GT

GT: HTP Motorsport wint Blancpain 1000 Nürburgring, Maximilian Buhk en Marc VDS Racing Team kampioen

480 HTP VIMAGES Race Ring
HTP Motorsport won ook op de Nürburgring - Buhk won de titel

HTP Motorsport heeft na de Total 24 Uur van Spa ook de Blancpain 1000 op de Nürburgring gewonnen. Het Duitse team versloeg in een mooie wedstrijd Marc VDS Racing Team. Door zijn overwinning is Maximilian Buhk de nieuwe kampioen in de Blancpain Endurance Series. Marc VDS Racing Team wist dankzij de tweede plek en een tegenvallend resultaat van Belgian Audi Club Team WRT de titel bij de teams binnen te slepen. In de Pro-Am Cup zijn de titels voor Nissan GT Academy Team RJN en Lucas Ordonez.


Tekst: Marcel ten Caat (vanaf de Nürburgring)
Foto: VIMAGES/Fabre

Na een chaotisch verlopen openingsfase wist de HTP Motorsport Mercedes van Maximilian Buhk, Maximilian Götz en Bernd Schneider snel uit te lopen op de concurrentie. Belgian Audi Club Team WRT, Marc VDS Racing Team, ART Grand Prix en Esta Motorsport konden geen vuist maken tegen de Mercedes SLS AMG GT3 van het Duitse trio en halverwege de race was de voorsprong al opgelopen tot ruim een minuut.

De Belgian Audi Club Team WRT Audis kwamen in de problemen en vielen ver terug, waardoor de Marc VDS Racing Team BMWs van onder andere Yelmer Buurman en Nick Catsburg verder naar voren konden komen en het steeds duidelijker werd dat het team uit Gosselies de titel bij de teams zou gaan binnenhalen.

Kort voor het einde van het vijfde uur kwam de HTP Motorsport Mercedes de pits in om de remblokken te wisselen. Maxime Martin wist dermate snelle rondetijden neer te zetten dat hij de Mercedes bij het uitrijden van de pits inhaalde en wat vervolgens volgde was een droomscenario voor elke racefan.

Rondenlang vochten Martin en Buhk met elkaar waarbij Buhk meerdere keren het probeerde bij het ingaan van de eerste bocht. Martin wist echter de aanvallen te pareren en bleef aan de leiding van de race en daarmee ook virtueel aan de leiding in het kampioenschap. Met nog een half uur te gaan zag Buhk echter zijn kans en bij het ingaan van de NGK-chicane zette hij de Mercedes naast de BMW en ging hij voorbij aan Martin.

Daarna was het snelheidsverschil te groot en liep Buhk langzaam maar zeker uit op Martin. Op enkele minuten van het einde drong het tot Martin door dat hij niet zou gaan winnen waardoor het verschil uiteindelijk nog opliep tot ruim 18 seconden. ART Grand Prix finishte op ruime afstand als derde.

In de Pro-Am klasse wist SMP Racing de wedstrijd te winnen, maar ondanks tegenslag voor Nissan GT Academy Team RJN (beide Nissan GT-R Nismo GT3s gingen enkele keren van de baan) wist het Britse team genoeg punten te behalen om de titels bij de teams te pakken. Voormalig GT Academy winnaar Lucas Ordonez is de nieuwe kampioen in de Pro-Am klasse.

Yelmer Buurman finishte als tweede, maar voor de andere Nederlanders was er weinig om te vieren. Stef Dusseldorp viel al vroeg uit en ook Niek Hommerson viel uit nadat zijn teamgenoot hard de muur in ging en voor de enige safety car periode in de wedstrijd zorgde. Nick Catsburg eindigde de seizoensfinale als zesde in de Pro Cup. Xavier Maassen kwam met ProSpeed Competition in de afsluitende race van het seizoen als negende over de finish.

Uitslag:
1. Schneider/Götz/Buhk, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 178 r. in 6.00:46,354 (gem. 152,1 km/u)
2. Leinders/Buurman/Martin, BMW Z4, op 18,298
3. Parisy/Leclerc/Soucek, McLaren MP4-12C, op 42,721
4. Skryabin/Bobbi/Guidi, Ferrari 458 Italia, op 1:24,294
5. Ladygin/Shaitar/Ladygin, Ferrari 458 Italia, op 1 ronde (1e Pro-am)
6. Hoshino/Kane/Dumbreck, Nissan GT-R Nismo GT3, op 1 ronde
7. Palttala/Moser/Catsburg, BMW Z4, op 1 ronde
8. Haupt/Ludwig/Simonsen, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 1 ronde
9. Maassen/Soulet/Hennerici, Porsche 911 GT3, op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet