Sportscars

Sportscars: Geen verrassingen in kalender FIA WEC 2014

130920 WEC Kalender Persconferentie
Presentatie door ACO-president Pierre Fillon (l.) en FIA WEC-seriemanager Gérard Neveu

Het is vandaag een soort van 'kalender-dag' in Austin, want na het Tudor United Sports Car Championship maakte ook de organisatie van het FIA World Endurance Championship (WEC) de kalender voor het komende seizoen bekend. Hoewel er de afgelopen weken de nodige geruchten de ronde deden, ondermeer over het mogelijkerwijs vervangen van de WEC-race in Spa door een evenement op de Nürburgring of op Monza, blijkt uiteindelijk toch alles bij het oude te blijven. Onder voorbehoud van goedkeuring door de FIA World Motorsport Council, wat uiteraard een formaliteit is, is de kalender identiek met die van dit jaar.

Tekst: René de Boer (vanuit Austin, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Wel nieuw is dat elk team tijdens de collectieve tweedaagse test op het circuit van Paul Ricard (28 en 29 maar) in ieder geval met één auto aanwezig moet zijn. Dat is anders dan dit jaar, toen de test nog facultatief was en bijvoorbeeld Audi en Toyota op het appèl ontbraken. Voor de rest eindigt het seizoen volgend jaar iets eerder dan dit jaar het geval is. "Daarmee hebben we voor 2015 de mogelijkheid om de kalender nog wat uit te breiden", verklaarde Gérard Neveu, de seriemanager van het FIA WEC.

Verder gaf Neveu toe dat er gekeken is naar de mogelijkheid van een race op de Nürburgring, wat met Audi als Duitse fabrikant, de komst van Porsche in de LMP1-klasse en ook de deelname van Toyota, dat in Keulen gevestigd is, een interessante optie zou zijn. "We hebben de mogelijkheden bestudeerd, maar kwamen niet tot een tevredenstellend resultaat", aldus Neveu. "Vanuit Monza hadden we een aantrekkelijke aanbieding, maar ook de organisatie van Spa kwam met een aanzienlijk beter voorstel dan dit jaar, dus mede omwille van de continuïteit hebben we toch besloten, in Spa te blijven."

De kalender voor volgend jaar in detail:
28/29 maart – testdagen Paul Ricard (F)
18-20 april – Silverstone (GB)
9-10 mei – Spa-Francorchamps (B)
1 juni – testdag Le Mans (F)
14-15 juni – 24 Uur Le Mans (F)
29-31 augustus – Sao Paulo (BR)
19-21 september - Austin, Texas (VS)
10-12 oktober – Fuji (JP)
31 okt. – 1 nov. – Sjanghai (CN)
13-15 november – Bahrein (BHN)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet