Diversen

BTCC: Andrew Jordan pakt de titel op Brands Hatch

btcc brands jordan regen

Pirtek Racing coureur Andrew Jordan heeft op een kletsnat circuit van Brands Hatch de titel in het British Touring Car Championship op zijn naam geschreven. Een dubbele overwinning voor Jason Plato in de eerste twee races van het weekend en pech voor Jordan in de tweede race zorgden ervoor dat de beslissing in het kampioenschap pas in de allerlaatste race van het seizoen viel.


Tekst: Marcel ten Caat (vanaf Brands Hatch)
Foto's: BTCC

Race 1 – Plato en Shedden lopen in op Jordan
Pirtek Racing coureur Andrew Jordan begon met een voorsprong van 34 punten op Matt Neal en 35 punten op Gordon Shedden aan het weekend. Achter de drie Honda-coureurs waren ook Jason Plato en Colin Turkington ook nog kanshebbers, hoewel beiden al 48 punten achterstand hadden.

btcc brands plato race1

MG KX Momentum Racing coureur Plato wist in de kwalificatie op zaterdag de pole position te veroveren en op zondag bleef hij in een volledig verregende race de concurrentie met gemak voor. Na 17 ronden kwam Plato als eerste over de streep, gevolgd door Shedden en teamgenoot Sam Tordoff. Andrew Jordan finishte als vijfde, voor Matt Neal. Colin Turkington werd direct na de start in Paddock Hill Bend geraakt door teamgenoot Nick Foster en viel uit.

Race 2 – Weer overwinning Plato, Jordan valt uit
In de tweede race begon het direct na de start weer hard te regenen. Plato wist uit de problemen te blijven, maar achter hem ging het mis. Shedden ging bijna rond in Paddock Hill Bend, maar de Honda-coureur wist zijn auto met de grootst mogelijke moeite op de baan te houden en werd wonderwel gemist door de andere auto's.

btcc brands plato race2

Kampioenschapsleider Andrew Jordan had minder geluk en werd wel geraakt door een tegenstander. Met een afgebroken achterwiel moest hij de strijd staken. Plato pakte na 15 ronden zijn tweede overwinning van de dag en verkleinde zijn achterstand naar 14 punten. De beslissing zou dus in de laatste race van het seizoen gaan vallen. De titelkansen voor Matt Neal waren na de tweede race verkeken, zeker nadat auto in de laatste ronde vlam vatte. Neal kwam overigens nog wel aan de start van de laatste race.

btcc brands jordan crash race2

Race 3 – Shedden wint, Jordan desondanks kampioen
Gordon Shedden mocht van pole position vertrekken in de laatste race van het seizoen. De kampioen van 2012 wist dat hij moest winnen om nog een kans te maken op de titel en dan alleen als Andrew Jordan geen punten zou scoren. Door de pech van Jordan in race 2 begon de 24-jarige Jordan van achteraan zijn weg naar voren te vechten. Jason Plato kon geen vuist maken en haakte al snel af in de strijd om de titel.

btcc brands shedden regen

De MG-coureur werd uiteindelijk zelfs ingehaald door Jordan die de race als negende finishte en daarmee genoeg punten scoorde om de titel binnen te slepen. Uittredend kampioen Shedden sloot zijn seizoen nog wel met een overwinning af, vlak voor de verrassend sterke Jack Goff die het Shedden gedurende de race nog knap lastig maakte en uiteindelijk zijn eerste podiumfinish behaalde.

De kersverse kampioen kon het na afloop van de derde race amper bevatten. "Het is onwerkelijk, ik heb er geen woorden voor," zei Jordan. "Ik heb het beste team in de paddock."

btcc brands jordan kampioen

Uitslag Race 1
1. Jason Plato (MG KX Momentum Racing) 17 ronden
2. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) +5.209
3. Sam Tordoff (MG KX Momentum Racing) +10.151
4. Tom Onslow-Cole (Airwaves Racing) +12.603
5. Andrew Jordan (Pirtek Racing) +12.918
6. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) +13.495

Uitslag Race 2
1. Jason Plato (MG KX Momentum Racing) 15 ronden
2. Sam Tordoff (MG KX Momentum Racing) +0.906
3. Mat Jackson (Airwaves Racing) +5.691
4. Dave Newsham (Speedworks Motorsport) +8.062
5. Aron Smith (Airwaves Racing) +9.734
6. Jack Goff (RCIB Insurance Racing) +16.855

Uitslag Race 3
1. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 15 ronden
2. Jack Goff (RCIB Insurance Racing) +2.112
3. Mat Jackson (Airwaves Racing) +2.279
4. Colin Turkington (eBay Motors) +3.143
5. Aron Smith (Airwaves Racing) +11.209
6. Dave Newsham (Speedworks Motorsport) + 12.775

Eindstand British Touring Car Championship 2013
1. Andrew Jordan (Pirtek Racing) 397 punten
2. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 390 punten
3. Jason Plato (MG KX Momentum Racing) 380 punten
4. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 356 punten
5. Colin Turkington (eBay Motors) 347 punten
6. Sam Tordoff (MG KX Momentum Racing) 286 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet