Formule 1

Formule 1: Vettel wint met groot machtsvertoon in Singapore


Di Resta crasht
Paul di Resta leek in Singapore weer een topprestatie vanuit het achterveld te leveren. De race duurt voor de Schot echter zes ronden te lang. Di Resta verremt zich en crasht rechtdoor de bandenstapel in. Jammer dat hij zo'n mooie race op het laatste moment zelf vergooit.

Webber naar het podium?
Naarmate de ronden voorbij tikken, wordt duidelijk dat de mannen vooraan niet meer gaan stoppen. Diegenen die wel pas zijn gestopt, vooral Webber, Rosberg en Hamilton, zijn echter wel een stuk sneller. De tweede plaats van Alonso is onhaalbaar, maar Kimi Räikkönen is binnen bereik. Webber voert het groepje aan en hij is na Gutierrez ook Hülkenberg en Perez voorbijgegaan. Jenson Button levert voor Webber ook niet veel problemen en dan heeft Webber nog vijf ronden om de zes seconden naar de podiumplaats van Räikkönen dicht te rijden.

Versnellingsbakprobleem Webber, kans voor Rosberg
Webber moet zijn hoop op het podium snel weer opgeven, want hij heeft een probleem met zijn versnellingsbak. Hij krijgt opgedragen in elke versnelling te shortshiften, dus dat gaat ten koste van zijn tempo. Webber moet nu zelfs vrezen voor zijn vierde plaats, want Nico Rosberg ruikt bloed. Hij is Button inmiddels ook voorbij en ligt met vier rondjes te gaan 7,5 seconde achter Webber. Met drie ronden te gaan is dat verschil nog 4,3 en met twee ronden te gaan is het gat dichtgereden. Webber kan totaal geen vuist maken, want hij kan nooit vol accelereren als hij moet shortshiften. Rosberg is er dan ook zo voorbij en hetzelfde geldt voor Lewis Hamilton die daar vlak achter zit.

Webber tuft hem niet uit
Mark Webber heeft in de laatste ronde helemaal geen snelheid meer over. Het is dat het zijn laatste ronde is, anders was de Australiër ongetwijfeld uitgestapt. Maar zelfs het uitrijden is Webber niet gegund; de motor vat vlam, dus dan moet Webber zijn auto in de laatste ronde toch parkeren.

Vettel oppermachtig
Het is voor de neutrale toeschouwer misschien niet zo leuk, maar de overmacht waarmee Vettel en Red Bull deze race winnen is bijzonder om te zien. Vettel zette twee keer aan toen het nodig was en was op de nachtelijke straten van Singapore oppermachtig.

Knap podium
De prestaties van de andere twee mannen op het podium mogen vandaag echter ook niet worden onderschat. Alonso had een fantastische start die hem op p3 bracht, verloor na zijn eerste stop weer grond toen hij achter Di Resta uitkwam, maar sloeg terug door te stoppen tijdens de safetycar en de tweede plaats te grijpen.

Kimi Räikkönen leverde helemaal een fantastische prestatie, door op een circuit waar inhalen zeer moeilijk is op te rukken van de dertiende naar de derde plaats.

De overige punten
Mercedes was vandaag net niet goed genoeg: Rosberg en Hamilton eindigen vierde en vijfde. Felipe Massa eindigt zesde, Button is in de slotfase nog teruggevallen naar p7, vlak voor zijn teamgenoot. Nico Hülkenberg en Adrian Sutil pakken de laatste punten.

Giedo van der Garde eindigt zestiende, voor Chilton, Bianchi en Pic.

Webber krijgt een lift van Alonso
Als de vlag is gevallen zien we nog een chique actie van Fernando Alonso, die zijn maatje Mark Webber een liftje geeft. Met een been in de cockpit en zijn kont op de sidepod maakt Webber in zijn laatste seizoen toch nog iets nieuws mee.

Vettel geniet
Sebastian Vettel had vandaag een oppermachtige dag en schreef die op naam van zijn team. "De auto was vandaag echt fantastisch. En dat is geen geluk of toevalligheid, dat is een geweldige teamprestatie. De start was een beetje tricky, Nico kwam er voorbij en gelukkig ging hij iets te diep waardoor ik weer binnendoor kon. Dat was erg belangrijk, daarna kon ik de race controleren. De race is hier lang en zwaar, dus in de slotfase was het wel prettig dat ik verse banden had. Het was echt genieten vandaag, het is een genot om in deze auto te zitten."

Alonso haalt het maximale eruit
Fernando Alonso moest vandaag de schade beperken en in Alonso-termen betekent dat tweede worden. "We hadden dit weekend niet zo'n goede auto, dus we moesten iets. Er waren twee mogelijkheden: bij de start en met de tactiek. Beide kwamen goed uit de verf: de start was erg goed en ook tactisch kwam het goed uit. We hebben niets meer te verliezen, maar we moeten nu Vettel feliciteren. De volgende keer proberen we het gewoon weer."

Kimi Raikkonen haalt ook het maximale eruit
Kimi Räikkönen had gisteren veel last van zijn rug, vandaag ging het beter en werd hij zowaar derde. "Beter hadden we vandaag niet gekund. Ik had een behoorlijke snelheid en kon wat mensen voorbij. Ik zat een tijdje achter Button en moest hem voorbij omdat ze van achteren dichterbij kwamen. Ik kon buitenom en daarna kwam er niemand meer dichterbij."

Uitslag Grand Prix Singapore
1. Sebastian Vettel, 61 ronden
2. Fernando Alonso, op 32.627
3. Kimi Räikkönen, op 43.920
4. Nico Rosberg, op 51.155
5. Lewis Hamilton, op 53.159
6. Felipe Massa, op 1:03.877
7. Jenson Button, op 54.330
8. Sergio Perez, op 1:23.820
9. Nico Hülkenberg, op 1:24.261
10. Adrian Sutil, op 1:24.668

11. Pastor Maldonado, op 1:28.479
12. Esteban Gutiérrez, op 1:37.894
13. Valtteri Bottas, op 1:45.161
14. Jean-Eric Vergne, op 1:53.512
15. Mark Webber, op 1 ronde
16. Giedo van der Garde, op 1 ronde
17. Max Chilton, op 1 ronde
18. Jules Bianchi, op 1 ronde
19. Charles Pic, op 1 ronde
20. Paul di Resta, op 7 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet