Diversen

Div: Nederlands Formule BMW-talent Jules Szymkowiak - In de voetsporen van Vettel en Frijns

2013 Szymkowiak 4
G-Star Raw past wel bij de autosport: Formule BMW-talent Jules Szymkowiak

Buiten de vele andere kwaliteiten die Limburg ontegenzeglijk te bieden heeft, is onze zuidelijkste provincie, zo lijkt het, ook bovengemiddeld gezegend met jonge racetalenten. Het verhaal van Robin Frijns en Max Verstappen is inmiddels genoegzaam bekend, maar de naam Jules Szymkowiak zal nog niet zoveel herkenning oproepen. Toch verdient het aanbeveling die naam in ieder geval te onthouden. De in Heerlen geboren rijder kwam dit seizoen uit in de Formule BMW Talent Cup, waarin hij tot de snelste deelnemers behoorde. AUTOSPORT.NL volgde de 18-jarige Limburger tijdens het raceweekeinde in Oschersleben.

Tekst: René de Boer (vanuit Oschersleben, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

Met 'graduates' als Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg, Ralf Schumacher en niet in de laatste plaats Robin Frijns is de status van de Formule BMW als instapklasse voor jonge talenten boven alle twijfel verheven. Sinds twee jaar organiseert BMW de eigen formulewagencompetitie niet meer als een zelfstandig kampioenschap, maar als een zogeheten 'Talent Cup', waarin deelnemers – in de regel afkomstig vanuit de karts – een heel jaar lang worden voorbereid op de stap naar de autosport. De omgang met techniek, regelkunde, maar ook aspecten als mentale training, fitness en de juiste voeding komen in het intensieve opleidingsprogramma aan bod. Daarnaast waren er in de loop van het seizoen zes zogeheten 'on-track-sessions': circuitdagen op Calafat, Anderstorp, de Red Bull Ring, de Slovakia Ring, de Hungaroring en de 'Grand Final' in het voorprogramma van de DTM op het circuit van Oschersleben.

Selectie gewonnen
De door kledingfabrikant G-Star ondersteunde Szymkowiak eindigde in 2011 als derde in het EK DD2 en werd in hetzelfde jaar 'rookie of the year' tijdens de Rotax Max Grand Finals. Vorig jaar werd hij vijfde in de Europese finale van de KZ2-Cup. "Toen kreeg ik via mijn vader een uitnodiging om deel te nemen aan de selectie voor de Formule BMW Talent Cup op de Red Bull Ring, en die won ik", vertelt de rijder. Zo kon hij dit jaar een volledig seizoen in de cup afwerken. "Ik heb heel veel geleerd", aldus Szymkowiak. "De organisatie vanuit BMW is bijzonder professioneel, de begeleiding is heel goed met specialisten op vele gebieden. Maar natuurlijk is het racen het leukst!" Dat ging hem duidelijk goed af: in juli won hij de beide 'testraces' op de Red Bull Ring en in augustus wist hij op de Slovakia Ring twee van de in totaal drie races te winnen. Een week later zegevierde hij in Hongarije weliswaar niet, maar ook daar stond hij respectievelijk als tweede en derde wel na beide races op het podium.

2013 Syzmkowiak 3
Szymkowiak voor de start van de tweede race op Oschersleben

In het voorprogramma van de DTM
Nu stond dan voor de elf deelnemers in de Formule BMW Talent Cup het afsluitende weekeinde van het seizoen op het programma. "Mooi natuurlijk om tijdens zo'n groot evenement in het voorprogramma van de DTM te kunnen rijden", stelde Szymkowiak al voor zijn races vast. "De verwachtingen zijn wel hoog, maar ik weet dat de snelheid erin zit en dat ik het kan." Dat liet hij in de eerste race zien, waarin hij achter de Zweedse winnaar Robin Hansson als tweede eindigde. In de tweede wedstrijd echter kon de enige Nederlandse deelnemer in het veld de verwachtingen niet waarmaken. Hij startte als vijfde en reed met een mooie, aanvallende stijl goed naar voren, maar strandde uiteindelijk in de eerste bocht na een duel met de uiteindelijke winnaar Nico Menzel. "Ik was sneller. Goed, mijn aanval was wellicht wat optimistisch, maar ik zag een kans en die wilde ik pakken. Dat ging helaas mis", zei de coureur na afloop. Zichtbaar teleurgesteld gooide hij het stuur uit zijn auto. "Maar dat heb ik er later wel weer ingezet", verklaarde hij naderhand.

Op zondagochtend stond de derde en laatste race op het programma, waarin Szymkowiak als vierde geklasseerd werd. "De verwachtingen waren hooggespannen, maar er is niet helemaal uitgekomen wat ik ervan verwacht had", erkende hij. "Dat ik gisteren die eerste race niet gewonnen heb, lag ook aan mezelf. Psychologisch. In de tweede race heb ik het in ieder geval geprobeerd. Vandaag was het een combinatie van de auto en mezelf. Als geheel niet snel genoeg. Jammer natuurlijk, maar het heeft geen zin om daar teveel over in te zitten. Het is nu eenmaal zo."

20123Symkowiak 2
Concentratie voor de start

Sportpsycholoog Prof. Hackfort: "Jules is een snelle leerling"
Dat Szymkowiak het nodige potentieel heeft, daarover zijn velen rondom de Formule BMW Talent Cup het eens. Zo ook Prof. Dr. Dieter Hackfort, een erkende grootheid op het gebied van mentale begeleiding. "Het psychologische en mentale aspect behoort net zo tot de autosport als de omgang met techniek en het snelle rijden", benadrukt de hoogleraar aan de Universität der Bundeswehr in München. "Bij BMW heeft men dat erkend en daarom wordt er tijdens de opleiding van de coureurs ook veel aandacht aan dit thema besteed. Daarbij werk ik heel veel individueel met alle rijders, en zo ook met Jules. Die heeft dit weekeinde ervaren hoe belangrijk het mentale aspect is, het omgaan met de druk in een wedstrijdsituatie. Maar ook daarvan kan hij leren, en zoals ik hem heb leren kennen is hij een snelle leerling, dus dat komt wel goed!"

Hoe het met Szymkowiak verder gaat, weet de rijder zelf ook nog niet. "Tot nu toe kende ik eigenlijk alleen Jaap van Lagen en Jeroen Mul, omdat ik bij hen de cursus gedaan heb. Hier heb ik dit weekeinde wel een aantal mensen leren kennen, en nu moet ik eens rustig kijken wat de volgende stap kan zijn. G-Star wil in ieder geval met mij verder, daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Sommige mensen zeggen dat ik door moet in de Formule Renault, wat interessant is omdat je daar veel kunt rijden. Maar hier heb ik nu ook de Formule 3 in de Duitse ATS Formule 3 Cup voor het eerst in het echt gezien, en dat is natuurlijk ook wel erg aantrekkelijk." Eerst wil hij dit schooljaar zijn VWO-diploma halen. "Dan wil ik studeren aan de universiteit van Lugano, waarvoor ik in december een intensieve taaltraining Italiaans ga volgen. En natuurlijk kijken naar alle mogelijkheden in de autosport." Wordt derhalve vervolgd.

2013 Syzmkowiak
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet