CIKFIA

Karting: CIKFIA: WK geweld barst los; Foré en Arrue op pole in Varennes

Het Wereldkampioenschap karting voor de KZ1 en KZ2 schakelklassen is vandaag echt begonnen. Afgelopen week werden de tenten opgebouwd en werd er al wat getraind maar vandaag kon de eerste stap richting een goede eindklassering al gezet worden. De regenachtige omstandigheden maakten het er echter niet makkelijker op.

Tekst: Philippe De Roeck

In het Franse Varennes komen de grootsten uit de kartwereld samen om de eerste wereldtitel van het jaar te winnen. Zowel voor de KZ1 als voor de KZ2 zijn er wereldtitels te verdelen. Onder de deelnemers zitten heel wat Nederlanders en daarvan lieten enkelen vandaag een sterke indruk na.
We beginnen bij de koningenklasse, de KZ1. Dan komen we automatisch bij de koning van deze klasse terecht en dat is Max Verstappen. Maar een WK is niet zo maar een wedstrijd, hier kan iedereen net dat tikkeltje meer. Zo kwam het TonyKart fabrieksteam vandaag verrassend sterk uit de hoek. Marco Ardigo was na de twee kwalificatie sessies de snelste van iedereen. Het veld werd in twee groepen gedeeld waarbij het dus Ardigo was die de snelste was in groep twee en Jordan Lennox de snelste van groep één. Daarna werd er een top tien opgemaakt die nog één keer de baan op mochten voor de super pole. Wie nu het snelste rondje klokte stond op pole voor de races van zaterdag. Davide Foré was hierin de snelste met een tijd van 51.625. Hij was hiermee sneller dan de toch wel verrassende Felice Tiene en Max Verstappen. Marco Ardigo reed een vierde tijd, Rick Dreezen werd sterk zesde, Jonathan Thonon 13e en Bas Lammers negentiende. Yannick de Brabander kwam tot een 21e tijd, Jorrit Pex werd 25e. Sinan Van der Raad en Dylan Davies werden 27e en 31e. Even melden dat Jaime Alguersuari zijn TonyKart op een zeventiende plek parkeerde.

In de KZ2 zijn de Fransen heer en meester op hun thuisbaan. Gezien de lastige omstandigheden werd de 101% regel ingevoerd. Anders zouden enkele groepen te sterk benadeeld worden ten opzichte van anderen. Hierdoor is de uitslag wat door elkaar gegooid maar eerlijk is eerlijk. Alexandre Arrue was op zijn Praga de snelste van het pak voor Paul David en Thomas Laurent. Marijn Kremers staat nu al in de top tien op een zesde plek terwijl ook Symen Wiggers (12e), Ricardo Romkema (15e) en Xen de Ruwe (16e) de top 20 vlotjes binnen kwamen. Guust Specken moet het met een 35e tijd stellen, Ryan van der Burgt werd 46e, Kevin Verhoeven 49e, Roy Dijck 57e, Kenny Charles 80e en Jordi van Moorsel 85e. Van Moorsel kon geen tijd neerzetten, hij verloor zijn rechter achterwiel al in de eerste ronde. De grote favorieten konden het vandaag niet waarmaken. Europees kampioen Emil Antonsen werd pas 66e en Joel Johansson 38e. Riccardo Negro werd wel knap vierde, Marco Zanchetta tiende. Zanchetta had echter op meer gehoopt: 'F*cking rain' postte de Italiaan op zijn Facebook!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet