Diversen

Div: Jan Lammers zorgt voor Wilhelmus op Oschersleben

2013 Jan Podium
Jan Lammers als winnaar bij de 'legenden' tussen Kurt Thiim en Klaus Niedzwiedz

Met Le Mans-winnaar Jan Lammers en Indy-500-winnaar Arie Luijendijk stonden er twee zeer prominente Nederlandse coureurs aan de start van de Volkswagen Scirocco R-Cup op het circuit van Oschersleben. De twee reden onder de vlag van de 'All-Stars' elk een van de gastenauto's in de populaire Duitse merkencup en namen het op tegen twee oud-DTM-coureurs, te weten Kurt Thiim en Klaus Niedzwiedz. Daarbij zorgde Lammers ervoor dat bij de prijsuitreiking het Wilhelmus kon worden gespeeld, want hij was met zijn 15e plaats in het algemeen klassement de best geklasseerde 'legende'. Luijendijk werd in de 14 ronden tellende race tot drie keer toe geraakt door concurrenten en kwam niet verder dan de 22e plaats in het algemeen klassement.

Tekst: René de Boer (vanuit Oschersleben, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2013 Jan Vliegend

Lammers in actie met de Scirocco

Zowel Lammers als Luijendijk reden niet voor het eerst als gastrijder in de Scirocco-Cup, die dit jaar zijn laatste seizoen beleeft. "Het is altijd leuk. De organisatie is professioneel, de sfeer is goed en er wordt uitstekend voor ons gezorgd", aldus Jan Lammers, die ditmaal samen met Arie Luijendijk in één auto naar Oschersleben reisde. Lammers stond in de vrije training zelfs even op de vierde plaats, maar werd uiteindelijk als 19e van de 23 deelnemers geklasseerd. Daarmee stond hij twee plaatsen voor Luijendijk, die toegaf, nog de nodige problemen met de voorwielaangedreven auto te hebben. "Bovendien moet ik de baan nog leren kennen", verklaarde de tweevoudig Indy 500-winnaar, die na zijn zomerverblijf in Europa aanstaande woensdag weer terugvliegt naar de Verenigde Staten.

2013 Luyendyk actie

Luijendijk had de nodige problemen met de voorwielaangedreven Scirocco.

 In de kwalificatie was Jan Lammers met de zevende startplaats verreweg de best geklasseerde gastrijder. Luijendijk kwalificeerde zich als 20e. Bij de start van de race moest Lammers echter door de grindbak, nadat er voor hem een concurrent in de rondte was gegaan. "Daarmee was het gelijk klaar. In eerste instantie was ik blij dat die jongen voor mij rondging, want daarmee won ik gelijk een paar plaatsen, maar daardoor moest ik zelf ook door de grindbak, waardoor ik flink terugviel. Daarna heb ik de hele race zitten zoeken naar mogelijkheden om van de 'push-to-pass' gebruik te maken, maar op een gegeven moment was ik door al mijn extra pushes heen. Zo verloor ik in de slotfase ook nog een plek aan Michaela Ahlin, want die had nog een 'push-to-pass' over. Maar goed, al met al heb ik het heel goed naar mijn zin gehad", verklaarde Lammers. Luijendijk berichtte: "Ik had een superstart en zat in de eerste ronde al redelijk in de buurt van Jan. Daar was ik wel tevreden mee, maar toen ben ik een paar keer flink aangereden. De derde keer zelfs zo erg, dat het stuur helemaal scheef stond. Ik heb geprobeerd om er het beste van te maken, maar meer zat er niet in. Maar ik heb ook veel plezier gehad. Het ziet ernaar uit, dat er volgend jaar een nieuw concept voor een cup van Volkswagen komt en dan kom ik graag weer eens terug!"

2013 Arie Jan

Luijendijk en Lammers wisselen hun ervaringen uit

Uitslag:
1. Kaspar H. Jensen (Den), 14 r. in 23:53,298 (gem. 129,965 km/u)
2. Kelvin van der Linde (ZAf), op 1,808
3. Dennis Trebing (VSt), op 4,334
15. Jan Lammers (Ned), op 26,689 (1e legende)
22. Arie Luijendijk (Ned), op 42,216 (4e legende)

2013 Jan Arie Lopend

Dutch connection: Scirocco-gastrijders Arie Luijendijk en Jan Lammers

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet