Sportscars

Sportscars: Nieuwe Amerikaans sportwagenkampioenschap maakt kalender bekend

130920 USCR
LMP2's, Daytona Prototypes en GT's voor het nieuwe Amerikaanse kampioenschap

Vandaag is op het Circuit of the Americas in Austin, Texas, de kalender voor het eerste seizoen van het nieuwe Tudor United Sports Car Championship bekendgemaakt. Zoals bekend wordt uit de huidige 'Rolex GRAND-AM' en de 'American Le Mans Series presented by Tequila Patrón' volgend jaar één gemeenschappelijke sportwagenserie gevormd. Officieel heet het een fusie, maar de facto heeft natuurlijk de GRAND-AM-organisatie, een dochter van NASCAR, de ALMS van initiatiefnemer Don Panoz overgenomen, zoals al eerder bericht. De kalender voor volgend jaar bestaat uit twaalf evenementen, met de 24 Uur van Daytona en de 12 Uur van Sebring, beide aan het begin van het seizoen, en 'Petit Le Mans' op Road Atlanta als seizoensfinale, als hoogtepunten.

Tekst: René de Boer (vanuit Austin, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Met de 'Rolex 24' op Daytona, eind januari, en de 12 Uur van Sebring, medio maart, start het seizoen met de twee langste races op de kalender. Voor het eerst sinds 1998 behoren de beide klassieke Amerikaanse sportwagenraces weer eens tot een gemeenschappelijk kampioenschap. Daarna volgen races op het stratencircuit van Long Beach, Laguna Seca, de Belle Isle Grand Prix in Detroit, Watkins Glen, het circuit in het Canadese Mosport, Indianapolis, Road America, Virginia, het Cicuit of the Americas in Austin en tenslotte tijdens het eerste weekeinde van oktober de tien-uursrace 'Petit Le Mans' op het circuit van Road Atlanta.

Niet alle klasses rijden alle races. Zo is de Grand Prix of Long Beach voorbehouden aan de Prototype- en GT-Le-Mans-klasses, terwijl op Belle Isle in Detroit alleen de Protoype, PC en GT Daytona-klasses in actie komen. Ook op Virginia is het programma beperkt, met separate races voor GT Le Mans/GT Daytona en de PC-klasse. Elke klasse heeft in totaal elf races gedurende het seizoen.

De kalender in detail:
25/26 januari – Rolex 24 Daytona
15 maart – 12U Sebring
12 april – Long Beach
4 mei – Laguna Seca
31 mei – Belle Isle, Detroit
29 juni – Watkins Glen
13 juli – Mosport
25 juli – Indianapolis
10 augustus – Road America
24 augustus – Virginia
20 september – Circuit of the Americas, Austin
4 oktober – Petit Le Mans, Road Atlanta
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet