Formule 1

Formule 1: Vettel wint met groot machtsvertoon in Singapore


Weinig actie
De onderlinge verschillen zijn in deze Grand Prix niet bijzonder groot. Zo heeft Alonso Webber, Grosjean en Hamilton vlak achter zich. Singapore is echter een écht stratencircuit en dus zien we maar weinig actie.

Safetycar
Een stratencircuit heeft nóg een eigenschap: één foutje is genoeg. Na 25 ronden maakt Daniel Ricciardo dat foutje. Bij de linkerbocht onder de tribune door remt hij te laat, blokkeren zijn wielen en gaat hij rechtdoor de muur in. De Toro Rosso blokkeert de bocht en dus komt de safetycar de baan op.

Veel stops
Ondanks dat sommige mensen nog niet heel lang geleden gestopt waren, is de safetycar voor veel mensen het moment voor de tweede stop. Alonso, Grosjean, Massa, Button, Räikkönen, Perez, Hülkenberg, Gutierrez en Sutil komen binnen, vooraan blijven Vettel, Rosberg, Webber en Hamilton op de baan.

Na een paar ronden safetycar, waarin de mannen achteraan zich van hun ronde achterstand mogen ontdoen, zijn we precies halverwege de 61 ronden als we weer van start gaan. Vettel gaat heel vroeg weer op het gas, met nog een paar bochten te gaan voor start/finish, en dat trekt het veld flink uiteen. Zonder noemenswaardigheden gaat de race weer van start, met een iets andere ranglijst. Nu zullen de rijders op nieuwe banden zich moeten gaan onderscheiden.

Daar gaat ie weer
Vettel heeft zijn opgebouwde voorsprong zien verdwijnen en dus moet er na de start weer even een nieuw gat gebouwd worden. Dat doet hij met dezelfde zevenmijlslaarzen als eerder: dik twee seconden per ronde wint Vettel en in een mum van tijd ligt Rosberg twintig seconden achter. Ongelofelijk wat een machtsvertoon van Sebastian Vettel hier vandaag.

Grosjeans race verpest
Romain Grosjean moet vlak na de safetycar binnenkomen vanwege een technisch probleem. Het is niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is, maar het duurt eeuwig voordat de Fransman weer weg kan. Hij rijdt nog een paar rondjes verloren in het achterveld voordat hij wederom de pits in komt en zijn auto in de garage parkeert.

Rosberg verliest een plaats
Het is wachten op de pitstops van de vier mannen vooraan. Mark Webber bijt het spits af: hij valt met zijn stop terug naar p13. Rosberg komt het volgende rondje, maar zijn stop is niet heel snel. Die zes tienden die de stop te lang duurt, komt Rosberg te kort als hij de pits verlaat. Webber komt al over het rechte stuk gedenderd en hij duikt voor de Duitser de eerste bocht in. De slechte stop kost Rosberg dus een plek.

Lewis Hamilton komt de volgende ronde binnen, ook zijn pitstop is niet zo snel. Hamilton komt net voor Di Resta de baan op. De Schot is net voor de tweede keer gestopt en heeft zich dus opgewerkt tussen Hamilton en Massa. Weer een knappe prestatie van de Schot.

Vettel kan veilig stoppen
Sebastian Vettel heeft een halve minuut voorsprong op Fernando Alonso als hij zijn tweede stop maakt. De stop is perfect en daarmee houdt Vettel nog een paar seconden over op Alonso. Je kunt zeggen wat je wilt over Sebastian Vettel, maar dankzij zijn serie fantastische rondjes heeft hij zichzelf deze ruimte verschaft. We zien hier vandaag een fantastische Sebastian Vettel.

(Wanneer) stoppen ze?
De mannen die tijdens de safetycar zijn gestopt, zullen waarschijnlijk nog een keer binnen moeten komen. Maar of en wanneer dat gaat gebeuren blijft nog de vraag. Voorlopig ligt Alonso vrij comfortabel tweede, terwijl nummer drie Jenson Button vol onder druk van Kimi Räikkönen staat. Perez, Hülkenberg en Gutierrez rijden daar achter, maar die zien Webber, Rosberg en Hamilton op hun nieuwe banden snel dichtbij komen. Webber grijpt de eerste de beste kans en pakt die plaats. Nico Rosberg volgt een paar bochten later en Hamilton wacht ook niet lang.

Räikkönen vindt het gaatje eindelijk
Kimi Räikkönen zit al rondenlang tegen de achtervleugel van Jenson Button; de Fin duwt de McLaren bijna vooruit. Toch lukt het Räikkönen maar niet om een gaatje te vinden. Er is McLaren veel aan gelegen om derde te blijven, want McLaren heeft nog geen podium gehad dit jaar. Räikkönen zal moeten verrassen en dat doet hij uiteindelijk. Hij gaat buitenom bij Button en grijpt de derde plaats. Nu rijdt de Lotus ook direct weg bij de McLaren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet