IndyCar

Champcar: Allmendinger wint veldslag in Cleveland

De voetbalwedstrijd Portugal-Nederland ontaardde in een ware veldslag. De Champcarwedstrijd op Cleveland die op hetzelfde tijdstip plaatsvond ontaardde op de baan in een soortgelijke wedstrijd, waarbij alleen Forsythe-coureur A.J. Allmendinger zijn verstand leek te gebruiken.

tekst Willem J.Staat

 Jan Heylen Cleveland

Jan Heylen behaalde op Cleveland het beste seizoensresultaat tot nu toe van de Lage Landen Rookies. Foto: Champcar

A.J. Allmendinger wint veldslag
Forsythe-coureur A.J. Allmendinger is de eerste Amerikaan sinds Michael Andretti, die twee Champcarwedstrijden op rij won. Polesitter Allmendinger hield zijn hoofd in de wedstrijd koel, dat kon van zijn rivalen niet gezegd worden.

Direct bij de start was er al een enorme chaos in de eerste haakse bocht toen Andrew Ranger en Cristiano da Matta in de problemen kwamen, vervolgens trachtte Alex Tagliani een spinnende Charles Zwolsman te ontwijken. Bij het uitkomen van die haakse bocht werd Paul Tracy door de Newman Haas Lola's van Junqueira in de sandwich genomen en reed over het hoofd van Bourdais heen.Bourdais reed vervolgens nog verder, maar zette hem toen aan de kant. De Fransman dacht dat hij het bewustzijn zou verliezen, maar bleek achteraf geen schadelijke gevolgen aan de beuk op zijn hoofd van Tracy overgehouden te hebben. "Hij drukte me helemaal naar beneden, ik geloof wel dat ik aardig als schokbreker voor hem gefungeerd heb" grapte de Fransman, die enkele uren later alweer handtekeningen stond uit te delen.

De Champcarwedstrijd op Cleveland telde maar liefst negen neutralisaties. "Het was de meest krankzinnige race waaraan ik ooit heb deelgenomen. Ik spinde in de tweede bocht en wilde niet door Oriol Servia geraakt worden. De achtervleugel was beschadigd, maar gelukkig werd de wedstrijd geneutraliseerd. Het waren de 20 slechtse ronden uit mijn carriere, in plaats van de Push to Pass-knop raakte ik de Speed-limiter. Ik geloof da tik wel enkele mensen geraakt heb, maar daarna begon ik mijzelf te kalmeren. Die auto was brilliant evenals de Forsythe-crew. De neutralisaties vielen precies op zijn plaats en ik kon weer in de top 5 aansluiten. De laatste 20 ronden probeerde ik dan ook zoveel mogelijk methanol te sparen." aldus A.J.Allmendinger

De Spanjaard Oriol Servia en Bruno Junqueira drukten hun stempel op de openingsfase. Door een andere strategie reden zowel Alex Tagliani, Bruno Junqueira en Nelson Philippe verschillende malen op kop. De bij Forsythe verguisde Mario Dominguez leek het Dale Coyne Team haar beste Champcarresultaat te gaan bezorgen, maar bij een overenthousiaste van de Brit Dan Clarke werden beiden van het podium geëlimineerd. Het leverde Junqueira en Servia podiumplaatsen op.

Laga Landen Musketiers rijden zich in de kijker
De Lage Landen-musketiers Charles Zwolsman, Nicky Pastorelli en Jan Heylen reden zich aardig in de kijker. Zowel Zwolsman als Pastorelli waren zelfs kortstondig in het bezit van de vierde plek, maar uiteindelijk was Jan Heylen de enige van het trio die als vijfde de finish zag. Charles Zwolsman: "Ik had een goeie start en wilde sommige mensen aan de binnenkant inhalen, maar moest over het gras gaan. Daarna voelde de auto wat komisch aan en had ik last van onderstuur. Halverwege de wedstrijd realiseerde ik dat er iets niet in orde was en er brak iets af. Als dit niet gebeurd was had ik zeker in de Top 5 kunnen eindigen."

 Pastorelli-Tracy

Na een aanvaring met Paul Tracy zag Nicky Pastorelli een goede klassering in rook opgaan.Foto: Champcar.

Nicky Pastorelli maakte na een herstart in de 23e ronde een foutje(koude banden), en kwam in aanraking met Paul Tracy waardoor hij werd uitgeschakeld. "Dat was jammer, want ik had Heylen en Tracy overduidelijk in kunnen halen als ik door had kunnen rijden. Pastorelli bleef er nuchter onder. "Het hoort nu eenmaal bij de autosport" Tracy viel later overigens na een crash uit. Toch kreeg Pastorelli lovende woorden van Rocketsports-teambaas Paul Gentilozzi. "Tracy reed tegen Pastorelli aan. Nicky probeerde hem aan de binnenkant in te halen, maar Tracy geeft niet zo gauw op. Het is heel jammer, maar Nicky krijgt steeds meer vertrouwen in de auto en het was goed om te zien dat hij één van de beste rijders van het veld probeerde in te halen voor een positie. Deze jonge rijder zal nog van zich laten spreken en we zijn erg blij met hem. Hij heeft zijn best gedaan dit weekend, meer kun je niet verlangen."

UITSLAG
1. A.J. Allmendinger(USA) Lola Cosworth 95 ronden 2.00.22.619 gem 160.486 km/u
2. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 95 ronden
3. Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth 95 ronden
4. Alex Tagliani(CDN) Lola Cosworth 95 ronden
5. Jan Heylen(B) Lola Cosworth 95 ronden
6. Mario Dominguez(Mex) Lola Cosworth 94 ronden
7. Dan Clarke(GB) Lola Cosworth 94 ronden
8. Katherine Legge(GB) Lola Cosworth 94 ronden
9. Will Power(AUS) Lola Cosworth 94 ronden
10.Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 93 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet