Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Nico Müller wint overtuigend eerste race op de Hungaroring

Blijdschap bij Nico Müller die zijn Draco Racing Team sinds 2010 weer een overwinning bezorgt. Ook op het podium Kevin Magnussen, die na een verregende kwalificatie terugvocht van een zestiende startplaats naar de tweede positie. De derde podiumplaats is er voor de Rus Sergey Sirotkin. Ondanks problemen met de grip van zijn wagen eindigt Nigel Melker op een verdienstelijke zesde plaats.

Tekst: Gerrie Hoekstra

Een verrassende poleposition voor Andre Negrao die in een chaotische kwalificatie Nico Müller en Mikhael Aleshin voorbleef. Normaal gesproken is het bloedheet op de Hungaroring maar de omstandigheden voor de kwalificatie en de eerste race zijn dramatisch. In de kwalificatie wisten maar 15 rijders het waterballet te doorstaan, de rest bleef buiten de grens van 107% van de poletijd. De safety car moest er zelfs aan te pas komen om de kwalificatie vanwege de heftige regenval te neutraliseren.

Kampioenschapsleider Kevin Magnussen wist zich niet bij de eerste 15 rijders te voegen. Minder slecht was het resultaat voor de tweede man in het klassement Stoffel Vandoorne die zich als elfde wist te kwalificeren. Derde man Antonio Felix Da Costa staat er beter voor met een vierde starttijd. Nigel Melker wist zijn bolide onder de moeilijke omstandigheden naar een negende tijd te varen.

Niet verrassend dat er gestart wordt achter de safety car. De baan is verraderlijk en erg slipperig. Erg veel spray achter de auto's en kleine riviertjes ontstaan over de baan omdat het vele regenwater niet goed kan wegvloeien. Het is moeilijk voor de rijders om op de koude baan de banden op temperatuur te krijgen.

Carlos Sains Jnr komt niet weg van zijn startplaats en wordt aangeduwd en vervolgt zijn weg als voorlaatste achter de safety car. Ook Carlos Huertas wordt aangeduwd en sluit zich als laatste aan. Na vijf ronden laat de safety car de rijders los. Da Costa komt in aanraking met Aleshin om de strijd om de derde plaats. Door deze actie valt de Portugees uit met een afgebroken wielophanging. Aleshin zakt terug naar een elfde plaats maar wordt één ronde later op exact dezelfde plaats hard door Will Buller in de rondte geduwd. Magnussen is goed bezig onder deze moeilijke omstandigheden en ligt vanaf de 16de startplaats al op een zesde plaats. Nigel Melker ligt één plaats voor de Deen maar heeft alle moeite om deze plaats te behouden. Ook Vandoorne heeft geen grip en zakt terug naar de achtste plaats. Nico Müller passeert zijn Draco teamgenoot Negrao en pakt daarmee de kop. De strijd om de derde plaats van Sirotkin gaat helemaal door tot de 12de plaats. Nigel Melker kan zijn vijfde plaats niet behouden en zakt twee plaatsen terug waardoor Magnussen en Vandoorne profiteren.

Nico Müller is verreweg de snelste op de baan en vergroot zijn voorsprong op Negrao tot bijna 18 seconden. Ook Magnussen schuift een plaats op ten koste van Will Stevens en heeft op de vierde plaats zicht op de voor hem racende Sirotkin. Het duurt niet lang voordat de Deen de Rus gepasseerd is en ook de op de tweede plaats rijdende Negrao wordt het slachtoffer van de dadendrang van de Dams coureur. Grote concurrent Vandoorne voor het klassement pakt één plaats ten koste van de steeds verder terugvallende Negrao. Nigel Melker krijgt het in de slotfase nog moeilijk met Carlos Sainz die zich van de voorlaatste plaats heeft teruggevochten naar de achtste plaats. Negrao spint van de baan zodat Melker en Sainz nog allebei een plaats opschuiven. De Zwitser Nico Müller wint met grote voorsprong de wedstrijd en bezorgt zijn Draco team na lange tijd weer een overwinning.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet