
Ongeacht welke rijders de titel veiligstellen, kan nu al worden geconcludeerd dat de DRDO op een zeer competitief seizoen kan terugkijken. Maar liefst twaalf rijders uit de DRDO Dieselklasse wonnen dit seizoen al minimaal één race, in de DRDO BMW M3 Cup stonden al negen rijders minstens één keer op het hoogste treetje van het podium. Zeven rijders in de DRDO Specialklasse proefden dit seizoen al het zoet van de overwinning. "De vele verschillende winnaars en het feit dat alle kampioenschappen nog onbeslist zijn, bewijst hoe competitief de DRDO is", stelt medeorganisator Danny van Dongen tevreden vast. "Dit jaar zijn we begonnen met het uitdelen van 'successeconden' aan rijders die in de top drie eindigen. Dat is een succes gebleken. Daar gaan we volgend jaar mee door."

Sluit je aan!
Rijders die kennis willen maken met de DRDO, of zich willen voorbereiden op de avondrace van het komende Winter Endurance Kampioenschap, zijn meer dan welkom om deel te nemen aan de DRDO finaleraces. Maak kennis met de competitie, de goede sfeer en het prettige tijdschema: het evenement begint pas aan het einde van de (werk)dag.
Voor autosportliefhebbers die de ontknoping van de drie kampioenschappen als toeschouwer willen bijwonen heeft de DRDO ook goed nieuws: de toegang is zoals altijd gratis. De eerste race start om 18.45 uur, enkele uren later zijn de kampioenen bekend!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet