DTM

DTM: Nederlandse bijdrage helpt Rockenfeller bij titelwinst

130930 DTM Rutten
Haarlemmer Chris van Rutten is technisch directeur van het Audi Sport Team Phoenix

Natuurlijk is de DTM een voornamelijk Duitse aangelegenheid. Toch zit er ook aan het prachtige titelsucces van Mike Rockenfeller op Circuit Park Zandvoort een Nederlands aspect. Sinds dit seizoen namelijk is onze landgenoot Chris van Rutten als technisch directeur betrokken bij het Audi Sport Team Phoenix, waarmee Rockenfeller zijn titel behaalde. Voor Van Rutten, afkomstig uit Haarlem, was de Zandvoortse ronde dus een echte thuiswedstrijd. "Dat hij hier dan ook al de titel pakt, betekent heel veel voor me", aldus de technicus.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Van Rutten heeft een achtergrond in de simulatietechniek. Hij was jarenlang werkzaam voor de autosportafdeling van elektronicaconcern Bosch en raakte zo ondermeer betrokken bij de DTM-activiteiten van Opel in 2000 en 2001. "Daar ontstond destijds ook al het contact met Phoenix-teameigenaar Ernst Moser, die toen met Opel actief was", vertelt hij. Vervolgens werkte hij ondermeer aan de ontwikkeling van de tractiecontrole voor de succesvolle LMP1-sportprototypes van Audi. "Drie jaar geleden werd de samenwerking met Bosch wat minder intensief, om het zo maar even netjes te zeggen, en vorig jaar belde Ernst Moser om te vragen of ik geen interesse had om met Phoenix iets te doen. Welnu, dat had ik, dus zo kwam ik daar terecht."

Vanuit zijn Haarlemse thuisbasis ontwikkelde Rutten een eigen simulatieprogramma voor autosportteams, dat hij inmiddels wereldwijd verkoopt. Dat heeft ook bijgedragen aan het succes bij Phoenix, zo is hij overtuigd: "Voor iedere race bereiden we ons met die simulatie heel intensief voor. Dat betekent dat je altijd al met een heel behoorlijke basisafstelling van de auto's naar de circuits komt. Zeker met de gereduceerde trainingstijd, die we dit jaar in de DTM hebben, is dat een belangrijk aspect."

130930 DTM Feest
Het Phoenix-team viert de titel van Mike Rockenfeller, die op de schouders gaat

De Nederlander werkt nog steeds vanuit Haarlem. "Wel hebben we voorafgaand aan iedere race een vergadering als voorbereiding, en dat duurt een dag. Dan ben ik dus bij Phoenix. Meestal ga ik de avond ervoor naar de Nürburgring, waar Phoenix gevestigd is. Dan hebben we 's morgens bespreking, en vaak gaan we dan tussen de middag even een stuk fietsen, en dan daarna weer verder. 's Avonds kan ik dan gewoon weer naar huis, en naar de races vlieg ik meestal vanuit Nederland."

"Constant scoren" is volgens Van Rutten de belangrijkste factor geweest voor het winnen van de titel door Mike Rockenfeller. "Hij is de enige die dit jaar in alle races punten heeft gehaald en dat zegt natuurlijk wel wat." Ook voor Van Rutten is het succes belangrijk. "Begin dit jaar is er het nodige gewijzigd in de structuur van het team en ben ik benoemd tot technisch directeur. Zo'n resultaat helpt dan natuurlijk." Als Nederlander in Duitse dienst voelt hij zich wel op zijn plaats. "Er is wel sprake van een licht cultuurverschil, maar als Nederlander kan ik soms dingen zeggen, die van een Duitser nooit geaccepteerd zouden worden. Dat is wel een voordeel." Als we hem spreken, ruim een uur na de race, is Van Rutten al nat van de champagne. De titel werd door het team op gepaste wijze gevierd. "En dat gaat vanavond nog wel even door", zo verwachtte hij. Je wordt tenslotte niet iedere dag kampioen...

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet