Diversen

Dutch GT seizoensfinale gestaakt en races BPO en NEC Formula Renault 2.0 afgelast

formido nattigheid 2555

De laatste race van de Dutch GT tijdens de Formido Finaleraces op Circuit Park Zandvoort heeft welgeteld drie ronden geduurd. En van die drie ronden, zijn de eerste twee afgelegd achter de safetycar. Al de hele dag regent het pijpenstelen en nadat er een melding binnen kwam bij de wedstrijdleiding van een marshall met onderkoelingsverschijnselen, werd besloten de race te staken. Daarmee komt er een opmerkelijk einde aan het kampioenschap, maar gezien de omstandigheden is het een logisch besluit. Ook de andere twee races die nog op het programma stonden, de Burando Production open en de NEC Formula Renault 2.0, werden afgelast.


Tekst: Maarten Overdijk (Twitter: @maartenoverdijk)
Foto: Co van der Gragt

IMG 1047

Hondenweer
Er werd nog wel gestart, maar vanachter de safetycar. Zoals dat overigens gebeurde bij alle races vandaag. Het heeft de hele dag onophoudelijk geregend en daardoor zijn er overal op het circuit plekken met staand water en zelfs kleine riviertjes ontstaan. Het is grijs en de wind waait streng. In dat decor werd de finale van het Dutch GT dus nog wel op gang gebracht, maar net zo snel weer gestaakt.

Start van de race
Bij de start dook Duncan Huisman gelijk naar binnen. Waarom was niet duidelijk. Maar daardoor wist Adam Christodolou niet precies wat hij moest doen, want hij mocht niet inhalen voor de startfinishlijn. Daarom bleef hij langzaam rijden en schoof achter hem het veld als een harmonica in elkaar en waaierde het uit over de hele breedte van het circuit.

Waarom Huisman de pits in dook deed er al snel niet meer toe, want na één raceronde besloot de wedstrijdleiding de strijd te staken vanwege het slechte weer. De veiligheid van de rijders en de marshalls langs de baan kon niet meer gegarandeerd worden.

Einde Dutch GT, verder als GT4 European
Daarmee komt er een einde aan het Dutch GT in de huidige vorm. Het kampioenschap dat in 2009 onder de naam Dutch GT4 kampioenschap werd opgericht en destijds startvelden teweeg bracht met meer dan twintig auto's, bleek met name het laatste jaar niet meer levensvatbaar in de huidige vorm. De startvelden werden ondanks de vele inspanningen achter de schermen wel erg mager. Daarom is er besloten, zoals gisteren gemeld op AUTOSPORT.nl, om de krachten voor 2014 Europees gezien te bundelen.

Duncan Huisman en Luc Braams gaan de geschiedenisboeken in als de laatste kampioenen van het respectievelijk Pro- en Am-kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet