Dutch GT4

Pieter Christiaan van Oranje pakt zijn eerste zege in Dutch GT Championship

dgt pcoranje 1579

Pieter Christiaan van Oranje heeft de eerste sprintrace van het Dutch GT en European GT4 Trophy gewonnen. Wolfgang Reip pakte bij de start direct de leiding over van polesitter Andre de Vries, maar de Nissan viel uit met technische problemen. De Vries werd tweede, de Portugees Fabio Motta maakte het podium compleet.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Co van der Gragt

 

dgt ronde1 1519

Bij de rollende start is Wolfgang Reip beter weg dan Andre de Vries, de Nissan 370Z gaat als leider de Tarzanbocht in. Frans Verschuur heeft een slecht begin van de race, hij valt terug van de derde naar de zesde plaats. Even later valt hij zelfs terug naar de achtste en laatste positie.
De Vries kan goed in het spoor blijven van Reip, bij de derde doorkomst ligt de BMW 0.646 achter de Nissan.

 

dgt nissan bmw 1524

Pieter Christiaan van Oranje is derde op 1.725 en Jörg Viebahn moet lossen, zijn achterstand is ruim 7 seconden.

 

dgt braams 1527

 

Luc Braams zit achter Viebahn en wil er langs, maar zij raken elkaar en Braams moet dat bekopen met een spin. Viebahn heeft schade en zoekt de pits op, Braams heeft links voor een lekke band en stuurt ook de pits in. Beide vallen uit.

In de voorhoede moet De Vries toestaan dat Reip wegloopt, bij de vijfde doorkomst is het gat inmiddels bijna twee seconden. P.C. van Oranje rijdt zeer constante rondetijden en loopt naar De Vries toe, het gat is nog maar 0.6 sec. Een ronde later is Van Oranje er al langs, De Vries heeft in de beginfase te veel van zijn banden gevergd en kan de snelheid van zijn teamgenoot niet volgen.

 

dgt motta 1540

Fabian Lauda en Fabio Motta vechten een mooie strijd uit, ze zitten elkaar ronden lang op de hielen en gaan telkens zij aan zij de Tarzanbocht in. Motta in de Aston Martin lijkt de snelste van de twee. Verschuur moet inmiddels 2,5 seconde toegeven op de Lotus en Aston Martin.
In de negende ronde rijdt de Nissan van Reip plotseling langzaam over de baan, kennelijk met technische problemen. Reip komt niet meer over start-finish en Van Oranje gaat dan aan de leiding, De Vries volgt op 2,5 seconde.

In de slotfase van de race wijzigen de posities niet meer. Pieter Christiaan van Oranje wint de race voor zijn teamgenoot Andre de Vries. Fabio Motta wordt derde. Frans Verschuur is in de slotfase nog wel naar Fabian Lauda gereden, maar kan hem niet meer voorbij.

Pieter Christiaan is blij met zijn eerste GT-zege: "Een goede race, ik heb zeer constante ronden kunnen rijden en heb weinig foutjes gemaakt. Erg jammer dat er in de vrije trainingen twee auto's zijn uitgevallen, de condities op de baan waren zeer zwaar in de stromende regen. Ik ben blij met de trofee voor de eerste plaats, die ga ik geven aan mijn broer."

Autosport.nl wenst Bernhard van Oranje een voorspoedig herstel en hoopt hem snel weer achter het stuur van een raceauto te mogen zien.

dgt devries 1550

Andre de Vries is tevreden met de tweede plaats. "De rollende start is niet echt mijn ding. Ik hield mij netjes aan de regels, wachtte tot de lichten uitgingen en pas toen ging ik op het gas. Achter mij gingen ze al eerder op het gas en dus lag ik op start-finish al tweede. Gevolg was dat ik ging forceren om de leiding terug te pakken en daarbij teveel van mijn banden geeist heb. Dat moest ik in de tweede helft van de race bezuren, want ik kon de snelheid van Pieter Christiaan niet volgen. Maar ik ben erg blij dat ik er weer bij ben en had vooraf voor een tweede plaats getekend."

Fabio Motta reed nog niet eerder op Zandvoort: "Een zeer technisch circuit, erg leuk om hier te racen. Ik had een mooie strijd met Fabian Lauda, mijn Aston Martin is zwaarder dan de Lotus van Lauda, maar ik kon iets later remmen en daarmee lukte het mij om derde te worden."
De tweede sprintrace staat geprogrammeerd op zondagochtend, om 9.45 uur.

 

dgt podium 1592

Uitslag race 1, Dutch GT en European GT4 Trophy
Formido Finaleraces, zaterdag 12 oktober 2013
1. Pieter-Christiaan van Oranje, GT4D, BMW M3 GT4 14 ronden
2. Andre de Vries, GT4D, BMW M3 GT4 +2.247
3. Fabio Motta, GT4, Aston Martin Vantage V8 GT4 +33.059
4. Fabian Lauda, GT4, Lotus Evora GT4 +33.164
5. Frans Verschuur, GT4D, Nissan 370 Z GT4 +33.570

Uitgevallen: Wolfgang Reip, GT4D, Nissan 370 Z GT4, Luc Braams, GT4D, Chevrolet Camaro SS GT4, Jörg Viebahn, GT4, Porsche 911 Cup GT4

Niet gestart: Marcel Nooren, GT4D, Chevrolet Corvette C6 GT4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet