Dutch GT4

GT: HDI-Gerling Dutch GT Championship en European GT4 vanaf 2014 verder als GT4 European Series

480-porschebmw-silverstone-ebrey

Het HDI-Gerling Dutch GT Championship en de Avon Tyres GT4 European Trophy zullen vanaf volgend seizoen verder gaan als één kampioenschap: de GT4 European Series. Tijdens het laatste raceweekend van het seizoen op het circuit van Zandvoort maakte de organisatie de plannen voor het komende seizoen bekend.


Tekst: Marcel ten Caat (vanaf Zandvoort)
Foto: Jakob Ebrey


Hoewel zowel het HDI-Gerling Dutch GT Championship en de Avon Tyres GT4 European Trophy dit seizoen te maken hadden met tegenvallende deelnemersaantallen was de strijd op het circuit er niet minder om en werd er in vrijwel alle wedstrijden tot aan de finish fel gevochten. Reden genoeg voor een aantal deelnemende teams om met de organisatoren om de tafel te gaan zitten en te kijken naar de toekomst van GT4.

Het resultaat is de nieuwe GT4 European Series die vanaf 2014 op zes verschillende circuits in Europa zal worden verreden. Naast Zandvoort zal de GT4 European Series ook naar Spa-Francorchamps, Magny Cours, Mugello en de Nürburgring trekken. Het nieuwe seizoen zal op het circuit van Silverstone van start gaan.

Volgens de initiatiefnemers van de GT4 European Series is het ook onder de huidige omstandigheden nog steeds mogelijk een competitief kampioenschap te organiseren voor zowel professionele als amateurrijders. Onder andere door de lagere kosten zou het kampioenschap een goed alternatief moeten zijn voor de verschillende GT3 kampioenschappen. 

"Ik ben er van overtuigd dat een financieel aantrekkelijke raceklasse als de GT4 European Series bij de huidige tijd past. De GT3-categorie is in Europa een groot succes, maar de kosten in deze raceklasses zijn al jaren aan het stijgen," aldus initiatiefnemer Jörg Viebahn. "Met de GT4 European Series willen we de professionele en amateurrijders een financieel aantrekkelijke instap blijven bieden tot de internationale GT-racerij. Gezien het niveau van de competitie en de grote hoeveelheid tracktime, is de European GT4 Series ook voor jonge coureurs een fantastische klasse om zich in te bewijzen en ontwikkelen."

Een GT4 European Series weekend zal in 2014 beperkt zijn tot twee dagen en teams zijn verplicht zowel een professionele als een amateurrijder in te schrijven. Net als dit seizoen zullen beide coureurs een eigen race van 25 minuten rijden en zullen ze samen de hoofdrace van 50 minuten rijden.

De definitieve kalender is nog niet beschikbaar, maar de organisatie bevestigde wel dat de GT4 European Series races niet samen zullen vallen met de 24-uursraces en de races van de VLN in Duitsland.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet