Diversen

Indy en Milan Dontje worden mede eigenaars van kartcentrum Lelystad.

Lelystad Milan Indy Dontje 4

De familie Dontje is tegenwoordig erg actief in de kart- en autosport. Vader Arthur Dontje, eigenaar van Dobla, nam enkele jaren geleden het fantastische initiatief om met Racing Against Cancer te starten. Bovendien sponsorde Dontje al verschillende kart kampioenschappen waaronder het DKM en de Chrono. Ook zonen Indy en Milan Dontje zijn actief in de kart en autosport en net daar, viel wat nieuws te rapen.


Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis / Formel ADAC Masters

Milan Dontje maakt nog steeds de kartbanen binnen en buiten Nederland onveilig in de KZ2 schakelklasse. Indy Dontje komt dit jaar in actie in de ADAC Formel Masters, een zeer populaire eenzitter klasse in Duitsland.
Doordat beiden al jaren mee draaien in de wereld van de internationale kart- en autosport wereld werd één ding wel erg duidelijk. Karting en autosport kost geld, veel geld. En dat is voor vele jonge talenten een groot probleem waar Milan en Indy wat aan willen doen.

Lelystad Milan Indy Dontje 1

AUTOSPORT.nl sprak met Christian Snoek, huidige eigenaar van de kartbaan in Lelystad. 'Indy, Milan en ik hebben onze krachten gebundeld en de jongens zijn partner geworden van de kartbaan. We willen samen het karten weer betaalbaar maken. Het probleem was dat het karten voor veel mensen niet meer bereikbaar was door de hoge instapkosten. Zo zorgde de aanschafkosten van een nieuwe kart voor een hoge drempel waardoor men uiteindelijk niet ging karten. Om het karten weer betaalbaar te maken zijn we opzoek gegaan naar een fabrikant die ons steunde in de gedachte dat het karten voor iedereen mogelijk moet zijn. Uiteindelijk zijn wij terecht gekomen bij de Italiaanse fabrikant Parolin. Na goede gesprekken met Albino Parolin zijn we uiteindelijk met drie karts gekomen voor verschillende leeftijdsklasses.

De jongste coureurs (4 tot 6 jaar) kunnen rijden met de Delfino kart, een kort frame met een betrouwbare maar vooral stille Honda motor erop met 1,5 PK. Doordat de motor zo stil is wordt het een stuk eenvoudiger om de jonge coureurs van alles uit te leggen.
Na de Delfino kart komt de mini kart, uitgerust met een 4 takt motor en vergelijkbaar met de populaire Honda Cadett klasse. Alles is betaalbaar aan deze kart aldus Snoek, zo kost een nieuwe motor slechts 175 euro. De kart compleet (dus inclusief motor) kost 950 euro.
Na de mini kart komt de Junior kart (€ 1.250,-), deze kart is er voor de coureurs van 12 tot 16 jaar en is helemaal compleet. Zo heeft deze kart een hydraulische rem en een betrouwbare 4 takt motor.

En het is een groot succes, we zijn nu 3 maanden bezig met de verkoop van deze karts en we krijgen zeer veel positieve reacties. We hebben ondertussen 42 karts verkocht in de diverse klasses en weer een hele nieuwe groep aan het racen gekregen!

Lelystad Milan Indy Dontje 2

Naast de karts worden er ook lessen georganiseerd; zo komt Indy regelmatig lessen geven op de kartbaan. Zo leren de kleine kereltjes al van jongs af hoe het karten in zijn werk gaat. Als de snelheid er goed in zit, is er de kans om op Lelystad wedstrijden te komen rijden in clubverband, en dat alles voor weinig geld!"

Binnen enkele maanden starten er op de baan bovendien renovatiewerkzaamheden. Hierover later meer!

Lelystad Milan Indy Dontje 3

Zelf geïnteresseerd? Kijk dan snel op de leuke website van kartcentrum Lelystad!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet