WTCC

WTCC: Historische zege voor Tom Coronel tijdens 200e FIA WTCC-race in Japan

Coronel on roof BMW

Het tiende raceweekend, maar nog belangrijker de 199e en 200e race van het FIA WK-toerwagens, vond plaats op het korte circuit van Suzuka in Japan. Tom Coronel wist hier op imposante wijze de tweede race te winnen met zijn ROAL Motorsport BMW 320 TC.

Tekst en foto's: PR

Op de 2,2 kilometer lange racepiste neemt een ronde minder dan een minuut in beslag. Wanneer er dan de nodige keren voor langere tijd met gele vlaggen wordt gezwaaid, is inhalen moeilijk. Na een behouden eerste race, waarin hij als achtste eindigde, zette Tom Coronel alles op de tweede race. De start, vanaf een tweede positie, moest hij aan merkcollega Mehdi Bennani laten.

Tom overtaking Bennani

In het tweede deel van de race nam de 41-jarige coureur uit Eemnes de leiding over en won voor de derde maal in zijn geliefde Japan. De uitgekiende strategie tijdens de trainingen en de optimale benutting van de beschikbare nieuwe banden pakte daarmee maximaal uit. Deze WTCC-overwinning brengt Tom Coronel in het FIA Wereldkampioenschap voor Toerwagens op een achtste plaats met 143 punten.

Tom with trophy

"Als ik dit jaar een race zou willen winnen was het deze. In Japan, het land waar ik al zo veel successen boekte, de mensen mij nog onvoorwaardelijk steunen en waar autosport met hoofdletters wordt geschreven. Echt super de 200e race in het WTCC winnen", verklaarde Tom Coronel, de coureur die ook bij al deze races aanwezig was. Hij vervolgt: "Dit is echt waar je het voor doet. Super! In de vrije trainingen zat ik er goed bij en tijdens de kwalificaties hebben wij optimaal gebruik gemaakt van de sets nieuwe banden die wij in Amerika overhielden. Na de Top 12 kwalificatie namen wij een risico om daarmee in de omgekeerde startvolgorde voor race twee zover mogelijk naar voren te komen. Met een negende positie lukte dat perfect, daarmee stond ik op de eerste startrij. Het was spannend, want mijn tijd stond er al een tijdje en tegen het eind van de sessie reden er nog aardig wat mannen. Het lukte, fase 1 van de strategie was voltooid."

"Voor de eerste race hebben wij een bijna nieuwe bandenset gemonteerd. Daarmee kwam ik goed weg, streed met de Lada van Thompson en meerdere SEAT's. Op de rechte stukken waren zij sneller, in het bochtige gedeelte kwam ik er telkens weer bij. Voor ons gebeurde er ook het nodige en mijn enige gedachte was: 'Zonder schade de finish halen en de nodige punten pakken'. Dat lukte en daarmee gingen we naar race twee. Bennani koos voor een andere strategie en reed net als in de eerste race met een vlakkere vleugel. Daarmee was hij in het begin sneller, maar vroeg ook meer van zijn banden. Verder wilde ik op het aanrempunt meer downforce hebben om daar iets te kunnen doen. Direct na de start vloog Muller van de baan, waardoor het in de eerste ronden niet mogelijk was om op het rechte stuk in te halen of uit te remmen. Ik hield de druk hoog en zag dat de banden van Bennani grip verloren. Hij maakte meer fouten en een keer was die fout te groot en was hij voor mij. Ik kon daarna mijn voorsprong uitbouwen en reed de resterende ronden zonder problemen uit naar deze derde overwinning in de WTCC. Een mooi resultaat op een goed moment, want momenteel wordt er al weer volop naar volgend jaar gekeken. BMW heeft aangekondigd geen nieuwe auto voor het nieuwe WTCC te gaan bouwen en voor de plekken bij de andere merken is veel belangstelling. Natuurlijk hoop je dan dat een resultaat als dat van vandaag meetelt bij de afwegingen die de teams maken. Zelf hoop ik op ROAL Motorsport, omdat het een hecht team is, waar we elkaar goed begrijpen en tot mooie successen komen. Kijk maar naar vandaag!" lacht Tom Coronel.Uitslag Race 1: 1.Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) 26 ronden in 23:58.613; 2. Alex MacDowall op 4.832; 3. Yvan Muller op 5.149; 4. Tom Chilton op 5.422; 5. James Nash (allen Chevrolet Cruze) op 14.377 en 8.Tom Coronel (ROAL Motorsport BMW 320 TC) op 25.940.

Tom podium jump

Uitslag Race 2: 1.Tom Coronel (ROAL Motorsport BMW 320 TC) 26 ronden in 23:56.929; 2. Mehdi Bennani (BMW 320 TC) op 2.259; 3. Tiago Monteiro op 9.935; 4.Gabriele Tarquini (beide Honda Civic WTCC) op 10.732; 5. James Nash op 11.438 en 6. Tom Chilton (beiden Chevrolet Cruze) op 11.802.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet